واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهي به كار حسين فرخي/موسيقي در "سمفوني بيداري" بر حركات بازيگران غلبه ميكند
نمايش "سمفوني بيداري" حسين فرخي كه اين روزها در تالار وحدت روي صحنه است، در زمينه تلفيق موسيقي، نور و حركت چندان موفق نيست و در اكثر موارد موسيقي بر حركت و تصويرسازي بازيگران غالب شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، تالار وحدت اين روزها ميزبان نمايش "سمفوني بيداري" نوشته و كار حسين فرخي است. اين نمايش كه تلفيقي از موسيقي، نور و حركت است بدون استفاده از ديالوگ سعي در به تصوير كشيدن ستيز حق و باطل از زمان خلقت انسان و اعصار مختلف دارد.
در راه به تصوير كشيدن اين ستيز نويسنده نمايش نگاهي گذرا به زندگي و تلاش پيامبران اولوالعظم نيز داشته است كه چگونه در مقابل نيروي اهريمني و تلاش آنها براي ايجاد نفاق و نزاع ميان مردمان در اعصار مختلف، پيام الهي را در ميان انسانها جاري ميساختند.
در اين مسير كارگردان تلاش كرده بدون استفاده از ديالوگ و با بهرهگيري از حركات و تصويرسازيهاي گويا، داستان نمايش را به تماشاگر منتقل كند. البته در بخشهايي اين اتفاق روي ميدهد، ولي در قسمتهايي نيز كارگردان با گمان مبهم بودن تصاوير، از كلام استفاده ميكند كه به واقعه مورد نظر اشاره دارد.
پخش تصاوير آشنايي نظير بخشهايي از فيلمهاي "ده فرمان" و "مصائب مسيح" كه سعي در معرفي صحنهها و اتفاقها دارد و پخش جملاتي كوتاه براي معرفي به آتش انداختن حضرت ابراهيم (ع) از جمله تلاشهاي فرخي در "سمفوني بيداري" براي معرفي صحنهها است.
اين نمايش كه پيشتر در بخش ويژه بيست و ششمين جشنواره بينالمللي تئاتر فجر به صحنه رفته بود داراي بخشها و قسمتهاي بيشتري بود كه در اجراي عمومي كاسته شد و به 13 تابلو تقليل يافت. اولين تابلو نمايش به آفرينش انسان ميپردازد و از جمله تصاويري است كه تماشاگر و مخاطب نميتواند به راحتي مفهوم و معناي آن را تشخيص دهد.
زندگي آدم و حوا در بهشت و خوردن ميوه ممنوعه، اختلاف هابيل و قابيل، شكسته شدن بتها به دست حضرت ابراهيم (ع)، تولد حضرت موسي (ع) و معجزات ايشان و عبور قوم بنياسرائيل از ميان دريا، زنده شدن مرده به دست حضرت عيسي (ع) و در نهايت به صليب كشيده شدن ايشان از جمله تابلوهاي اين نمايش است.
نكتهاي كه در اين بخشهاي نمايش "سمفوني بيداري" جلب توجه ميكند استفاده مناسب از پارچههاي رنگي براي به تصوير كشيدن عبور حضرت ابراهيم (ع) از آتش و عبور گهواره حضرت موسي (ع) از رود نيل تا بارگاه فرعون است. اما در كنار اين نقاط مثبت، حركات ساده و در عين حال نامنظم برخي بازيگران باعث به هم ريختن تابلوها ميشود.
در برخي موارد ميبينيم بازيگران براي نشان دادن نقش خود روي صحنه از لبخواني و حركات صورت استفاده ميكنند و از تصويرسازي با حركات بدن غافل ميشوند. نكته قابل توجه ديگر در چيدمان تابلوها نشان دادن بارگاه ايران باستان و جنگ رستم و اسفنديار و در نهايت نابينا شدن اسفنديار در اين جنگ است.
يكي از بخشهاي نهايي نمايش پرداختن به تصاوير رسالت پيامبر اسلام حضرت محمد (ص) است كه صحنههاي مربوط به اين قسمت با پخش موسيقي "والا پيامبر" همراه ميشود. در اين بخش موسيقي بر تصاوير و حركات ساده بازيگران غالب ميشود و فضا را تحت تأثير خود قرار ميدهد.
اين اتفاق در خصوص صحنه مربوط به واقعه كربلا و مبارزه ابوالفضل (ع) با اشقيا نيز مشاهده ميشود و پخش موسيقي باكلام از محسن نامجو كليه فضا و حركات روي صحنه در اين تابلو را تحتالشعاع خود قرار ميدهد. نكته ديگر در چيدمان صحنههاي مختلف "سمفوني بيداري" ورود شتابزده و بيمقدمه نمايش به موضوع جنگ تحميلي و دفاع رزمندگان اسلام است.
حركات و رفتار بازيگران صحنه جنگ و دفاع مقدس به گونهاي ابتدايي و غيرحرفهاي است كه گاهي در دست داشتن اسلحه فرضي و نبرد آنها براي مخاطب باورپذير نيست. صحنه پاياني نمايش كه دنيا و زندگي ماشيني انسانها را به نمايش ميگذارد نيز از اين امر مستثني نيست.
يكي از مشكلات بازيگران "سمفوني بيداري" نداشتن آگاهي مناسب و تعريف درست از حركات مورد نظر است. فقدان اين آگاهي باعث ميشود در برخي صحنههاي نمايش، حركات به گونهاي ابتدايي انجام شود. در صحنههاي بسياري نيز بازيگران توانايي لازم را براي هماهنگ شدن با ريتم موسيقي در حال پخش ندارند و حركاتي ناهماهنگ را به اجرا ميگذارند.
در مجموع "سمفوني بيداري" در تلاش براي رساندن مفاهيم مورد نظر خود از طريق تصوير، موسيقي و حركت دستاوردي معمولي دارد كه ميتوانست با تعمق و پرداخت بيشتر روندي مناسب و موفقتر پيش بگيرد. به نظر ميرسد نمايشهايي از اين دست كه با تعداد بازيگر زياد اجرا ميشوند به تمرين بيشتر و جديتر نياز دارند تا پا را از نگاه سطحي و گذرا فراتر بگذارند.
نمايش "سمفوني بيداري" نوشته و كار حسين فرخي با حضور بازيگراني چون جليل فرجاد، مجيد جعفري و عده بسياري از هنرمندان جوان تئاتر ساعت 19:30 در تالار وحدت اجرا ميشود.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]