واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ننگ داغ؛ هيچكس پاسخگو نيست
جام جم آنلاين: ديگر نميشود محمدمهدي 5 ساله را مثل بچههاي پدر و مادردار بغل كني و برايش لالايي بخواني. چه كسي دلش ميآيد زخم عميق و لختههاي خون دلمه بسته را روي گردن او ببيند و بيبغض برايش لالايي بخواند؟ گونه زهراي 5 ساله را هم نميشود بوسيد.
مگر اين كه طاقت بياوري و طوري بر آن داغ سرخ و دردناك روي پوست لطيفش بوسه بزني كه نه خندهات كمرنگ شود و نه گريه كني. با مريم 6 ساله هم نبايد از بازي كردن حرف بزني، مگر آن كه دلت بيايد او را تماشا كني وقتي كه با هر بار دويدن، ميلنگد و ميترسد تاولها روي پوست آماسيده پايش دهان باز كنند.
مركز نگهداري كودكان بيسرپرست زنجان، اين روزها سوت و كور است، درست از همان وقت كه محمدمهدي و زهرا و مريم را براي انجام تحقيقات به پزشكي قانوني منتقل كردهاند تا بفهمند آثار سوختگي بر تنهاي نحيفشان هديه كيست.
حالا همه دست به كار شدهاند. دادستان زنجان دستور قضايي تحقيق و پيگيري حادثه را صادر كرده است. مديركل دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات مردمي بهزيستي هم از اعزام چند نفر از كارشناسان بهزيستي به زنجان خبر داده و گرچه مديركل دفتر بازرسي و ارزيابي عملكرد سازمان بهزيستي پيشتر گفته بود: «احتمال دارد اين كودكان با اجسام داغ برخورد كرده باشند و تعمدي در كار نبوده باشد.»
مديركل اداره پزشكي قانوني زنجان، در تازهترين اخبار اعلام كرده است: «آزاررساني به كودكان زنجاني از جانب فرد يا افراد ديگر به واقعيت نزديكتر است.»
حالا با گذشت 3 روز از رسانهاي شدن قصه تلخ بچهها، همه مطمئن شدهاند سوختگي روي گردن محمدمهدي ممكن نيست كار خودش باشد. مريم بلد نيست پاهاي كوچكش را داغ بزند. زهرا هم دل سوزاندن صورت ماهش را ندارد و اين جديدترين نتيجهاي است كه كارشناسان با تحقيق و بررسي به آن رسيدهاند، اما هنوز كسي نميداند علت سوختگي چه بوده است يا مسبب حادثه كيست يا...
موبايلها خاموش
موبايلها مثل هميشه خاموشند، موبايلها در دسترس نيستند. موبايلها با زنگ اول روي بوق اشغال ميروند، مديران ارشد، ما را به روابط عموميها پاس ميدهند و روابط عمومي سازمان بهزيستي هم به بوق اشغال. معلق ميشويم. دور خودمان ميچرخيم و گرچه آخر قصه را ميدانيم، به 6 نفر از مديران ارشد التماس ميكنيم درباره حادثه نظر دهند، اما كسي حاضر به پاسخگويي نيست. هيچ يك از مسوولان تمايلي ندارند درباره ضعف سازمان بهزيستي در گزينش كاركنان و نظارت بر مراكز نگهداري كودكانش حرفي بزنند.
تا دست آخر يكي از مديران كه نميخواهد به هيچ وجه نامش فاش شود، ميگويد: چرا قصد داريد قضيه را به ضعف نظارت بهزيستي به مراكز نگهدارياش نسبت دهيد. شايد شكنجه بچهها كار كساني بيرون از بهزيستي باشد....
به او ميگويم: فرض كنيم آدم بد قصهها كه نميدانيم كيست روزي از پنجره مركز نگهداري بچهها تو آمده و داغ روي تن آنها گذاشته است.
فرض كنيم او اصلا از پرسنل مركز نبوده، اما اگر براي فرزند خودتان در خانه چنين حادثهاي پيش بيايد، آيا ميتوان شما را از اتهام ناتواني در نگهداري از كودكان مبرا كرد؟
مقامات بينام
بجز محمدمهدي و مريم و زهرا، بقيه آدمهاي اين گزارش مثل آدمهاي همه گزارشهايي كه حادثهاي ناگوار را افشا ميكنند، بينام و نشان هستند و مايلند آنها را مقام آگاه بناميم.
