واضح آرشیو وب فارسی:مهر: دماوند اولين و سرو ابر كوه سومين اثر طبيعي ثبت شده ملي است
معاونت ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري با صدور اطلاعيه اي جزئيات ثبت ملي ميراث طبيعي را اعلام و بر ثبت كوه دماوند به عنوان نخستين اثر در فهرست ميراث طبيعي كشور تاكيد كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر ، در اين اطلاعيه تصريح شده شماره ثبت كوه دماوند در فهرست ميراث طبيعي كشور شماره يك بوده و پس از آن نيز چشمه آب معدني باد آب سورت مازندران با شماره دو و سرو كهنسال ابر كوه با شماره سه در روز 16/4/87 در اين فهرست به ثبت رسيدهاند.
در اطلاعيه معاونت ميراث فرهنگي با اشاره به تبصره ماده 2 قانون تشكيل سازمان ميراث فرهنگي آمده است كه براساس اين قانون، سازمان مكلف شد تا براي هماهنگي در چگونگي امكانات بهرهگيري از ميراث طبيعي كشور و اجراي تعهدات مطروحه در كنوانسيون حفاظت ميراث فرهنگي و طبيعي جهان نسبت به تدوين آئيننامهاي با پيشنهاد مشترك سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري و سازمان محيط زيست اقدام كند.
بنابراين گزارش، آئيننامه تهيه و در روز 21/4/84 به تصويب هيأت وزيران رسيد كه براساس اين آئيننامه، ميراثهاي طبيعي شامل مناظر طبيعي و عوارض بديع جغرافيايي غير محافظت شده، بقاياي ديرين شناختي انساني و محوطههاي حاصل از تعامل فيزيكي و فرهنگي انسان و طبيعت، مناطق مذكور در بند الف ماده 3 قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست از قبيل آثار طبيعي و ساير مناطق تحت حفاظت و همچنين آثار و بقاياي ديرين شناختي و جانوري ميشود.
اين گزارش ميافزايد: براي اجرايي شدن اين آييننامه كارگروهي در معاونت ميراث فرهنگي متشكل از استادان در حوزههاي مختلف مربوط به طبيعت و محيط زيست و نمايندگان دستگاههاي ذيربط تشكيل شده كه اين كميته چهارچوب و مصاديق گردش كار ثبت آثار طبيعي را تدوين كرده و در نهايت در روز 25/10/86 به تصويب شوراي عالي ثبت سازمان رسيده است.
در اطلاعيه معاونت ميراث فرهنگي با استناد به بند ج آييننامه فوق الذكر سازمان ميراث فرهنگي با توجه به كليه جوانب ارزشي در كوه دماوند، اعم از تاريخي، فرهنگي، طبيعي پوشش گياهي جانوري و غيره كوه دماوند را مساحتي حدودا هفت ميليون متر مربع و از خطوط تراز 2200 متر به بالا با در نظر گرفتن تمامي شرايط و قابليتهاي اثر براي حفاظت بهتر، به عنوان اولين اثر در فهرست ميراث طبيعي كشور در روز 13/4/87 مصادف با جشن تيرگان به ثبت رساند و جشن مربوط به اين ثبت نيز در روز 294/87 با حضور رئيس محترم سازمان برگزار شد.
اما آنچه در گذشته در خصوص دماوند اتفاق افتاده، بدين ترتيب است كه سازمان حفاظت به تصويب رسانده است و اين تصويب براي بسياري ديگر از مناطق چهارگانه نيز به انجام رسيده است. آنچه مهم است تفاوت موجود در تصويب يك منطقه براي حفاظت توسط سازمان محيط زيست و ثبت يك اثر در فهرست ميراث طبيعي كشور توسط سازمان ميراث فرهنگي است.
معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، در ادامه با اشاره به احتمال ثبت يك اثر در ابعاد مختلف تاكيد كرد: يك اثر طبيعي ممكن است در كنوانسيونها، پروتكلها و تشكلهاي مردمنهاد مختلف به ثبت برسد. حتي يك اثر ميتواند همزمان به عنوان يك ژئوپارك و به عنوان يك ذخيره گاه زيست كره در يونسكو ثبت شود.
همچنين بالاترين رده ثبت يك اثر، ثبت در فهرست ميراث بشري است و در سطح ملي نيز، ثبت در فهرست ميراث ملي كشور از چنين جايگاهي برخوردار است كه هر اثر، ولو اينكه بارها در بخشهاي ديگر به ثبت رسيده باشد، صرفاً آن زمان داراي بالاترين ارزش است كه در كشور به ثبت ملي رسيده و در سطح جهاني نيز به ثبت جهاني برسد.
پس ميتوان اذعان داشت كه در سطوح مختلف، اهرم قويتري به سازمان متولي مديريت اثر جهت حفاظت بهينه از اين اثر ميبخشد و پيش شرط ثبت يك اثر در فهرست ميراث جهاني الزاما ثبت ملي اثر در فهرست ميراث ملي كشور است. نكته ديگر اينكه ثبت ميراث طبيعي علاوه بر محافظت از ارزشهاي زيست محيطي و طبيعي اقليمي، ناظر بر تعامل فرهنگي اثر با انسانها در طول زمان و تاثيرات فرهنگي آن است.
سازمان حفاظت محيط زيست براساس رسالت خويش، ميتواند نقاط زيادي از كشور را به دليل دارا بودن ويژگيهايي خاص در فهرست مناطق حفاظت شده قرار دهد، اما ثبت در فهرست ميراث طبيعي كشور مستلزم كازشناسيها و اثبات وجود ويژگيهايي است كه در سطح بالايي از اولويتها باشد و آن اثر در اين فهرست قرار گيرد.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]