واضح آرشیو وب فارسی:قدس: نماي تهران متفاوت مي شود! تبليغات استاندارد و تابلوهايي كه فقط مبلغ كالا نيستند
ناهيد جعفرپور
به اعتقاد ما، علاوه بر سه ركن اساسي سفر يعني مسافر، وسيله نقليه و راه، موارد ديگري هم وجود دارد كه به صورت مستقيم يا
غير مستقيم در كيفيت سفر تأثير مي گذارد، مواردي همچون كيفيت هوا، ميزان برودت، آلودگيهاي صوتي و چشم انداز. البته واژه چشم انداز را احتمالاً با واژگان هم معنايي چون منظره و زمينه بصري هم بيان مي كنند. چشم انداز به مجموعه تصاويري گفته مي شود كه در طول سفر، چشم و ذهن مسافر، آنها را ثبت مي كند. با اين وصف حتماً قبول داريد كه اگر از پنجره خودرو، جنگلي سرسبز و شاداب يا دريايي نيلگون و آرام را ببينيد، كيفيت سفرتان با هنگامي كه مقابل چشمتان، ديوارهاي بلند سنگي يا بتني قرار دارد، متفاوت مي شود، با اين مقدمه بايد بگوييم كه سوژه ما سفر، مسافر، شهروند و مديريت شهري در مواجهه با موضوعي به نام چشم انداز است.
نماي شهر، معرف هويت شهر
اگر از يك فرد غيرايراني بخواهيم نمادي از شهر تهران را معرفي كند بي شك به برج آزادي يا برج ميلاد اشاره خواهد كرد. همان طور كه اگر ما بخواهيم نماد پاريس را مثال بزنيم به برج ايفل اشاره مي كنيم. يا آسمانخراشهاي نيويورك و برج بلند كوالالامپور را نماد آن شهرها مي دانيم.
اين نمادها به نوعي معرف هويت يك شهر هستند، اما همانطور كه نماي بيروني يك شهر بايد داراي نمادي مشخص و متمايز باشد، در كلان شهري چون تهران كه سياست محله گرايي و مردم محوري از سوي شهرداري و شوراي اسلامي شهر به اجرا درآمده است، هويت بخشيدن به محله ها و بخشهاي مختلف به عنوان بخشي متفاوت در كل مشترك اهميت پيدا مي كند و اين هويت بخشي را در شهرهاي مختلف دنيا مي توان ديد.
ساختار معماري، استفاده از تنوع ويژه رنگي مبلمان شهري و حتي فضاها و مكانهاي عمومي عمدتاً در محله ها و بخشهاي مختلف شهرداري داراي تفاوتهاي ويژه اي است كه هر شاخص به تنهايي مي تواند معرف بخشي از بافت شهري باشد، اگر چه نظريه هاي جامعه شناسان شهري از وجود مكانيزمي خود به خودي براي سكونت افراد با ويژگيهاي فرهنگي، اجتماعي و طبقاتي نزديك به هم در محله ها حكايت دارد، اما به هيچ عنوان نمي توان منكر اثرگذاري بخش سخت افزاري شهر، يعني نوع بافت فيزيكي، شكل معماري و... بر ويژگيهاي فرهنگي و اجتماعي شود. از همين رو توجه به بحث محله محوري با هويت بخشيدن به ساختار فيزيكي هر محله تسهيل خواهد شد.
شهرداري ها به ويژه شهرداري تهران در اين مسير اقدام به تغييراتي در سياستهاي زيباسازي خود كرده اند.
اقدامهايي از قبيل پياده روسازي با ويژگيهاي خاص منطقه اي، تغيير در نوع مبلمان شهري و فضاي تبليغاتي، ساخت و نصب تنديسهاي متناسب مشاهيري كه نام آنها بر خيابانها نقش بسته است، مي تواند در زمينه هويت بخشي به مناطق كمك كند. البته در تهران نوسازي بافتهاي فرسوده و قوانين شهرسازي و ساخت و سازهاي محلي در طرح تفضيلي شهر كامل خواهد شد. در اين مسير مشاركت مردم در هويت بخشي به محل زندگي خود نيز حائز اهميت است، مشاركتي كه با توجه به بافت مذهبي، شرايط اجتماعي، تزئين محيط بيروني ساختمانها و نماها، توجه و همكاري در پيرايش و زيبا نگه داشتن محيط مي تواند ثمر بخش باشد و با خلاقيتهاي گروهي به اوج خود برسد.
چشم اندازهاي جديد
چند سالي است كه در حاشيه بزرگراه هاي شهر تهران تابلوهاي تبليغاتي عظيم الجثه اي سربرآورده اند كه هر كدام به واسطه تبليغات رنگارنگ و زرق و برقي كه دارند، نگاه هر عابر و مسافري را به خود جلب مي كند.
