واضح آرشیو وب فارسی:الف: قائممقامي : عدم انحراف در مهدويتگرايي رئيسجمهور
حجتالاسلام سيد محمد قائم مقامي رويكرد دولت نهم در عرصه مهدويت گرايي را ستود و تصريح كرد : بنده به عنوان شخصي كه مطالعاتي در اين خصوص داشته و حساسيت بسياري هم بر اين قبيل مسائل دارم هيچ انحرافي در مهدويت گرايي شخص رئيس جمهور نديدهام.
به گزارش مهر، حجتالاسلام سيد محمد قائم مقامي، استاد حوزه و متخصص مسائل مهدويت پيش از ظهر امروز در نشستي با حضور خبرنگاران در مركز بررسيهاي استراتژيك نهاد رياست جمهوري، ضمن ارائه پارهاي توضيحات پيرامون مسئله "مهدويت گرايي و دولت نهم" به سئوالات خبرنگار مهر در اين باره پاسخ گفت.
وي درسخنان آغازين خود با اشاره به پررنگ شدن طرح مسائل مربوط به مهدويت در دولت نهم نسبت به دولتهاي پيشين اظهار داشت : طرح مباحث مربوط به وجود مقدس امام زمان (عج) از سوي رئيس جمهور كه پس از مقام معظم رهبري بالاترين مقام اجرايي كشور هستند طي هفتهها و ماههاي اخير باعث طرح انتقاداتي از سوي جهات و جناحهاي مختلف شده كه ارائه توضيحاتي در اين باب را ضروري ميسازد.
اين متخصص مسائل مهدويت افزود: بخشي ازانتقاداتي كه در خصوص مواجهه دولت نهم با مسئله مهدويت مطرح شده به برادران متعلق به جناح موسوم به اصلاح طلب باز ميگردد كه به هر حال جزو ناقدين عملكرد دولت نهم محسوب ميشوند و بخش ديگر انتقادات اين عرصه نيز به نگرانيهاي دوستان جناح اصولگرا و همراهان با رئيس جمهور و دولت نهم باز ميگردد.
قائم مقامي با طرح اين مسئله كه بايد ديد نگرانيها و انتقادات مطرح شده از جهات مختلف در اين خصوص تا چه حد واقعيت دارد، ادامه داد : دراين خصوص بايد ديد كه به واقع چه زمينهها وبسترهايي وجود داشته يا ايجاد شده كه شخص رئيس جمهور بواسطه آنها با چنين صراحتي از امام زمان (عج) سخن ميگويد.
وي همچنين گفت : درباره نگرانيهايي كه در اين باره مطرح شده بايد چنين گفت كه معمولا نگراني برادران ما از هر دو جناح از اين جهت است كه نكند اين نوع بحث از امام زمان به نحوي شامل ادعاهاي ارتباط با امام زمام يا مهدويت گراييهاي منحرف گردد. در اين خصوص اجمالا بايد عرض كرد كه همانگونه كه ميدانيد ما در عصري زندگي ميكنيم كه انقلاب اسلامي به عنوان يك حادثه بزرگ مهدوي و پيش درآمد انقلاب بزرگ مهدوي رخ داده است.
اين متخصص امور مهدويت در ادامه اظهار داشت : با توجه به شرايطي كه در پي اين پيش درآمد عظيم ايجاد شده طرح رويكرد هاي انحرافي نسبت به موضوع مهدويت و امام زمان(عج) از جوانب مختلف امري طبيعي است چرا كه همواره به محض اينكه جرياني ولايي با قيام ولي خدا به صحنه آمده توجهات به عالم غيب دوچندان شده و طبعا در پي آن انحرافاتي نيز در اين جهت ايجاد ميگردد. بنابريان وجود انحرافاتي در اين چارچوب كه اساس آن توهم داشتن ارتباط ويژه با حضرت ولي عصر(عج) است چندان جاي تعجب و شگفتي ندارد.
قائم مقامي ادعاي مشاهده امام زمان و يا تعيين وقت براي ظهور آن حضرت را از جمله رويكردهاي انحرافي مربوط به مهدويت دانست و افزود : بي ترديد چنين رفتارهايي در حكم انحراف است و علما، فقها وعرفاي اصيل ما نسبت به وقوع آنها بسيار حساسيت داشته و از چنين رويكردهايي نفرت دارند چرا كه دروغ ارتباط با عالم غيب از بدترين مصاديق دروغگويي است. حال برخي دوستان ابراز نگراني ميكنند كه نكند مهدويت گرايي دكتر احمدي نژاد هم به نوعي از اين سنخ باشد.
