واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گفت وگو با سيدرضا تقوي رئيس شوراي سياستگذاري ائمه جمعه امام جمعه جناحي نداريم
معصومه ستوده
سيدرضا تقوي رئيس شوراي سياستگذاري ائمه جمعه سراسر كشور دانش آموخته زبان و ادبيات فارسي از دانشگاه تهران و داراي دكتراي حوزوي، جناحي شدن تريبون نماز جمعه را به شدت رد و تصريح مي كند اين تريبون به هيچ وجه جناحي و سياسي عمل نمي كند و اين مساله را كه بيان سخنان جناحي از سوي برخي ائمه جمعه موجب بي اقبالي مردم شده است درست نمي داند.تقوي كه سابقه سه دوره نمايندگي مجلس را در كارنامه خود دارد پس از رسولي محلاتي عهده دار اين مسووليت شده است. اين گفت وگو به مناسبت سالگرد اقامه نماز جمعه انجام شده است.
---
-از پنجم مردادماه 1358 كه اولين نماز جمعه اقامه شد تا امروز كه نزديك به بيست و نه سال از آن مي گذرد به نظر شما چرا اقبال مردمي نسبت به شركت در نماز جمعه در مقايسه با سال هاي اول انقلاب كم شده است؟
من اين مساله را قبول ندارم براي اينكه كم شدن جمعيت نماز جمعه را نبايد دليل بي علاقگي مردم به دين و ديانت و بي علاقگي به نظام ارزيابي كرد. اقبال مردم به يك امر مي تواند دلايل مختلف داشته باشد اول اينكه از لحاظ فقهي نمازجمعه يك واجب اختياري است نه يك واجب تعييني بنابراين هر كسي كه فرصت داشته باشد مي تواند در نماز جمعه شركت كند و اگر كسي شركت نكرد گناهي مرتكب نشده است و همين نظريه موجب مي شود بسياري از مومنين در نماز جمعه شركت نكنند. ولي نماز جمعه بين اهالي سنت واجب تعييني است. از سوي ديگر حضور مردم يا عدم حضور مردم به رويدادهاي سياسي و عملكرد مسوولان بستگي دارد. اگر مسوولان عملكرد خوبي داشته باشند مردم بيشتر در اين همايش هفتگي شركت مي كنند و مساله چهارم اين است كه هر كجا امكانات مصلاها بيشتر باشد مردم بيشتر در نماز جمعه شركت مي كنند. اگر قرار باشد در تابستان داغ و زمستان سرد مردم روي زمين بنشينند در نماز شركت نمي كنند و هر وقت كه مصلاي مناسبي ساخته شد مردم در آرامش خاطر در نماز جمعه شركت مي كنند به هر حال جمعيت در نماز جمعه جابه جا مي شود و ما مي توانيم نمود نمازگزاران را در مصلاي شهر تهران در روز عيد فطر ببينيم.
-پس چرا شما نماز جمعه را به مصلاي شهر تهران كه مكان مناسب تري است انتقال نمي دهيد؟
مصلاي شهر تهران هنوز امكانات زيادي براي ساخت و ساز مي خواهد كه البته بخش هايي از آن ساخته شده است اما هنوز ساختمان هاي آن نيمه كاره است البته نظر مقام معظم رهبري اين است كه اين ساختمان سازي تمام شود بعد نماز جمعه به مصلي منتقل شود هرچند ايشان نظرشان اين است كه فضاي سبز و امكانات تفريحي نيز در مصلي ايجاد شود تا افرادي كه براي نماز به مصلي مي آيند بتوانند با خانواده اندكي استراحت كنند كه اميد است با مساعدت وزارت مسكن مردم زودتر از اين وضعيت نجات پيدا كنند چون مردم در حال حاضر از وضعيت مناسبي براي خواندن نماز جمعه برخوردار نيستند به خصوص اينكه از يك روز قبل بايد امنيت دانشگاه تهران تامين شود كه البته اين مساله مشكلات زيادي را براي مردم به وجود آورده است.
