واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ساخت روبات هاي جديد براي سفري دوباره به ماه قهرمان شش پا
آنه ماري كنته / ترجمه؛ محمدرضا دستوراني
نسل آينده كاوشگران ماه، روبات هايي با جثه يي بزرگ و شش چرخ است كه مي تواند اقامتگاه فضانوردان را جابه جا كند و آنها را به هر جايي كه مي خواهند، برساند.
اين روبات كاوشگر، شايد به لحاظ امكانات فناوري، پديده چشمگيري نباشد اما نسل آينده مسافران ماه اين بخت را دارند كه در اين روبات دوقسمتي كار و زندگي كنند. اين ابزار از يك طرف روباتي متحرك و از طرف ديگر سكونتگاهي است كه فضانوردان مي توانند از آن به عنوان كمپ اصلي استفاده كنند. در حقيقت اين روبات مي تواند نقش خانه متحرك فضانوردان را بازي كند.
چيزي كه در اين تصوير مي بينيد بخش متحرك اين روبات است كه Athlete نام دارد. كلمه Athlete هم در انگليسي به معناي قهرمان است و هم سه واژه عبارت All-Terrain Hex- Limbed Extra-Terrestrial Explorer است كه كاشف فرازميني با پاهاي جادويي تمام زميني معنا مي دهد. اين ابزار حمل و نقل كه در عين حال محل سكونت نيز هست، داراي شش چرخ است كه آزمايشگاه پيشرانش جت در پاسادناي كاليفرنيا كار طراحي و ساخت آن را انجام مي دهد. اين نمونه اوليه قهرمان كه از فلز آلومينيوم ساخته شده است 5/2 متر پهنا و 1/2 متر ارتفاع دارد. اين روبات براي حركت و جابه جايي از شش چرخ استفاده مي كند كه هركدام قابليت حركت مستقل از ديگر چرخ ها را دارد و بسيار سبك است. اين ابزار هنگامي كه در زمين هاي هموار است، چرخ ها روي سطح مي چرخند اما در زمين هاي ناهمواري كه حركت چرخ ها با دشواري روبه رو مي شود مانند دشت پر از سنگلاخ يا تپه هاي شيبدار، چرخ ها قفل مي شوند و روبات همانند انسان روي پاها قدم برمي دارد. البته روباتي كه براي انجام ماموريت واقعي ساخته مي شود، دو برابر روباتي است كه تصويرش را مي بينيد. جنس آن روبات از فولاد است و مي تواند 15 تن بار را به هر كجايي كه بخواهد، حمل كند. سرعت اين روبات نيز حدود پنج كيلومتر در ساعت خواهد بود. برين ويلكاكس پژوهشگر ارشد طرح قهرمان مي گويد؛ «اين حداكثر سرعتي است كه مي توان بدون روبه رو شدن با خطر سرنگوني حركت كرد، زيرا در ماه گرانش كم است.» مزيت هاي اين خانه هاي متحرك آشكار است. ويلكاكس مي گويد؛ «روي زمين، ماشين متحرك را در كمپ پارك مي كنيم و از ماشين هاي سبك براي گشت هاي روزانه و كشف محيط پيرامون استفاده مي كنيم.» چنين موضوعي در ماه هم صحت دارد. قهرمان خانه متحركي را براي فضانوردان فراهم مي كند و فضانوردان مي توانند با استفاده از ماهنوردهاي سبك و كوچك به گشت هاي روزانه خود بپردازند. ويلكاكس مي گويد؛ وقتي فضانوردان پس از سفرهاي روزانه، مكاني را به دقت بررسي كردند، قهرمان را به جايي ديگر منتقل مي كنند. فضانوردان مستقر در ماه يا مهندسان مستقر در زمين قهرمان را به سمت مقصد بعدي هدايت مي كنند. دوربين هاي نصب شده روي هر كدام از وجوه بدنه شش گوشه روبات، تصويري پانوراما (سراسري) از محيط اطراف را به كاربر ارائه مي كند.
وقتي كه چند روبات قهرمان به يكديگر متصل شوند، درهاي محل اقامت با دقت يك هزارم سانتي متر تنظيم مي شود. در اين حالت اتاق ها چنان محكم آب بندي مي شود كه فضانوردان مي توانند در حالي كه تي شرت به تن دارند، از محل سكونت خود به آزمايشگاه علمي كه در همسايگي آنان قرار دارد، بروند. فضانوردان در آزمايشگاه مي توانند نمونه هايي را كه در طول روز به دست آورده يا با استفاده از مته و بيل هاي متصل به پايه هاي قهرمان جمع آوري كرده اند، تجزيه كنند. اين فضانوردان در جست وجوي پاسخ به معماهاي علمي بسياري هستند. براي مثال آيا واقعاً يك شهاب سنگ دايناسورها را نابود كرده و اگر اين گونه است اين اتفاق كي روي داده است؟ شايد پاسخ اين معما در ماه نهفته باشد. ويلكاكس مي گويد؛ «برخورد شديد جسمي با زمين بايد سطح ماه را با پوششي از غبار پوشانده باشد. از آنجا كه ماه هيچ گونه تكتونيك صفحه يي (جابه جايي لايه هاي سطح) ندارد، به احتمال بسيار لايه هاي زير سطح بدون تغيير مانده اند.
با استفاده از ابزارهاي نمونه برداري نصب شده در قهرمان مي توانيم به اين لايه ها نگاه كنيم و سير زماني آشكاري از حوادث روي داده را دريابيم. اين كار درست مثل نگاه كردن به حلقه هاي تنه درخت است.» دانشمندان آزمايشگاه پيشرانش جت ناسا اميدوارند، براي آزمايش قهرمان، آن را در ماموريتي بدون سرنشين تا سال 2012 به ماه ارسال كنند. رويدادهاي بعدي تا حد زيادي به موفقيت طرح هاي ناسا براي انجام اكتشاف هاي فضايي سرنشين دار بستگي دارد. از جمله اين برنامه ها جانشين كردن شاتل هاي فضايي با سامانه هاي كپسول دار و اعزام مجدد فضانوردان به ماه تا سال 2020 است. قهرمان تا آن زمان ويژگي ها و مشخصات بسيار پيشرفته تري نسبت به اين نمونه اوليه خواهد داشت. تا آن زمان ابزارهاي اكتشافي مي توانند به طور خودكار گردش كنند و به وسيله فرمان هاي صوتي با فضانوردان در ارتباط باشند. اين ابزار همچنين خواهد توانست با استفاده از قلاب ها و چنگك ها از صخره هاي عمودي هم پايين بيايد.
www.popsci.com
يکشنبه 6 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 537]