وي ادامه داد : به عنوان مثال يكي از جديدترين موارد طرح چنين مسائلي به مطلب يكي از روحانيون اصلاح طلب باز ميگردد كه بايد از آن ابراز تاسف نمود. همانطور كه شاهد بوديد در مقالهاي كه در اين باب منتشر شد شايعاتي مطرح شده بود كه از بيخ و بن دروغ بوده و طرح چنين مواردي متاسفانه علامت بي تقوايي است كه گويي طراح چنين مطالبي از قبل نتيجه گيري خود را هم انجام داده بود.
اين متخصص مسائل مهدويت همچنين گفت : به هر صورت طرح اين قبيل موارد از وجود برخي نگرانيها در لايههاي مختلف اجتماعي ما حكايت ميكند. بنده به عنوان كسي كه مطالعاتي را در اين رابطه داشته و حساسيت بسياري را هم بر مواردي كه در اين خصوص مطرح ميشود دارم بايد به شما بگويم كه پس ازمطالعه و مرور گذراي مطالب رئيس جمهور دراين باب كوچكترين علامت يا نشانهاي كه دال بر نوعي انحراف باشد، مشاهده نكردهام.
قائم مقامي با تاكيد بر اينكه مسائل مورد توجه احمدي نژاد در باره امام زمان هيچ ارتباطي با مهدويت گرايي عاميانه ندارد اظهار داشت : مسائلي كه از سوي رئيس جمهور در اين خصوص مطرح ميشد دقيقا سخن علماي ماست. همانگونه كه ميدانيد سخن از امام زمان در لسان علماي ما بسيار وجود دارد. بر اين اساس ما مديريت تكويني حضرت ولي عصر(عج) بر عالم را پذيرفته و معتقديم با توجه به نوع حاكميت كنوني در جامعه ما اين مديريت به صورت تشريعي در كشور ما جاري است.
وي تصريح كرد : ما در عين اينكه به شدت از طرح ادعاهاي ارتباط خاص داشتن با غيب و شخص حضرت ولي عصر(عج) پرهيز داشته و درباره آن حساس هستيم اما در عين حال مسائل مربوط به عالم غيب و امكان ارتباط با اين عالم به ويژه در دوره غيبت امام زمان را انكار نميكنيم. ما تجليات عالم غيب را در دوران غيبت ايشان بسيار ميبينيم كه تماما در جهت تقويت ايمان هستند. درست است كه اخذ تكليف از امام عصر(عج) در دوران غيبت ممنوع است اما اينكه در جهت تكاليف شرعي از سوي ايشان تائيداتي شود منتفي نيست.
اين متخصص مسائل مهدويت افزود:گاهي مشاهده ميشود برخي ازهراس انحرافات احتمالي باب فيوضات جاري دراين خصوص را نيز ميبندند؛ همگان از حجم گسترده تائيدات غيبي كه در دوره هشت ساله دفاع مقدس براي رزمندگان ما رخ مينمود، آشنايي دارند.
قائم مقامي ادامه داد: بايد ديد دليل اينكه امروز رئيس جمهور تا اين حد از امام زمان(عج) سخن ميگويد، چيست؟ حقيقت اين است كه شايد اگر هر فرد ديگري هم به جاي ايشان درمقام پس از ولي فقيه قرار ميگرفت و در واقع در خط مقدم مواجهه و مبارزه با شياطين جهاني قرار ميداشت، همين حالات را در مييافت و اين واقعيت را كه نظام اسلامي تائيدات الهي ويژه دارد و فردي بالاتر از مقام معظم رهبري آن را هدايت ميكند را درك ميكرد و اين امري طبيعي است.
وي همچنين با مقايسه شرايط مهدويت گرايي در دولت نهم و دولت هشتم، گفت: به هر حال ما در دوران دولت قبلي دوره اي را تجربه كرديم كه هر چند رئيس جمهوري اهل فكر، نظر و روشنفكري داشتيم اما در عين حال شاهد بوديم كه در برخي مسائل، رنگ و بوي مباحث نظري و روشنفكري كه مطرح ميشد با مباني نظام فاصله داشت. البته ستايش مباني روشنفكري غربي كه بعضا در دوره قبل باب شده بود از سوي انقلاب رد شد و انقلاب ما برخي مفاهيم غربي از جمله دموكراسي، سكولاريسم و مواردي از اين دست را نپذيرفت.