-عدم اقبال مردم نسبت به برخي از ائمه جمعه را در تهران آيا ناشي از اين نمي دانيد كه برخي از امامان جمعه از تريبون نماز جمعه براي رقباي خود خط و نشان مي كشند و اين موجب مي شود كه نماز جمعه اين امامان جمعه خلوت تر از بقيه باشد؟
مردم داراي ذوق ها و سليقه هاي مختلفي هستند. بعضي از مردم سبك سخنان برخي از ائمه جمعه را نمي پسندند و اين مساله مربوط به خود مردم است. بعضي ها منتقد سياسي شدن نماز جمعه هستند و بيشتر مايل هستند مسائل اخلاقي و مذهبي مورد بحث قرار گيرد. به هر حال سليقه ها در مورد خطابه ها نيز متفاوت است. عده يي نماز جمعه را كلاس درس فرض مي كنند و نسبت به بار علمي پايين خطبه ها اعتراض مي كنند. به هر حال در نماز جمعه افراد باسواد و بي سواد شركت مي كنند و بايد اين ملاحظات مورد توجه قرار گيرد.
-يعني خلوت بودن نماز جمعه برخي ائمه جمعه را ناشي از سليقه مردم مي دانيد و بيان سخنان جناحي و سياسي را از تريبون نماز جمعه عامل اصلي اين مساله قلمداد نمي كنيد؟
من اين مساله را رد مي كنم. ما در تريبون نماز جمعه هيچ گاه جناحي عمل نكرديم و اگر مواردي نيز مشاهده شده است نسبت به آن تذكر داده شده و به هيچ وجه چنين چيزي وجود نداشته كه تريبون نماز جمعه جناحي شود اما به هر حال در تريبون نماز جمعه منطبق با سياست هاي مقام رهبري بايد نقد منصفانه و دفاع واقع بينانه وجود داشته باشد. شايد در موقع بيان سياست هاي نظام از تريبون نماز جمعه حزبي كه سياستي مخالف را در پيش گرفته است مورد انتقاد واقع شود يا حزب ديگري مورد تاييد قرار گيرد كه البته درست نيست جناح و حزب سياسي مورد انتقاد قرار گرفته جوسازي كند كه امام جمعه جناحي حرف زده است، چرا كه امام جمعه بايد نظر نظام را منتقل كند.
-اما در سال گذشته كه سال وحدت و انسجام اسلامي بود در آستانه انتخابات مجلس هشتم شاهد بوديم كه برخي از ائمه جمعه كه از مسوولان نظام بودند در دفاع از يك تفكر خاص و تخريب تفكر رقيب وارد عمل شدند، آيا به اين افراد تذكري داده شد؟
ما متولي كار مسوولان نيستيم و بايد پاسخ اين سوال را از آن افراد بپرسيد.
-مگر شما به عنوان رئيس شوراي سياستگذاري ائمه جمعه نبايد چارچوب خطبه ها را مشخص كنيد؟
شورا وظيفه تعيين سياست ها را دارد اما نمي تواند در مورد محتواي سخنان نظري بدهد، هرچند اگر امام جمعه يي از سياست ها تخطي كرد بايد به آن تذكر داده شود. ما متولي نماز جمعه در سراسر كشور هستيم و حدود 600 امام جمعه داريم. اگر تخطي از سياست ها مشاهده شد تذكر داده مي شود اما متصدي مسوولان ديگر نيستيم كه در خطبه ها چه مي خواهند بگويند.
-بيان سخنان جناحي از تريبون نماز جمعه ناشي از اين مساله نيست كه امامان جمعه همه از يك جناح و سليقه سياسي خاص انتخاب مي شوند؟
من اين مساله را كه امامان جمعه ما از يك جناح سياسي خاص هستند رد مي كنم چرا كه اگر فردي معيارهاي ما را داشته باشد مي تواند امام جمعه شود و اين ربطي به سليقه سياسي و جناحي وي ندارد و امامان جمعه فراجناحي هستند.
