واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: به دنبال وقوع زمين لرزههاي مداوم و پيدرپي و بنابر يك باور محلي و قديمي، نگراني مردم منطقه فرامرزان از فوران گدازهها از حفرهاي كه به باور آنها دهانه آتشفشاني است، قوت گرفت.
به دنبال وقوع زمين لرزه 5.8 ريشتري بامداد چهارشنبه گذشته، علاوه بر وارد آمدن خسارات قابل توجه، مردم اين منطقه به ويژه كودكان از لحاظ روحي در وضعيت مناسبي قرار ندارند.
دلايلي از جمله گرم شدن هوا پس از وقوع زمينلرزه، ريزش كوههاي اطراف، ايجاد تركهايي در دهانه حفرهاي كه به عقيده مردم محلي دهانه خاموش آتشفشان است و شنيدن صداهايي از اين حفره در كنار بيش از 12 مورد پسلرزه بزرگ كه هر كدام قدرتي بالاي سه ريشتر داشتهاند، در 48 ساعت اخير سبب اين شده است كه مردم در شرايط كنوني، وقوع آتفشان را نيز متصور و محتمل بدانند.
خبرنگار فارس در همين راستا پاي صحبتها و نظرات مقامات محلي نشسته و در آخر نيز بنابر امكان از يك كارشناس محلي مسايل را پيگري كرده است.
رئيس شوراي روستاي كمشك در منطقه زلزله زده فرامرزان در همين راستا گفت: در روستاي كمشك يك كوه وجود دارد كه در آن چشمههايي است كه نشان از فعاليت يك آتشفشان غير فعال در گذشتههاي دور دارد.
احمد رئيسي ادامه داد: پس از زمينلرزه در دهانه اين كوه كه موسوم به كوه آبگرم است، شكافي ايجاد شد كه نگرانيهاي مردم روستاهاي اطراف در باب فعاليت آتشفشان را در پي داشته است.
وي با اشاره به گذشت دو روز از وقوع زمينلزره اصلي، تصريح كرد: با پيگيريهاي انجام شده طي اين چند روز، كمكهاي امدادي تنها در واگذاري تعدادي چادر به مردم منطقه خلاصه شده كه اين امكان نيز نتوانسته كمبودها و نيازهاي مردم را برطرف كند كه اين دليل، سبب عدم اسكان كامل مردم شده است.
رئيس شوراي روستاي كمشك با اشاره به اينكه كانون اين زمين لرزه بين استانهاي فارس و هرمزگان بوده اظهار داشت: در استان فارس در ساعات نخستين با بسيج تمام امكانات و با بالگرد به مردم زلزله زده امدادرساني شده است اما وضعيت خدماتدهي به مردم در منطقه زلزله زده فرامرزان كه در هرمزگان واقع شده راضي كننده نيست به طوري كه تاكنون هيچ محموله غذايي در اختيار مردم گذاشته نشده است و اين امر از لحاظ روحي مردم را آزار ميدهد.
رئيسي در راستاي در اختيار قرار دهي، سهميه 10 تني آرد كه به مردم منطقه تحويل داده شده از مقامات قدرداني و افزود: با تلاش و پيگيري مسئولان مقرر شده 10 تن ديگر از اين ماده غذايي نيز در اختيار مردم قرار داده شود.
وي با اشاره به بيان خاطراتي از زمان دانشآموزي خود مبني بر سفرهايي كه در آن زمان به كوه آب گرم طي اردوهاي علمي دانشآموزي داشته يادآور شد: در آن زمان نيز دبير مربوطه به دليل وجود انواع گداختههاي قديمي احتمال وقوع زمين لرزه شديد و فوران آتشفشان را در اين منطقه محتمل ميدانسته و بنابر چنين مواردي ذهنيت مردم منطقه در زمانهاي متمادي در مورد وجود آتشفشاني خاموش روز به روز قوت گرفته است.