اين متخصص مسائل مهدويت در ادامه طرح اين ايراد را كه رئيس جمهور بايد به جاي ورود به اين قبيل مسائل، به امور اجرايي كشور بپردازد را نادرست خواند و اظهار داشت: اين سخن اشتباهي بزرگ است كه از گذشته باقي مانده، به واقع چنين موضعي صحيح نيست چرا كه فردي كه در نظام اسلامي به مقامات بالاي اجرايي ميرسد، طبعافردي خودساخته و نظريه پرداز است و اصلا مشغوليت صرف او به يك عرصه معنا ندارد.
قائم مقامي با بيان اينكه امروز جهان تشنه شنيدن واقعيات اسلام و عالم تشيع است، افزود: با قاطعيت عرض ميكنم كه امروز اين اشتياق هم از ناحيه دشمنان اسلام و هم از ناحيه دوستداران آن وجود داشته و امروز عطشي بي سابقه براي شنيدن واقعيت جهان تشيع در عالم ايجاد شده است. به نظر من اساس گفتگويي كه مورد نظر آقاي خاتمي بود، در اين عرصه است. شما وقتي خودتان باشيد، اصيل باشيد و بازي ديگران را نخوريد و حرف خودتان را بزنيد به گفتگويي واقعي وارد شده ايد كه الحمدالله امروز احمدي نژاد در اين مسير حركت ميكند.
وي يادآور شد: به هر صورت اينها ويژگيهاي اصلي عصر ماست كه در دوره گذشته از آنها غافل شده بوديم و امروز دوباره به همان گفتمان اصيل مان بازگشته ايم. به طور كلي بنده هيچ انحرافي در مهدويت گرايي شخص رئيس جمهور نديدهام و به نظرم كوچكترين خطايي دراين رابطه از ايشان سر نزده است. بنده شهادت ميدهم كه تمام سخنان ايشان براساس مباني اعتقادي علماي ماست و همان است كه علما هم ميگويند.
اين متخصص مسائل مهدويت خطاب به منتقدان رئيس جمهور گفت: بهتر است كسي نگران اين سخنان رئيس جمهور نباشد و اگر هم كسي نگراني خاصي دارد، ميتواند با مطالعه مجدد مواضع ايشان و مرور آن، نگراني خود را رفع كند. به هر ترتيب مهدويت گرايي، اقتضاي زماني ماست كه مقام اجرايي كشوري چون جمهوري اسلامي نيز بايد به آن وارد شود. انشاءالله كه اين حالات پس از دكتر احمدي نژاد هم تداوم داشته و برادران ديگر ما هم براي جهانيان اينگونه سخن بگويند.
پس از سخنان قائم مقامي، خبرنگار مهر سئوالاتي را در خصوص مهدويت گرايي در دولت نهم و مواضع دكتر احمدي نژاد در اين خصوص مطرح كرد كه متن اين پرسش و پاسخ در پي ميآيد:
- اخيرا و در جريان كنفرانسهاي خبري مشاهده شده كه رئيس جمهور سئوالات مربوط به برخي شبهات موجود در خصوص رويكردهاي مهدويت گرايي دولت نهم از جمله مسئله ارتباط با امام زمان (عج) را با صراحت تكذيب نكرده است. عدم تكذيب صريح اين قبيل از مسائل علاوه بر ايجاد سئوالات جديد، شبهات گذشته را نيز تقويت ميكند ؛ فكر نميكنيد در اين خصوص عملكرد دستگاه اطلاع رساني دولت قابل نقد باشد؟
ج: بايد توجه داشت كه وقتي سئوالاتي در اين خصوص از رئيس جمهور مطرح ميشود و ايشان آنها را تكذيب نميكنند، اين رفتار به اين واقعيت باز ميگردد كه به هرحال اصل ارتباط، مسئلهاي صحيح و بر حق است. از جمله در اين خصوص بايد به ارتباط عامي اشاره كرد كه هرمومني بايد با ولي زمان خود داشته باشد. اما بدون شك اگر سئوالات مطرح شده از رئيس جمهور مصداقي بوده باشد، ايشان قطعا آن را تكذيب خواهند كرد.
البته شايد طرح چنين سئوالاتي هم مشكلاتي داشته باشد؛ چرا كه فرد سئوال كننده بايد خود نسبت به حقايق اين امور آگاهي داشته باشد؛ اما نبايد ارتباط را به معناي عام آن و در حوزهاي كه در دوران غيبت امام زمان(عج) جايز است، انكار كرد.