-نحوه انتخاب ائمه جمعه چگونه است؟
معاونت گزينش با بررسي افرادي كه سطح علمي قابل قبولي دارند پس از اخذ مدارك علمي و شركت در آزمون و بررسي تحقيقات و گزينش در شوراي سياستگذاري امام جمعه را انتخاب مي كند.
-مقام رهبري فقط امامان جمعه استان ها را انتخاب مي كنند؟
بله، مراكز استان ها توسط مقام رهبري انتخاب مي شوند چون آنها نماينده ولي فقيه در استان هستند و در شهرستان ها شوراي سياستگذاري ائمه جمعه امامان جمعه را انتخاب مي كنند.
-ائمه جمعه از تريبون نماز جمعه به جز ابلاغ سياست هاي رسمي حاكميت بايد چه مسائلي را عنوان كنند؟ آيا براي آن نيز چارچوب خاصي تدوين شده است؟
نماز جمعه نماد حاكميت اسلامي است و اسلام در تشكيلات حكومتي خود نماز جمعه را واجب كرده است تا حاكم از اين طريق با مردم ارتباط برقرار كند و از سوي ديگر مردم را در جريان مسائل سياسي روز بگذارد، هرچند هدايت مردم به سوي معنويت و كمال از وظايف مهم ائمه جمعه است كه البته تقوا يعني حركت در چارچوب انساني و اخلاقي و در نظر گرفتن حقوق ديگران و به حق خود قانع بودن است.
-امام جمعه يي كه مردم را به تقوا توصيه مي كند چقدر بايد خود متقي باشد و تقوا را در بيان خطبه هاي خود رعايت كند؟
توصيه به تقوا واجب است و بايد امام جمعه مسلمانان را به تقوا توصيه كند و از كاركردهاي نماز جمعه افزايش تقوا است و امام جمعه بايد در اين زمينه تلاش كند.
-تخريب عده يي از افراد از تريبون نماز جمعه در تناقض با تقوا نيست؟
اگر چنين مساله يي رخ بدهد عدالت امام جمعه زير سوال مي رود. امام جمعه بايد عادل باشد و در عين حال كه افراد را به تقوا توصيه مي كند خود نيز تقوا داشته باشد و اگر اين مساله رعايت نشود ديگر مردم نمي توانند به اين فرد اقتدا كنند چون فقه شيعه اجازه نمي دهد پشت هر كسي نماز خوانده شود.
-يعني امام جمعه يي كه جناحي عمل كند وجود ندارد؟
اين بيان اشتباه است. ما به هيچ وجه امام جمعه يي كه جناحي عمل كند، نداريم و من اين مساله را قبول ندارم.
-شما در سخنان خود تصريح كرديد كه تريبون نماز جمعه تريبون ابلاغ سياست هاي كلي نظام است. سوالي كه در حال حاضر مطرح مي شود اين است كه چرا با وجود اينكه مذاكراتي بين ايران و امريكا صورت گرفته است در نماز جمعه درباره آن صحبت نمي شود؟
مردم ما از امريكا خاطرات بدي دارند و اگر بخواهيم امريكا را در فرهنگ مردم ترسيم كنيم جمله امام كه امريكا شيطان بزرگ است گوياترين جمله است. به هر حال حافظه تاريخي مردم ما قوي است و به اين زودي نمي توان نگاه ملت را تغيير داد. به هر حال شعار مرگ بر امريكا متوجه دولت امريكا و نه ملت امريكا است و اين موضوع ناشي از 50 سال جنايت امريكا در حكومت پهلوي است چنانچه وقتي مشكل ما با عراق كه روزگاري در برابر آن بوديم حل شد ملت ها در كنار هم قرار گرفتند.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]