واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: صفهاي طولاني، جلوي خودپردازهاي بانك، رييس شعبه: معمولاً ده روز در هر ماه، شبكه شتاب قطع است!
خبرگزاري دانشجويان ايران - شيراز
سرويس: شهرستانها
با وجود اين كه امروزه بسياري از عملياتهاي بانكي توسط دستگاههاي عابر بانك و خودپرداز انجام ميشود و روز به روز روشهاي سنتي و قديمي جاي خود را به روشهاي الكترونيكي ميدهند، اما هنوز مشكلات زيادي از قبيل اختلال دستگاههاي عابر بانك، عدم داشتن وجه نقد و حتي فرهنگ مردم در استفاده از روشهاي نوين بانكي وجود دارد كه بسياري از مردم را درگير خود كرده است.
در حالي كه از اهداف و فوايد استفاده از دستگاههاي ATM ميتوان به كاهش هزينههاي بانكي، صرفهجويي در زمان، كاهش ترافيك و... اشاره كرد، اما به نظر ميرسد كه گاهي صفهاي طولاني و طويل عابر بانكها نه تنها باعث صرفهجويي در وقت و كاهش ترافيك نميشود، بلكه خود عامل افزايش مشكلات است!
يكي از مراجعهكنندگان به عابربانكي در شيراز در روز تعطيل آخر هفته، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ميگويد: امروز براي گرفتن پول از عابربانك به چندين بانك مراجعه كردهام، اما هنوز موفق به دريافت پول مورد نيازم نشدهام.
مراجعه كننده ديگري نيز ميگويد: برايم بسيار پيش آمده كه در صفهاي طولاني عابر بانكها معطل شده و از انجام بقيه كارهايم بازماندهام.
اين مراجعه كننده كه مدعي است هميشه پول زيادي در حساب دارد، در پاسخ به اينكه آيا تاكنون به حساب شما سودي هم واريز شدهاست، ميگويد: نه، حتي يك ريال!
وي همچنين ميافزايد: اگر دستگاه عابر بانك به هر دليلي خراب شود، با مسئول عابر بانك شعبه تماس گرفته ميشود و مسوول عابر بانك بايد هرچه سريعتر نقص دستگاه را برطرف كند و دستگاه را سرويس كند.
او يكي ديگر از دلايل خراب بودن اين دستگاهها را قديمي بودن بعضي از دستگاهها عنوان ميكند و ادامه ميدهد: بعضي از دستگاهها قديمي هستند و به همين دليل دچار اختلال ميشوند.
اما به گفته مدير اداره نظامهاي پرداختهاي بانك مركزي، بر اساس استانداردهاي جهاني به ازاي هر 2 هزار و 500 كارت بايد يك دستگاه خودپرداز و150 كارتخوان فروشگاهي وجود داشته باشد، اما در ايران به ازاي هر 3 هزار و500 كارت يك دستگاه خودپرداز وجود دارد كه نسبت به استاندارد جهاني پايينتر است و از آنجا كه توليد دستگاههاي خودپرداز در داخل نسبت به تقاضا بسيار پايينتر است، لذا ناچار به واردات اين دستگاهها از خارج هستيم.
رييس شعبه يكي ديگر از بانك دولتي نيز به خبرنگار ايسنا ميگويد: معمولاً بيست و پنجم تا پنجم هر ماه شبكه شتاب قطع ميشود و مردم دچار دردسر ميشوند!
وي گفت: بايد تعداد دستگاهها بيشتر شود، چون حتي حقوق هم از طريق عابربانك پرداخت ميشود.
او پيشنهاد ميكند كه اگر در بالاي دستگاههاي ATM دو چراغ سبز و قرمز نصب ميشد كه هر وقت دستگاه سالم بود، چراغ سبز و در غير اين صورت چراغ قرمز روشن ميشد، از به هدر رفتن وقت و ترافيك و بقيه موارد كمي جلوگيري ميشد.
وي همچنين در خصوص فرهنگسازي در اين رابطه ميگويد: با توجه به اينكه در هنگام تحويل كارت توصيه ميشود كه در نگهداري آن دقت كنند، اما بسياري به اين مسأله بي توجه هستند و اين خود باعث بروز مشكلات بسياري در گرفتن پول و استفاده از كارت ها مي شود. فرهنگ سازي و اطلاع رساني از طرق گوناگون از بروز بسياري از مشكلات در اين زمينه جلوگيري مي كند.
اما مدير كل شركت مخابرات استان فارس در اين زمينه گفت: به جرأت مي توانم ادعا كنم از ابتداي سال جاري تاكنون به هيچ عنوان قطعي فيبر نوري در شيراز نداشتهايم و چنانچه بانكي ادعا دارد كه قطعي سيستم او از طريق مخابرات است، من آن را تكذيب مي كنم.
به گفته وي اگر احياناً اتفاقي در اين خصوص افتاده باشد، مربوط به شبكه داخلي خود بانك است و به مخابرات هيچ ارتباطي ندارد.
وي در پاسخ به اين سوال ايسنا كه يكي از بانك ها مدعي بود به دليل كابل برگرداني شركت مخابرات بسياري از اوقات خودپرداز آنها قطع مي شود، اظهار داشت: اگرچه كتمان نمي كنيم كه گاهي ممكن است عوامل بيروني مثل اداره آب، برق، گاز، راه و ... بر روي سيستم ما تأثير بگذارد، اما خيلي بعيد است كه كابل برگرداني شركت مخابرات باعث قطعي مكرر سيستم خودپرداز يك بانك شود.
وي در عين حال به خبرنگار ايسنا گفت: براي من نيز به عنوان مدير كل مخابرات استان بارها و بارها پيش آمده كه به دستگاه هاي خودپرداز مراجعه كرده ام و با جملاتي از قبيل با عرض پوزش و يا به دليل نقص فني و يا پول نداريم مواجه شده ام و نتوانسته ام پولي از عابر بانك دريافت كنم!
انتهاي پيام
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]