اگر چه اين تابلوها هر كدام معرف كالا يا خدمات خاصي هستند كه سعي دارند با استفاده از روشهاي تبليغاتي، خود را در معرض معرفي قرار دهند، اما تا به حال به اين انديشيده ايد كه همين پايه ها و تابلوها مي توانند معرف بخشي از تهران باشند؟ و حتي شكل و رنگ و جنس آنها مي تواند ساختار يك منطقه و قسمتي از شهر را تحت تأثير ويژگي هاي بصري و شكلي خود قرار دهد؟
براي پاسخ به اين سؤال بايد طرح جديد سازمان زيباسازي شهرداري تهران را مرور كنيد، طرحي كه قرار است با استفاده از تغييراتي كه در نوع، شكل و رنگ تابلوهاي تبليغاتي مي دهد به نوعي در هويت بخشيدن به ساختار فيزيكي بخشهاي مختلف شهر كمك كند.
مهندس حسن منوري، سرپرست تبليغات سازمان زيباسازي از طي شدن مرحله پژوهشي و تحقيقاتي ويژه اي خبر مي دهد كه به سفارش شهرداري تهران توسط جهاد دانشگاهي براي استاندارد سازي تابلوهاي تبليغاتي سطح شهر صورت گرفته است.
وي مي گويد: در گذشته پراكندگي تابلوهاي تبليغاتي در سطح شهر و به خصوص بزرگراهها از يك برنامه مدون و الگوي يكسان برخوردار نبوده و به همين دليل در برخي از بزرگراهها ماند مدرس، صدر و چمران شاهد تعداد تابلوهاي تبليغاتي بوديم، در حالي كه بزرگراههاي ساير مناطق شهر، چنين تراكمي را نداشتند، از طرف ديگر، سايز، اندازه، جنس و رنگ اين تابلوها حتي در طول مسير يك بزرگ راه نيز متفاوت بود، از همين رو سازمان زيباسازي در راستاي اهداف خود مبني بر استاندارد سازي فضاهاي تبليغاتي، طرح پژوهشي را با كمك جهاد دانشگاهي آماده كرد تا در آن شاخصها و معيارهاي لازم براي ساخت، نصب و استفاده از اين تابلوها به شكل علمي تعيين شود.
تابلوها، نماد بزرگراهها
منوري مي افزايد: در اين طرح كه اول ارديبهشت در بزرگراه حكيم به اجرا درآمده، تمام تابلوهاي تبليغاتي موجود در سطح بزرگراهها جمع آوري و تابلوهاي استاندارد جديد جايگزين شدند. اين تابلوها علاوه بر ويژگي هاي فيزيكي و ساختاري به نحوي طراحي شدند كه بنابر سرعت حجم و ميزان عبور خودروها در بزرگراهها، هر كدام به نوعي نماد و معرف يكي از بزرگراههاي تهران باشند، به شكلي كه تابلوهاي بزرگراه شهيد چمران با بزرگراه شهيد حكيم، شهيد همت و ... متفاوت خواهد بود و عابران با ديدن هر تابلو مي توانند تشخيص دهند كه هر نوع تابلو مربوط به كدام بزرگراه است.
يكسان سازي تابلوها
وي تصريح مي كند: اين تابلوها متناسب با ساختار بزرگراهها به شكلي طراحي شده اند كه كمترين سد معبر و ناهنجاري را داشته باشند. در طراحي جديد، تمام تابلوها ساده و ثابت هستند و ديگر از تابلوهاي متحرك و متفرقه با سايزهاي مختلف استفاده نمي شود.
وي گفت: جنس تابلوها از فلز و بيشتر آلومينيوم است، رنگ سازه در بيشتر مناطق، سفيد در نظر گرفته شده است، مگر آنكه شهرداري منطقه، رنگ محيطي خاص را تعريف كرده باشد كه بر حسب طرح كلي، منطقه تغيير مي كند.
منوري در مورد ويژگيهاي تبليغاتي در نظر گرفته شده، براي تابلوهاي جديد مي گويد: اگر چه طراحي تبليغاتي بستگي به كالا، سليقه و نوع ويژگيهاي مدنظر سفارش دهنده دارد، اما سعي شده معيارهايي مانند استفاده از كمترين فونت، كمترين متن، رنگهاي شاداب و جذاب در تابلوها رعايت شود.
