واضح آرشیو وب فارسی:قدس: از سرزمين هزار اديان ؛ «نه» بزرگ هند به تكنولوژي
* قسمت سوم
* علي محدث
قصه صفر تا هزار در اقتصاد و ميزان استفاده شهروندان هندي از تكنولوژي نيز جاري است.
اغلب كارها در هند به روش كاملاً سنتي و بيشتر متكي به فعاليتهاي يدي صورت مي گيرد. هنوز براي احداث بناهاي مرتفع در هند، از چوب به عنوان داربست استفاده مي شود.
آنها اين چوبهاي ني مانند را با طناب كنفي به هم وصل مي كنند و مصالح ساختماني به وسيله كارگران به طبقات فوقاني حمل مي شود.
كارگران روي رديفهاي داربست ها مي ايستند و ظرف حاوي مصالح با سرعتي عجيب و بدون وقفه دست به دست به طبقات فوقاني هدايت مي شود، بي آنكه بالابري در كار باشد.
در كنار اينديا گيت- دروازه بزرگ بمبئي تعدادي كارگر مشغول سنگ فرش نمودن محوطه اين بناي تاريخي هستند.
تعدادي از كارگرها فقط با يك چكش و قلم فلزي سنگها را مي تراشند و صاف مي كنند و عده اي به جاي استفاده از چكش پلاستيكي براي سنگ فرش كردن، از قطعه اي بريده از تنه مشغول كار هستند.
- در مزارع هنوز گاو آهن را گاوهاي بومي و يا فيل يدك مي كشند. در شهر گوآ كارگران كه اغلب زن هستند، مشغول جدول گذاري يك خيابان مي باشند، آنها خاك و شن را به وسيله «استامبولي» حمل مي كنند و حتي از وسيله اي بنام فرغون خبري نيست.
دو نجار در محوطه پلاژي كه گروه ما در آن مستقر هستند مشغول ساختن سرويسهاي چوب براي يك مجتمع توريستي هستند، ابزار كار آنها، چند وسيله دستي ساده و يك اره برقي و يك دريل است.
با توجه به نمونه هايي كه ارائه شد، روشهاي سنتي براي ساخت و ساز، هنوز در هند جاري است.
اين كشور در برخي صنايع، از جمله انرژي هسته اي و كامپيوتر در سطح جهان حرفهايي براي گفتن دارد. اينكه چه بخش از حفظ روشهاي سنتي زندگي در اين كشور با توجه به جمعيت ميلياردي آن مبتني بر مصالح مردم و از سر عمد است و چه بخشي ريشه در رفتار اجتماعي آنان دارد، جاي تأمل است.
خدايي معماران
بين دين و معماري ارتباط معناداري وجود دارد. دين و عقيده از مهمترين دلبستگي هاي بشر بوده و هست. از اين رو پيروان همه عقايد و اديان، باارزش ترين هنر خود را به خدمت عقايد خود درآورده اند.
معماري از جمله هنرهايي است كه متجلي عشق و اراده انسان به عقايد اوست. اغلب عبادتگاهها به زيباترين و شكوهمندترين شكل ممكن احداث مي شوند و مي توان گفت معماري عبادتگاهها، نشانه اوج هنر پيروان هر مذهب است.
در هند كه سرزمين اديان است، معماري رونق بسيار خوبي داشته و دارد. معبدها، كليساها، مساجد و عبادتگاههاي متعدد از آثار معماري كشور هفتاد و دو ملت به شمار مي آيند كه بسيار ديدني است.
همچنين معماري هنر متأثر از حضور انگليسها، به ويژه در بخش ساختمانهاي اداري، از معماري خاصي بهره جسته است و ساختمانهايي با پايه ها و ديوارهاي سنگي قطور، ساختمانهاي ايستايي را در معرض بيننده قرار مي دهد.
در معماري اغلب اين بناها تنديسها، حضور پررنگي داشته و كارهاي حجمي از پيكره انسان گرفته تا نقش حيوانات و گل و گياه در آن مشهود است.
البته تنديس ها، پيكره ها و نمادهاي سازه اي در معماري هند جايگاه ويژه دارد، چنان كه مي توان گفت در كنار مجسمه هايي كه نماد خدايان است، معماران هندي با خلق آثار معماري خدايي مي كنند.
يکشنبه 6 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]