به نظرم خوب است كه رئيس جمهور درسخنان خود درچنين مواردي، ضمن قائل شدن تفكيك درخصوص ارتباطات غير واقعي و ارتباطات جايز و عام، تاكيد كنند كه قطعا موارد مربوط به ارتباطات غير واقعي كه به دولت نسبت داده ميشود، كذب است. در همين چارچوب به نظر ميرسد حوزه هاي ارتباطات عام نيز بايد به طور كامل تشريح و تفسير گردد.
- طرح مسائل عميق مربوط به مهدويت از جانب افراد متخصص از جمله جنابعالي نه تنها دلگرم كننده است كه شبهات موجود را نيز مرتفع ميسازد؛ از سوي ديگر لزوم پرهيز از ابراز نظر در حوزههاي ديني و اعتقادي بدون وجود تخصص، نكتهاي است كه بارها از سوي علما و كارشناسان امور مذهبي گوشزد شده است. طي سالهاي اخير به كرات مشاهده شده كه رئيس جمهور محترم مواردي را مطرح ميكنند كه حتي در سطوح رهبري نظام يا مراجع تقليد نيز سابقه طرح نداشته است؛ با توجه به روشن بودن سوابق علمي دكتر احمدي نژاد، به اعتقاد شما ورود ايشان به چنين مباحثي صحيح است؟
ج: سئوالات شما بسيار دقيق بوده و نكات مهمي در آن وجود دارد؛ ببينيد به نظر ما مسئله به اين صورت نيست كه تخصص ديني تنها منحصر به روحانيون و كساني باشد كه لباس مقدس روحانيت را بر تن دارند. بدون شك كساني كه به جد در راه خدا و اسلام گام بر ميدارند و رويكردشان نيز منطبق بر اصول اسلامي و نه التقاطي باشد و در پي تركيب اصول اسلامي با اصول مكاتب غربي نباشد، در اين مسير قرار دارند.
شكي نيست كه فهم و معرفت از محصولات عمل است و لذا غير از روحانيون بسياري از افراد اهل فهم، نظر و معرفت بوده و كساني كه در اين مسير بيشتر عمل كنند، طبعا بيشتر هم ميفهمند، حال چه در لباس روحانيت باشند يا غير از آن. از آنجا كه دكتر احمدي نژاد به طور خالص به اين مسير وارد شده و در حال انجام اعمال بزرگ و خدمت است، اين رفتار موجب ميشود خداي متعال هم فهمي خاص را به ايشان عنايت كند. كاملا واضح است كه منظور من از عنايت اين فهم، وحي يا الهام نيست بلكه منظور مصداق آيه شريفه "لنهدينهم سبلنا" است.
اصولا در اسلام بخش عظيمي از فهم، متعلق به عمل و جهاد است و ما در اين رابطه درسهاي بزرگي از حضرت امام خميني(ره) گرفته ايم. ايشان تاكيد داشتند كه اگر ميخواهيد فقه را خوب درك كنيد، اصول آن را اجرا كنيد. به هر حال بر زبان چنين افرادي حقايقي جاري ميشود كه مدنظر متخصصان است و اين مسئله عجيبي نيست. نكته اين است كه كسي نبايد سخناني خارج از ضوابط اساسي بگويد.
- به نظر شما آيا در شرايط كنوني طرح مسائل اعتقادي اصيل شيعه چون اصل مهدويت بدون پشتوانه علمي و مذهبي عميق، بيش از منفعتهاي احتمالي زيان بار نخواهد بود؟
البته بنده نگراني برخي از علما، اصولگرايان و مومنين در اين موارد را درك ميكنم. اين عزيزان نگرانند كه نكند همين موارد آسيبهايي را متوجه اصول ما سازد. من هم قبول ميكنم كه تا حدودي چنين نگرانيهايي وجود دارد اما معتقدم عدم طرح اين مسئله به علت خوف از آسيبهاي احتمالي آن، آسيب بزرگتري است و ما نبايد براي گريز از آسيبهاي احتمالي موضوع مهدويت را حذف كنيم.
به اعتقاد بنده طرح اين جمله مسائل از سوي رئيس جمهور در دوره اخير بسيار جالب بوده است چرا كه گويا ما در جريان هشت سال گذشته عادت كرده بوديم بخش اجرايي كشور، عين حرف نظام را نزند كه در واقع آن دوره شاهد غفلت از اقتضائات انقلاب اسلامي بوديم اما در اين دوره مسائلي كه مطرح ميشود، عين حرف نظام و انقلاب است و گويا خداي متعال با آغاز كار دولت نهم خواسته به ما هشدار دهد.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]