واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: عكاسي نجومي يكي از مواردي است كه آماتورها به آن بسيار علاقه دارند كه در ضمن متنوع بودن از پيچيدگي بسيار بالايي نيز برخوردار است ، از اين رو سعي شده در اين سلسه مقالات ، عكاسي نجومي را از پايه اي ترين موارد آموزش دهيم . اين موضوع مبني بر عدم آشنايي آماتورها و خوانندگان گرامي نشريه با عكاسي نجومي نيست ، بلكه سعي شده است كه به ساده ترين شيوه ممكن و از مقدماتي ترين مطالب آغاز كنيم تا با همگاني كردن فن عكاسي نجومي علاقمندان را از دريچه ديگري با آسمان روبرو كنيم .
تاريخچه عكاسي
ارسطو ( 384 323 ) قبل از ميلاد كاشف انعكاس تصاوير اشياء و اجسام و ... بر روي سطح ديگر بود . لئوناردو داوينچي به اتفاق جوا والن با تسيتاد لاپور تا اولين قدمها را در راه ساختن دوربين عكاسي برداشتند و طرح اتاقك تاريك ( ابسيكورا ) را پايه گذاري كردند . اتاقك تاريك همانطور كه پيداست اتاقكي بود با يك روزنه دايره اي كه در مقابل آن روزنه صفحه نيمه شفافي نصب شده بود . تصاويري كه در مقابل آن روزنه قرار مي گرفت بطور مع***** بر روي شيشه مات نمايان مي شد و نقاشان و طراحان از آن تصاوير نقاشي و طراحي مي كردند . اتاقك تاريك تقريبا ً مثل يك دوربين عكاسي ولي با اندازه و شكل واگن ساخته شده بود ، كه اين دوربين غول پيكر را به وسيله يك واگن چند اسبه به حركت در مي آوردند , بعدها با اختراع لنز يك اتاقك تاريك با ندازه جعبه شيريني ساخته شد . تحقيقات و زحمات ويليام هنري فو***** تالبوت در انگليس ، نيفورنيئه پس ، لويي ماندواگر و هيپوليت بيارد در فرانسه و هركول فلورانس در برزيل منجر به اختراع دوربين عكاسي در نيمه هاي قرن نوزدهم شد .
نام علمي عكاسي را دانشمند انگليسي بنام سر ويليام هرشل از دو واژه يوناني فتوگرافي نام نهاد . فتو به معني نور و گرافي يعني نگارش كه از تركيب اين دو كلمه نگارش نور حاصل مي شود . اولين عكس جهان رانيئه پس از ايوان خانه اش درسال 1826 گرفت . هنري فو***** تالبوت (پدر عكاسي) مي نامند ، براي اولين بار توانست نگاتيو را بوجود آورد و عكس را به صورت پوزيتيو بر روي كاغذ چاپ نمايد . تا به حال بسيار از انواع مختلف دوربين عكاسي ساخته شده است ماموت بزرگترين دوربين تاريخ 1400 پوند وزن داشته و عكسبرداري با اين دوربين به كمك يك تيم 15 نفري انجام مي گرفته است . ماموت در شيكا گ و ساخته شده و روي واگني كه مخصوص آن طراحي شده بود حمل مي شد . ظهور و چاپ عكس هاي 244أ— 1373 سانتيمتري مستلزم مصرف ده گالن دارو عكاسي بود .
بوسيله دوربين ماموت عكسي از يك ت رن اكسپرس مجلل گرفته شد كه در سال 1900 برنده جايره بزرگترين عكس جهان در نمايشگاه پارس گرديد .
