واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تفسير علمي قرآن كريمدكتر پاپلي يزدي:زمينشناسي و زلزلهشناسي ميتوانند معجزات و عذابهاي الهي را تحليل كنند
گروه انديشه: مباحث جغرافيايي موجود در قرآن كريم با مسائل علمي تطبيق ميكند و اين طور نيست كه معجزه اصلا جنبه علمي نداشته باشد؛ علوم زمينشناسي و زلزلهشناسي ميتوانند معجزات و عذابهاي الهي مربوط به علم جغرافيا را تحليل كنند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، دكتر «محمدحسين پاپلي يزدي»، جغرافيدان و استاد سابق دانشگاههاي سوربن پاريس، فردوسي مشهد و تربيت مدرس تهران و رئيس پژوهشكده اميركبير مشهد، در مورد اطلس قرآن مجيد، ضمن بيان مطلب فوق گفت: كتاب «اطلس قرآن مجيد» ميتواند منشأ يك سري تحقيقات بعدي باشد؛ يعني تحقيقاتي كه مربوط به معجزات و عذابهاي الهي است. در واقع هيچ پديدهاي نيست كه نتوان با مسائل علمي آنرا بررسي كرد و تطبيق داد. همچنين ميتوان بر روي نقشههاي جنگي پيامبر(ص) نيز كاري تحقيقي كرد.
وي افزود: با تأمل بر روي نقشههاي جنگي پيامبر(ص) ميتوان فهميد كه پيامبر(ص) در عين حال كه پيامبر بود، يك استراتژيست جنگي و يا فرمانده جنگي عالي هم بود. مثلا همه ما واقعه جنگ بدر را خواندهايم، ولي وقتي كه اين مطالعه را به همراه و كمك نقشه بخوانيم، ميبينيم كه بهتر از اين نميشد جايگزيني لشكر را انجام داد.
نويسنده كتاب «نظريههاي توسعه روستايي» تصريح كرد: در بسياري از جنگها طبق همه احاديث تعداد لشكريان مسلمانها بسيار كمتر از جمعيت كفار بوده است. پس علت پيروزي مسلمانان علاوه بر ايمان و اعتقاد والايشان، به استراتژي جنگي پيامبر(ص) هم ارتباط و بستگي داشت. وقتي كه به نقشهها نگاه ميكنيد اين مسائل مشخصتر ميشود. بنابراين اين كتاب پايه تحقيقات بعدي در رشتههاي مختلف خواهد شد.
اين محقق و استاد دانشگاه اذعان كرد: اگر به نقشه غزوه احد در كتاب نگاه كنيم، ميبينيم كه مسلمانان با حدود 700 نفر مرد جنگي، طور خاصي موضع گرفتند. «خالد بن وليد» با 100 نفر در قسمتي موضع گرفتند و همينطور تيراندازاني مثل «عبدالله بن جبير» و «مقداد» با گروهشان در طرف چپ بوده و «حمزه» در وسط ميدان جنگ. امام علي(ع) در سمت راست ميدان جنگ و ... . اگر اين هفتصد نفر غير از اين آرايش جنگي داشتند، فقط بايد معجزه اتفاق ميافتاد كه پيروز ميشدند. بنابراين اينها يك سري تحقيقات بعدي را به وجود ميآورند.
دكتر پاپلي خاطرنشان كرد: بسياري از مردم شايد تصور كنند كه خيبر به شهر مدينه بسيار نزديك بوده است و من هم نميدانستم، ولي وقتي نقشهها را ديدم متوجه شدم كه خيبر 70 الي 80 كيلومتر با مدينه فاصله دارد و من فكر ميكردم كه خيبر يك قلعه بيشتر نداشت، ولي اكنون ميدانم كه 15 قلعه بوده است و قبيلههاي مختلفي در آن سكونت داشتند.
نويسنده كتاب «فرهنگ آباديها و مكانهاي مذهبي» تأكيد كرد: ما مباحث مربوط به جنگها و زندگي حضرت پيامبر(ص) را با توجه به آيات و روايات موجود و قرآن با هم تدوين كرديم و بايد كارهاي تحقيقات تطبيقي انجام شود تا معلوم شود كه با احاديث و روايات ما تطبيق ميكند يا نه؟
وي خاطرنشان كرد: تا آنجايي كه ما مطالعه كرديم، مباحث جغرافيايي موجود در قرآن كريم با مسائل علمي تطبيق ميكند. مثلا زمينشناسي علم روز است، زلزلهشناسي نيز همينطور. در قرآن هم هست كه اقوامي با عذاب زلزله از بين رفتند. اكنون با مطالعات ميبينيم كه آنجاهايي كه زلزله اتفاق افتاده، اكنون هم احتمال زلزله وجود دارد. اما اينكه زلزله در يك زماني فعال شود، به اراده خداوند بستگي دارد و معجزه محسوب ميشود.
استاد سابق دانشگاه فردوسي گفت: اين طور نيست كه معجزه اصلا جنبه علمي نداشته باشد. بنابراين علوم روز ميتوانند معجزات و عذابهاي الهي را تحليل كند، مثل طوفان حضرت نوح(ع). حضرت نوح(ع) در بينالنهرين به دنيا آمد، زندگي كرده و مهاجرتش در همان محدوده است و احتمال آبگرفتگي بسيار شديد و سيل بسيار شديد و بلند شدن كشتي در اين منطقه وجود دارد.
وي افزود: اگر طوفان حضرت نوح(ع) در صحراي افريقا اتفاق ميافتاد، يك پديده بسيار عجيب و غريب اتفاق ميافتاد. بينالنهرين بعدها هم دچار طغيان شده، ولي نه به آن شدت. بنابراين عملا ميتوان آن چيزي را كه در قرآن مجيد با نام معجزه و عذاب الهي آمده توجيه علمي هم داد و اين خودش يافتهاي است.
اين محقق و استاد جغرافيا تصريح كرد: يكي از كارهاي تحقيقاتي كه هماكنون در حال انجام آن هستيم اين است كه آيا از نظر قرآن كريم «قريه»، «بلد» و «مدينه» با هم تفاوتي دارند؟ ما امروزه شهر و روستا را تعريف ميكنيم، البته مبناهاي تعريفها با هم متفاوت است، اما بايد بدانيم تعريف محتوايي با هم فرق دارد.
نويسنده كتاب «كوچنشيني در شمال خراسان» تصريح كرد: آيا انساني كه در قريه زندگي ميكند با انساني كه در بلد زندگي ميكند و ... با هم فرق دارند و ارزشهاي متفاوتي دارند. در قرآن مجيد آيات متفاوتي در اين زمينه هست. ميبينيم كه قرآن مجيد، مكه مكرمه را يكبار بلد خطاب كرده و يا يك بار مدينه و يكبار هم قريه.
دكتر پاپلي يزدي خاطرنشان كرد: بنابراين اگر اين مكان تقريبا در يك زمان با سه اسم بيان ميشود، معنايش اين است كه قرآن مجيد تفاوتي بين شهر و روستا قائل نيست. يا حتي در قرآن تفاوتي ميان انسانها نيست. بنابراين قرآن بر مبناي عدالت اجتماعي است. بر مبناي اين كه چون فردي در شهر زندگي ميكند، از امتيازي برخوردار شود و ... نيست.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 349]