رئيسي در ادامه به گسترش نگراني مردم در روستاي كمشك از احتمال فوران كوه ياد شده، خبر داد و بيان داشت: دلايلي ديگر همانند افزايش آب يك چشمه آب گرم كه در اين كوه واقع شده پس از زمينلزره اخير كه حالتي انفجاري داشته و همچنين مشاهده شكاف در دهانه حفرهاي موجود در ارتفاعات كوه آبگرم سبب گسترش احتمالات پيرامون وقوع آتفشان در اذهان مردم شده به طوري كه بعضا وحشت آنان را در پي داشته است.
رئيس شوراي اسلامي كمشك با بيان اينكه خانههايي كه در بافت قديمي روستا واقع شده و در ساخت آنها از خشت و گل استفاده شده در زلزله اخير به شدت آسيب ديدهاند، از بنياد مسكن خواست رسيدگي دقيقي به وضعيت خسارات وارده به روستائيان داشته باشد.
همچنين نادر رئيسي دهيار روستاي كمشك نيز با اشاره به اينكه بر اساس بررسيهاي انجام شده پس از وقوع زمين لرزه، هوا در منطقه نيز گرمتر شده است با اشاره به نگرانيهاي مردم در اين منطقه خواستار رسيدگي و بررسي دقيق مسئولان در مورد احتمالات شد و بيان داشت: در صورت احتمال فوران آتشفشان بايد هر چه سريعتر مردم اين روستا كه 750 خانوار هستند به مكان ديگر انتقال داده شوند و بايد در اين مورد تمهيدات لازم انديشيده شود.
در همين رابطه خبرنگار فارس در گفتوگو با هوشنگ فتحي كه داراي مدرك كارشناسي ارشد جغرافيا و ساكن منطقه فرامرزان است مسئله را مورد پيگيري قرار داد.
اي كارشناس جغرافيا در اين گفتگو با اشاره به مسائل علمي و فني، احتمال وقوع آتشفشان و فوران گدازهها و گازها را در منطقهاي همانند فرامرزان رد و بيان داشت: كوه موسوم به آبگرم در منطقه فرامرزان ادامه رشته كوه زاگرس و از نوع رسوبي است.
وي با اشاره به حفرهاي كه به زعم و تصور مردم دهانه آتشفشان است يادآور شد: اين حفره در كوهي واقع شده كه از جنس گنبدهاي نمكي است كه معمولا در اين نوع گنبدها، سازهها هر چند كه بزرگ باشد به دليل وجود نمك مدام در حال حركت به بالا هستند.
فتحي با بيان اينكه اين حركت سبب فوران و تخليه آب به سمت بالا ميشود افزود: گنبدهاي نمكي سبب حركت لايههاي زمين و تشكيل چشمههاي آب گرم و در نتيجه وقوع زلزله است چرا كه نمك از اعماق به سمت بالا حركت ميكند.
وي ادامه داد: طبق نقشههاي زمينشناسي موجود، گنبدهاي نمكي منطقه فرامرزان جوان و هنوز به سطح زمين نرسيدهاند.
وي با اشاره به تصورات و عقايد مردم مبني بر وجود كوه آتشفشان در اين منطقه اظهار داشت: ميتوان گفت كه هيچ سند و مدركي دال بر وجود كوه آتشفشان در منطقه فرامرزان در حال حاضر وجود ندارد و دليل قوتگيري برخي از باورها و شايعاتي كه اين روزها بسيار قوت گرفته شايد وجود سنگهاي عمدتاً سياه رنگي در پيرامون كوه و حفره ياد شده، باشد.
فتحي تاكيد كرد: اين سنگها ربطي به گدازهها ندارد.
اين كارشناس با بيان اينكه تاكنون هيچ گروه كارشناسي زمينشناسي به طور رسمي و كامل، زمينهاي منطقه را مورد مطالعه و بررسي قرار نداده است بيان كرد: تنها شركت نفت در قبل از انقلاب به منظور اكتشاف در اين منطقه تحقيقاتي انجام داده و نقشه زمين شناسي تهيه شده در آن زمان كماكان مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي همچنين يادآور شد: در راستاي كاهش نگرانيها بايد مطالعاتي در سطح علمي بالا در اين منطقه صورت گيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]