انواع دوربين
به طور كلي دوربينها از لحاظ نوع سيستم نوردهي به نوعي پارالكس و رفلكس تقسيم بندي ميشوند . در دوربين هاي پارالكس نوري كه تصوير visor را مي سازد با نوري كه بر روي فيلم ثبت مي شود متفاوت است و همان نور نمي باشد از طرفي ديگر نيز اين گونه دوربين ها قابل تعويض نمي باشد از اين رو تا حدي آزادي عمل را از عكاس در انتخاب سوژه مناسب بسته نگاه مي دارد ، به اين دوربينها در اصطلاح دوربينهاي آماتوري مي گويند . دوربينهاي اتوماتيك غالباً از اين دسته اند . در دوربين هاي رفلكس همان نوري كه بر روي فيلم تشكيل تصوير داده ، ثبت مي شود و توسط آينه اي شكسته شد ه در visor نمايش داده مي شود . اين دوربين ها داراي قابليت تعويص لنز مي باشند و مي توان در عكاسي با آنها از انواع لنزهاي تله و وايد استفاده كرد , از اين رو به اين دوربينها ، دوربينهاي حرفه اي گفته مي شود .
دوربين عکاسي
دوربين را مي ت وان به اتاق تاريكي تشبيه كرد , تنها تفاوت دوربين با اتاق تاريك اين است كه در دوربين ب ه جاي شيشه مات از فيلم عكاسي استفاده مي شود . از آنجايي كه فيلم هاي عكاسي , حساس به نوردهي ب ه دست عكاسي مي باشد كه بايد بر اساس شرايط نوري محيط تنظيم شود و عكاس مي تواند با تنظيم مدت زمان باز بودن شاتر يا به عبارتي سرعت مناسب براي باز و بسته شدن پرده شاتر مقدار مناسب نوردهي به فيلم ها را انتخاب كند . به اين فاكتور در عكاسي سرعت مي گوييم و آن را مي توان با حلقه اي كه در روي دوربين مي باشد و به آن حلقه تنظيم سرعت شاتر مي گوييم تنظيم كرد . اين سرعتها در دوربين هايحرفه اي از يك دقيقه تا يك هشت هزارم ثانيه قابل تنظيم مي باشند . از طرفي ديگر روزنه اي كه در دوربين ها وجود دارد قابل تنظيم است و ما مي توانيم آن را باز باز و يا بسته بسته انتخاب كنيم . به اين ميزان بازي و يا بستگي دريچه ورود نور دوربين ديافراگم مي گو ي يم و آن را مي توانيم با رنگي كه در انتهاي لنز مي باشد تنظيم كنيم . تنظيم ديافراگم نيز مانند تنظيم سرعت بايد با توجه به شرايط نوري سوژه مورد نظر صورت بگيرد . البته ديافراگم علاوه بر تنظيم ن ور ن قش بسزائي در تعيين عمق ميدان ديد عكس شما دارد كه در فرصت هاي بعدي در مورد آن به طور مفصل ص ح بت خواهيم كرد . قسمت بعدي دوربين كه بايد آن را به خ وبي بشناسيد و از آن در عكاسي نهايت استفاده را ببريد رينگ فاصله سنج مي باشد . اين رينگ فاصله عدسيهاي دروني لنز را تغيير مي دهد و شما نسبت به فاصله سوژه بايد آن را تنطيم كنيد تا تصويزي واضح برست آوريد . هنگامي كه شما شفاف ترين و واضح ترين تصوير را از درون Visor مشاهده كرديد , در اين حال دوربين شما بر روي آن سوژه فو***** مي باشد كه اين تنظيم حداكثر دوربين ها توسط دست انجام مي شود . البته دوربين هاي ديگري نيز وجود دارند كه به صورت خودكار فاصله سوژه مورد نظررا تعيين و برروي آن فو***** مي كنند . در عكاسي نجومي در اغلب اوقات ما اين رينگ ر ا برروي فاصله بينهايت قرار مي دهيم . اين فاصله براي ثبت سوژه هايي كه در فواصل بسيار دور قرار دارند مورد استفاده قرار مي گيرد .
نگهداري از دوربين
حال كه تا حدودي با قسمتهاي مختلف دوربين آشنا شديد توجه شما رابه نكاتي درمورد نگهداري آن جلب ميكنم . با رعايت نكات زير مي توانيد عمر دوربين خود را چندين برابر ك رده و از استهلاك آن تا حد قابل توجهي بكاهيد .
1 دوربين هاي عكاسي به هيچ عنوان نياز به روغن كاري وگريس كاري ندارند از اين ر و از ر وغن كاري آنها جداً خودداري كنيد .
2 قطعات داخلي دوربين به هيچ عنوان نياز به نظافت با حلالهاي نظير الكل و بنزين را ندارند و استفاده از اين پاك كننده ها ممكن است صدمات جدي به آنها وارد كند . براي نظافت دوربين تنها گرد و غبارصفحه پشت فيلم را با دستمالي تميز و بدون كرك بگيريد . دقت كنيد كه به هيچ وجه دستمال را بر روي قسمتهايي مانند پرده شاتر و چرخ دنده هاي هدايت كننده فيلم نكشيد . اين قسمتها از قسمتهاي بسيار حساس دوربين مي باشند , از اين رو از دستكاري آنها جداً خوداري كنيد . براي نظافت و گرفتن گرد و غبار اين قسمتها جريان بادي مانند فوت انسان كافي مي باشد . بادهاي شديد مانند پمپ باد نيز به پرده شاتر صدمه خواهد زد . دقت كنيد كه وجود گرد و غبار و ذرات شن باعث خراب شدن فيلم ها و بوجود آمدن خطوطي بر روي آنها مي شود .
3 يكي از مهمترين قسمتهاي دوربين لنز آن مي باشد . نقش لنز در دوربين عكاسي مانند چشم در بدن انسان است . چنانچه شما مي خواهيد تصاويري كه مي گي ر يد از وضوح بسيار بالايي برخوردار باشند , ضروري است كه لنز شما كاملا تميز باشد . براي تميز كردن لنز فقط از دستمالهاي مخصوص اين كار استفاده كنيد و به هيچ عنوان از هيچ پاك كننده ديگري حتي آب براي اين كار استفاده نكنيد . به اين نكته توجه داشته باشيد كه تمامي آلودگي هاي موجود بر روي لنز با كمي دقت قابل پاك شدن مي باشند . استفاده از در پوش لنز در هنگام حمل و نقل دوربين مي تواند نقش مهمي در سلامت لنزايفا كند .
4 درروزهاي برفي و يا باراني كه ب ه دنبال سوژه هاي طبيعي هستيد , دقت كنيد كه آب باران و يا برف بداخل د وربين نفوذ نكند . اين آب مي توان د اشكالات بسيار زيادي را براي شما و دوربين شما بوجود بياورد .
5 در دوربينهاي حرفه اي كه داراي نور سنجهاي الكتريكي مي باشند لازم است كه براي نگهداري دربازه هاي زماني طولاني باطري نورسنج را از دوربين خارج كرده و آن را در جايي خارج از دو ر بين نگهداري كنيم , چرا كه موا د شيميايي موجود در باطري در صورت نگهداري در شرايط نامساعد از آن خارج و به محفظه درون نود سنج مي ريزند و باعث از كار افتادن نو ر سنج مي شوند در اصطلاح سولفاته مي شوند .
6 هرگز فيلم و دوربين عكاسي را در ج اهايي كه از دماي بالاي برخوردارند , مانند داشبورد ماشين قرار ندهيد .
7 هرگز بدون فيلتر اقدام به عكاسي از خورشيد نكنيد . چرا كه اين كار سبب صدمه خوردن به قسمت هاي مختلف دوربين از جمله پرده شاتر مي شود .
8 براي حمل و نقل و نگهداري طولاني مدت دوربين از كيف هاي مخصوص اين كار استفاده كنيد .
9 هرگز دوربين را در حالت شارژ ( آماده عكس برداري ) قرار ندهيد قرار داشتن دوربين در اين حالت باعث بالا رفتن استهلاك آن خواهد شد .
10 دقت كنيد كه دوربين عكاسي وسيله اي بسيار ظريف و حساس مي باشد از اين رو در صورت بروز هر گونه ايرادي آن را براي تعمير به نمايندگي مجاز و يا تعميرگاه هاي معتبر بسپاريد و ازهر گونه دستكاري آن جداً خودداري كنيد .
11 چنانچه از بند دوربين براي حمل و نقل آن استفاده مي كنيد , حتم ا ً قبل از هر بار استفاده از سلامت بند و اتصالات آن اطمينان حاصل كنيد . چرا كه ضربات ناشي از سقوط دوربين مي تواند براي آن مشكل ساز باشد .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 402]