تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):ای على! عقل چيزى است كه با آن بهشت و خشنودى خداوند رحمان به دست مى‏آيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831507853




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

قدس چرخش تركيب تسهيلات بانكي از مبادله اي به مشاركتي را بررسي مي كند؛ سود دستوري و تسهيلاتي كه از جيب مردم مي پرند


واضح آرشیو وب فارسی:قدس: قدس چرخش تركيب تسهيلات بانكي از مبادله اي به مشاركتي را بررسي مي كند؛ سود دستوري و تسهيلاتي كه از جيب مردم مي پرند
* زهرا شيدوش

آئين نامه اجراي اعطاي تسهيلات بانكي در پنج فصل و 15 ماده به استناد بند الف ماده 10 قانون برنامه چهارم توسعه در سه ماه

جاري از سوي معاون رئيس جمهور براي اجرا به طور همزمان به وزارت امور اقتصادي و دارايي، بانك مركزي و معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور ابلاغ شد.
آنچه در نگاه اول به كليات اين آئين نامه مشهود است توجه و تمركز دولت همچون ادوار گذشته بر تأمين و تضمين تسهيلات بخشهاي كلان دولتي در حوزه هاي مختلف بويژه پروژه هاي عمراني و طرحهاي مصوب استانداريهاست.
اين در حالي است كه با توجه به محدوديت روزافزون گلوگاه هاي خطوط اعتباري عقود مبادله اي (تأمين مصارف عمومي) از سوي بانكها، انتظار مي رفت در آئين نامه اجرايي اعطاي تسهيلات بانكي سال 87 تمهيدات و راهكارهايي براي برون رفت تقاضاهاي عمومي از چالش خريد و فروش واسطه اي وام پيش بيني شود، اما هنوز شكل دقيق، شفاف و راهگشايي از اين موضوع قابل مشاهده نيست.

چرخش تسهيلات
تعيين نرخ سود بانكي براي بنگاه هاي اقتصادي كه ماهيت ادامه حيات آنها در گرو تعيين وضعيت ميزان نرخ بهره تسهيلات و مكانيزم اجرايي آن است در حال حاضر به عنوان مهمترين چالش پيش روي گردش تسهيلات كشور خودنمايي مي كند و در اولين مرحله معارضه كه با دستور قطعي رئيس جمهور بر كاهش نرخ سود بانكي تا مرز 10 درصد شكل مغلوبه به خود گرفت تا جايي كه عقود مبادله اي در بخش خدمات (مصارف عمومي) با سوددهي پايين براي بانكها بتدريج سهم خود را از سبد واگذاري تسهيلات بانكي از دست دادند و بانكها در مقابل دستوري كه فقط امكان تمكين داشتند رو به سوي راهكاري ديگر گذاشته، با گردشي چشمگير خطوط اعتباري عقود مبادله اي (با سود مشخص) را نيمه مسدود نموده و خطوط اعتباري عقود مشاركتي را (بدون نرخ مشخص و ابتدايي) كاملاً فعال نمودند و در اين ميان متقاضيان كثير وامهاي قرض الحسنه و خدماتي را با درهاي بسته رو به رو نمودند.

گسترش واسطه گري
در اقتصاد مبتني بر تصميم گيريهاي دولتي كه مكانيسم بازار، حاكميتي بر تعامل مثلث «دولت، بانك، مردم» ندارد، هر گونه تصميم سازي كه ضمانت اجرايي لازم را در بدنه بانكها نداشته باشد در شرايطي كه پاسخ مناسبي براي تقاضاهاي عمومي از سوي مجاري قانوني ارائه نشود بازارهاي واسطه گر و يا به عبارتي زيرزميني فضاي فعاليت مناسبي مي يابند و ضمن تأمين سود لازم و كافي بانكها از طرق عقود مشاركتي نظام سودمندي را نيز با حق الزحمه و كارمزدهاي 10 تا 15 درصدي براي خود رقم مي زنند و متقاضيان نيازمند راهي به غير از رجوع به اين نوع بازارها را كه مخاطرات خاص خود را نيز دارد، نخواهند داشت.

الگوهاي جهاني
«كينز» انگليسي در اين ارتباط عقيده دارد: «بهره» ابزاري براي جبران خسارت وام دهنده بر اثر كاهش بهاي پول است و مداخله دولت در تعيين نرخ بهره بدون ترديد يكي از بازارهاي ضروري براي كاهش نوسانهاي اقتصادي ناشي از ركودهاي تورمي است كه تقابل افزايش نرخ بيكاري و كاهش سرمايه گذاريهاي توليد از جمله آن است.
در نقطه مقابل اقتصاددانان مكتب اتريشي نيز عقيده دارند: «بهره، نشان دهنده ارزش بيشتر كالاها در وضع كنوني نسبت به وضع آينده است.» چنانچه همه شرايط را ثابت فرض كنيم (با نرخ تورم صفر درصد) افراد تمايل دارند از فرصت خود زودتر استفاده كنند و آن را به آينده واگذار نكنند، از اين رو با توجه به آنكه نرخ بهره تفاضل فرصت كنوني و آينده است تعيين آن برعهده بازار است و مداخلات دولتي برهم زننده مكانيسم صحيح تعيين نرخ و دشوار كننده نظام سلامت دريافت تسهيلات از سوي طبقات مختلف متقاضي خواهد بود.