جمع آوري تابلوهاي قديمي
سرپرست تبليغات سازمان زيباسازي شهرداري تهران با اشاره به آغاز عمليات تعويض تابلوهاي قديمي سطح بزرگراهها و اينكه تابلوهاي جديد در ابعاد 24، 36، 48، 75 متري طراحي شده است، خاطرنشان مي كند: در هر يك از بزرگراهها بنا بر شاخصهايي همچون فضا و مكان بزرگراه، مكان قرارگيري، نظر و ديد، سرعت و فونت تبليغات از يك نوع تابلو استفاده خواهد شد و ديگر شاهد تابلوهايي با ابعاد متفاوت در بزرگراهها نخواهيم بود، به شكلي كه اندازه، رنگ و نوع جانمايي هر بزرگراهي متعلق به خود آن محدوده و متفاوت با ساير بزرگراهها خواهد بود.
تابلوهاي ثابت باعث كاهش تصادفات مي شود
سرپرست تبليغات سازمان زيباسازي در پاسخ به اين سؤال كه اثر اين تابلوها بر ترافيك و تصادفات چيست و آيا در طراحي آنها ويژگي هاي ترافيكي نيز مدنظر بوده يا خير، مي گويد: اين طرح با هماهنگي معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران انجام شده تا ضمن آنكه تداخلي با تابلوها و علايم شهري و راهنمايي و رانندگي نداشته باشد، به لحاظ اختلال حواس و ايجاد مشكلات ترافيكي نيز مسأله ساز نباشد.
وي گفت: تا به حال آماري مبني بر اينكه نوع تبليغات باعث تصادف شده باشند، ارائه نشده است، اما با اين حال در طراحي جديد با توجه به يكدست بودن سايز، شكل و نوع تابلوها، عدم تحرك آنها و در نظر گرفتن ويژگي هاي طراحي تبليغات مانند رنگ و فونت معين كمترين اختلال حواس را شاهد خواهيم بود.
پرتابل ها به جاي داربست هاي فلزي
منوري با اشاره به استانداردسازي تابلوهاي درون شهري مي گويد: براي خيابانها و محورهاي درون شهري و به خصوص فعاليتهاي فرهنگي، آموزشي و مراسم ملي و مذهبي پرتابلهايي در ابعاد 12 متر و به صورت تك پايه و داراي ساختار خوب و قدرت اطلاع رساني بالا پيش بيني شده است.
اين پرتابلها جايگزين داربستهايي مي شود كه پيش از اين براي اطلاع رساني در كنار محورهاي رفت و آمده ، فضاهاي سبز و حتي بخشهايي از پياده رو قرار مي گرفت. اين تابلوها توسط اداره تبليغات فرهنگي شهرداري و زير نظر سازمان زيباسازي اداره مي شود و علاوه بر آنكه به لحاظ زيبايي و قدرت اطلاع رساني غيرقابل مقايسه با شيوه گذشته است، از نظر هزينه صرفه جويي بسياري صورت مي گيرد.
وي با اشاره به اينكه براي جايگزين پلاكاردها و تبليغاتي كه به صورت آويز درگذشته توسط مردم مورد استفاده قرار مي گرفت، طرح جديدي اجرا شده است، خاطرنشان مي كند: تابلوهايي از جنس چوب و يا فلز در ابعاد دو در 90 و 3 در 90 طراحي شده كه در كنار ديوارها نصب مي شوند و داراي روكشي شيشه اي هستند.
اين تابلوها در مناطق مختلف شهر نصب شده و به خصوص براي تبليغات مراكز آموزشي، فرهنگي، مدارس و ... مناسب است. ويژگي آنها علاوه بر زيبايي و سادگي اين است كه كمترين رابطه را به فضاي شهري و محل عبور عابران مي زند.
وي مي گويد: قبلاً استفاده از پلاكاردها و داربستها علاوه بر آنكه منظر شهر را نازيبا مي كرد، اعتراض مالكاني را كه به نوعي اين تبليغات در كنار يا روي ملك آنها انجام مي شد، به دنبال داشت.
سرپرست تبليغات سازمان زيباسازي پروژه ديگر اين سازمان را، طراحي استندهاي جديد تبليغاتي سطح شهر عنوان مي كند و مي گويد: پروژه بعدي سازمان جايگزيني استندهاي جديد تبليغاتي به جاي انواع قديمي چهار وجهي و آهني است كه حدود 3500 متر فضاي فرسوده را به خود اختصاص داده است.
استندهاي جديد كه طراحي متفاوتي دارد، از آلومينيوم و داراي روكش شيشه اي مقاوم در مقابل ضربه و نورپردازي زيباست. طراحي جديد به شكلي است كه كمترين صدمه را به پياده رو وارد مي كند، نيازي به رنگ آميزي ندارد، زنگ نمي زند و در محل نصب مونتاژ مي شود.
وي تأكيد مي كند: فضاي تبليغات شهري بايد به گونه اي باشد تا علاوه بر رعايت استانداردهاي فني، جذب مخاطب و ويژگيهاي تبليغاتي بتواند به زيبايي شهر و انطباق با محيط و بافتهاي مختلف نيز كمك كند.
پنجشنبه 3 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 206]