يكي از همان مقامهاي آگاه در گفتگو با «جامجم» ميگويد: «چنانچه خطايي از سوي يكي از كاركنان بهزيستي سر زده باشد، بايد اشكال را در نحوه گزينش پرسنل اين سازمان جستجو كرد.»
به گفته او، گرچه در دو سه سال گذشته اين سازمان پيش از استخدام مددكاران با آنان مصاحبه ميكند، اما چنين مصاحبههايي نميتواند جاي خالي سنجش رواني و تشكيل پروندههايي در همين خصوص را براي داوطلبان كار در بهزيستي پر كند.
وي ميافزايد: «در ديگر كشورها معمولا از داوطلبان فعاليت در هر سازماني، تستي روانشناسي به عمل ميآيد كه نشان ميدهد او تا چه حد به داشتن چنين حرفهاي مشتاق است و سلامت روانياش در چه سطحي است.»
اين مقام آگاه همچنين بحث نظات بر مراكز بهزيستي را مطرح ميكند و ميگويد: «دفتر نظارت غيردولتي بهزيستي وظيفه دارد كيفيت مراكز اين سازمان را از نظر امكانات بررسي كند اما دفتر تخصصي اين سازمان مسووليت بررسي كيفيت ارائه خدمات به مددجويان را به عهده دارد.»
وي هشدار ميدهد« چنانچه اين حادثه درپي سهلانگاري نظارت بر مركز رخ داده باشد، مسلما دفتر تخصصي نظارت بر مراكز نگهداري بهزيستي بايد در اين زمينه پاسخگو باشد».
يك آبروريزي
رئيس انجمن مددكاري اجتماعي ايران گفت: داغ كردن 3 كودك بيسرپرست و يا بدسرپرست در مركز شبانهروزي نگهداري اين كودكان در زنجان نشانه ضعف سازمان بهزيستي در گزينش كاركنان و نظارت بر كار اين مراكز است و ميتواند آبروي اين سازمان را خدشهدار كند.محمد زاهدياصل در گفتگو با فارس، افزود: حتي اگر در مواردي شاهد كودك آزاري در برخي خانوادهها باشيم كه يك آسيب اجتماعي است، به هيچوجه انتظار نداريم در يك مركز نگهداري كودكان كه زيرنظر بهزيستي است و استانداردها و اصولي براي نگهداري كودكان بايد در آن رعايت شود شاهد تنبيه بدني و داغ كردن كودكان يتيم باشيم.
به گفته وي، در صورتي كه چنين اتفاقي افتاده باشد كه ظاهرا افتاده است و مسوولان بهزيستي هم آن را تاييد كردهاند، نشانه ضعف در گزينش و نظارت بهزيستي بر اين مراكز است، گزينش افرادي كه نگهداري كودكان را به عهده دارند بايد هم در مرحله اوليه و هم در مراحل بعد به صورت دائمي انجام شود.
وي ادامه داد: اين يك مسووليت خطير است كه كسي تربيت و پرورش كودكان بيسرپرست را به عهده بگيرد و نبايد اين موضوع مورد غفلت قرار گيرد، سازمان بهزيستي متولي اين مسووليت است و بايد هوشيار باشد، گرچه اين موضوع كمنظير است و اگر هم اتفاق افتاده باشد تاكنون پنهاني بوده است، اما حتي يك مورد آن هم ميتواند موجب آبروريزي براي بهزيستي باشد.
خبرنگاران در انتظار
روز گذشته اعلام شده بود مسوولان سازمان بهزيستي كه از تهران براي تحقيق درباره علت حادثه به زنجان رفتهاند، در جمع خبرنگاران حضور خواهند يافت، اما خبرنگار «جامجم» از زنجان گزارش داد تا ساعت 19 بعدازظهر ديروز در حالي كه همه خبرنگاران منتظر كسب خبر و برگزاري نشست خبري دراينباره بودند، مزيناني، مدير روابط عمومي سازمان بهزيستي براي لحظهاي از اتاق جلسه خارج شد و در جمع خبرنگاران گفت: «فقط مديركل دفتر ارزيابي و رسيدگي به شكايات سازمان بهزيستي دراينباره سخن خواهد گفت و همچنان بايد منتظر بمانيد.»
بر اساس گزارش خبرنگار ما در زنجان در واپسين ساعات روز گذشته يك مسوول درسازمان بهزيستي استان زنجان در جمع خبر نگاران حاضر شد و گفت : هنوز درباره علت حادثه بررسي ها به نتيجه نرسيده است و تحقيقات ادامه دارد.
مريم يوشي زاده
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]