نگاه بانك مركزي
دكتر احمد مجتهد رئيس پولي و بانكي بانك مركزي با ذكر اين نكته كه همه چالشها در حوزه عقود مبادله اي رخ مي دهد، مي گويد: كاهش نرخ سود بانكي بدون ترديد به نفع اقتصاد كشور است، اما اين مهم در بستري رخ مي دهد كه شرايط تورمي اجازه اين كار را بدهد.
وي در ادامه مي افزايد: تعيين نرخ سود بانكي در دو سال اخير بدون توجه به وضعيت تورمي كشور تغييرات بسيار چشمگيري در ميزان سهم عقود مبادله اي از حجم كل تسهيلات واگذاري بانكها به وجود آورده و برآيند چنين چالشهايي خطوط اعتباري اين عقود را كه متقاضيان آن اكثر عموم مردم مي باشند را با مشكلات متعددي رو به رو ساخته است.
رئيس پژوهشكده پولي و بانكي بانك مركزي با اشاره به سهم حداكثر 20 درصدي عقود مبادله اي از سبد كل خطوط واگذاري تسهيلات بانكي تصريح مي كند: چرخ سبد واگذاري تسهيلات از مبادله اي به مشاركتي بدون تصميم سازي قبلي در ساختاري خودكار صورت پذيرفته و برآيند طبيعي تصميمات دولت در كاهش نرخ بانكي است.
مجتهد در عين حال اين روند را مثبت ارزيابي و تصريح مي كند: بر خلاف گذشته كه طرحهاي بدون توجيه اقتصادي نيز راهي به سوي سبد عقود مشاركتي مي يافتند در ساختار كنوني و به دليل افزايش حجم مبادلاتي خطوط عقود مشاركتي، طرحهاي بدون توجيهات فني و اقتصادي به دليل عدم پذيرش در اين مسير، به نوعي غربالگري دچار شده و فقط در مسير خطوط عقود مبادله اي قابل جانمايي مي باشند كه اين موضوع بر اصلاح نظام واگذاري تسهيلات بانكي ناظر خواهد بود.

نتيجه
تعيين نرخ سود بانكي پر مجادله ترين موضوع هر ساله اقتصاد ايران است كه در غياب حضور پرقدرت بازارهاي سرمايه و در شرايط نظام بانك محور كشور ما به صورت مكرر به چالش مستمر اقتصاد تبديل شده است.
در فوايد كاهش نرخ سود بانكي كه در برنامه توسعه كشور نيز بدان تأكيد شده است، همه متفق القولند و اظهار نظري جدي كه ناظر بر منافع نرخ سود بانكي باشد در فضاي علمي و اجرايي اقتصاد كشور به چشم نمي خورد.
نقطه چالش، شيوه كاهش نرخ سود بانكي و ارتباط آن با نرخ تورم و همچنين نوع نگرش به چگونگي نقش آفريني بانكها در اقتصاد كشور است كه موجبات نوعي ناهماهنگي را در تعامل دولت- بانكها به وجود آورده است و در شرايط ناسازگاري غيرواقعي شبكه بانكي با بخشنامه هاي دولتي، متقاضيان عمومي و خطوط اعتبارات خدماتي به مرز انسداد رسيدند و در اين شرايط نظام مفسده انگيز، واسطه گري و بازار سياه وام به تأمين نيازهاي مردمي مشغول هستند كه نارضايتي پنهان ولي پرشتاب عمومي از مهمترين برآيندهاي ادامه اين روند خواهد بود.
پرواضع است كه تثبيت موضوع راهبردي كاهش نرخ سود بانكي در چنين شرايطي و با مجادلات كلامي دولتي- بانكها كه «وزير كار و امور اجتماعي» اكنون به عنوان نماد اين چالش در ميانه ميدان قرار گرفته است ره به جايي نخواهد برد و تكيه بر مكانيسم عرضه و تقاضا مبتني بر رقابت و سود پذيري بنگاه هاي اقتصادي تنها راه برون رفت از اين شرايط و متقاضيان عمومي تنها بازندگان ادامه اين روند خواهند بود.
 چهارشنبه 2 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: قدس]
[مشاهده در: www.qudsdaily.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن