واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اقتصاد اينترنتي و جامعه جهاني
آيا ميتوانيد نحوه زندگي انسانها را قبل از ظهور اينترنت به خاطر آوريد؟ عليرغم اين كه فناوري مذكور كاملا نوين ميباشد، اما در حال حاضر دنيا بدون براي بسياري از ما غيرقابل تصور بوده و درست همانند آن است كه يك دنياي بدون تلفن را مدنظر قرار دهيم. با اين حال، دنياي اينترنت در آينده دستخوش چه تحولاتي خواهدشد؟ مزاياي بهرهمندي از اين تكنولوژي فوقالعاده حيرتانگيز چند برابر خواهد شد؟ بشر چگونه خواهد توانست با چالشهاي دردسرآفرين ناشي از كاربرد اينترنت مقابله نمايد؟
موضوع نشست وزيران كشورهاي عضو سازمان همكاري اقتصادي و توسعه(OECD) خواهد بود كه قرار است در تاريخ 17 الي 18 ژوئن 2008 در شهر سئول برگزار گردد. در اين نشست، شركتكنندگان، الزامات رشد سريع استفاده از اينترنت را در جوامع و اقتصادهاي حوزه OECD مورد بررسي قرار ميدهند و در حضور سياستهايي كه براي تداوم رشد يادشده موردنياز است، بحث مينمايند.
دنياي اقتصاد اينترنتي از زمان برگزاري اولين كنفرانس وزيران عضو OECD در خصوص تجارت الكترونيك(اتاوا، 1998 ) تا به حال دستخوش تحولات گستردهاي شده است. از آن زمان به بعد اينترنت در دنياي تجارت به عنوان يك جريان اصلي و عمده مطرح گرديده و در اكثر گردهماييهاي تجاري به عنوان يك موضوع مهم مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. از سوي ديگر، مديريت استراتژيك نحوه به كارگيري اينترنت و اتخاذ سياستهاي مناسب در بسياري از حوزهها همانند: ميزان دسترسي به اينترنت، محفوظ ماندن اسرار شخصي كاربران، ماليات بندي(Taxation) و حمايت از حقوق مصرفكنندگان، كماكان از دغدغههاي اصلي رهبران كشورهاي حوزه OECDبه شمار ميرود. توجه جدي به اين مباحث باعث ميگردد فعاليتهاي اقتصادي آنلاين گسترش يابد و در نتيجه امور مربوط به زندگي روزمره مردم راحتتر انجام پذيرد.
با نگاهي به گذشته ميتوان سرعت تحولات را بهتر درك كرد. در زمان برگزاري اجلاس اتاوا (1998)، از زمان تاسيس شركت گوگل Amazon و eBay به عنوان شركتهايي نوپا وارد عرصه رقابت شدند و بالاخره در ساليان اخير خدمات نوين شركتهايي هم چون iTunes، skype و يوتيوب(YouTube) بخشي از واژگان روزمره ميليونها نفر مردم سراسر جهان را تشكيل دادهاند.
ساختار شبكه جهاني اينترنت نيز طي دهه گذشته به نحوي بنيادين متحول گشته است. بدين معني كه در كشورهاي عضو OECD، روش دسترسي به اينترنت از طريق خطوط تلفن، روندي نزولي يافته و استفاده از تكنولوژي باند پهن(broadband) به طور روزافزوني در حال گسترش است. علاوه بر اين، كاربران براي دسترسي به اينترنت كليه ابزارهاي بيسيم - از لپتاپ گرفته تا تلفنهاي همراه - را مورد استفاده قرار ميدهند. از سال 1993 تاكنون، هزينههاي مربوط به بخش ارتباطات، سريعترين رشد را در سبد هزينههاي خانوار به خود اختصاص داده است و حتي آهنگ رشد آن از هزينههاي بهداشت و آموزش و پرورش خانوارها نيز سريعتر گزارش شده است.
امروزه ميليونها نفر از مردم جهان براي انجام هر كاري - از تكاليف درسي گرفته تا خريد كتاب و از اجراي آهنگ تا دانلود بازيهاي كامپيوتري و فيلم - از اينترنت استفاده ميكنند.
همچنين سطوح مشاركت كاربران و ميزان انتشارات اينترنتي از قبيل وبلاگها، پادكستها(Podcast) و دايره`المعارفهاي رايگان تعاملي كه هر كس ميتواند آزادانه آنها را ويرايش نمايد به سرعت در حال افزايش ميباشند. علاوه بر اين، استفاده روزافزون كاربران از سايتهاي شبكههاي اجتماعي نشاندهنده جنبه ديگري از گسترش چشمگير مرزهاي ارتباطات ميباشند.
اكنون كمتر عرصهاي از فعاليت اجتماعي را ميتوان يافت كه تحت تاثير كاربردهاي مبتني بر اينترنت قرار نگرفته باشد. در حال حاضر، اساس پيشرفتهاي بدست آمده در علوم، سازمانهاي تجاري، نظارت بر محيطزيست، مديريت حمل و نقل، آموزش و پرورش و تشكيل دولت الكترونيك در نتيجه بهرهمندي از مزاياي اينترنت حاصل شده است.
امروزه بدون اينترنت هواپيماها قادر به پرواز نيستند، بازارهاي مالي نميتوانند به فعاليت خود ادامه دهند، سوپرماركتها نميتوانند انبارگرداني كنند، مالياتها وصول نميشود و شبكه برق نميتواند تعادل لازم را ميان توليد و مصرف برق برقرار نمايد.
تمامي موارد فوق، وابستگي روزافزون ما را به شبكه جهاني اينترنت جهت انجام فعاليتهاي تجاري و اجتماعي از جمله بهداشت و آموزش و پرورش نشان ميدهد. در حقيقت جستجوي اطلاعات مربوط به سلامتي و بهداشت به يكي از رايجترين جستجوها در شبكه جهاني اينترنت تبديل شده است. در سال 2006، بيش از 40 درصد بزرگسالان در كشورهاي فنلاند، ايسلند و هلند براي كسب اطلاعات بهداشتي به اينترنت مراجعه كردهاند. همچنين در كشورهاي كانادا، نروژ و آلمان بيش از 30 درصد مردم براي تشخيص علائم بيماري و ديگر موارد مشابه به اينترنت مراجعه مينمايند. در سال 2005 ، تقريبا 80 درصد بيمارستانهاي جمهوري چك، خدمات مشاورهاي آنلاين را از طريق ايميل در اختيار بيماران خود قرار دادهاند.
به دلايل متعدد ميتوان تصور نمود كه در آينده، نقش شبكه شبكهها (اينترنت) در زندگي روزمره بشر و زيرساختهاي اقتصادي بيش از پيش و با سرعتي حيرتانگيز افزايش يابد. از آنجا كه در حال حاضر بيش از يك ميليارد نفر از مردم جهان به شبكه اينترنت دسترسي دارند ميتوان انتظار داشت كه در آيندهاي نه چندان دور، ميلياردها وسيله و ابزار زندگي بشر - از يخچال گرفته تا اتومبيل - از طريق شبكه جهاني اينترنت به يكديگر متصل شوند.
به عنوان مثال، اكنون ميتوان از طريقتكنيك تشخيص فركانس راديويي (Radio frequency identification)RFI همه چيز را پيگيري و رديابي نمود - از موجودي سبدهاي خريد گرفته تا چك كردن كيفيت منابع آبي - بايد توجه داشت كه تمامي اطلاعات فوقالذكر از طريق شبكه جهاني اينترنت قابل دستيابي است.
مثال ديگر را ميتوان در صنعت حمل و نقل مشاهده كرد. امروزه با استفاده از اينترنت ميتوان وضعيت ترافيك را به اطلاع رانندگان رساند، خدمات امدادرساني جاده اي ارائه نمود، مسيرهاي كم ترافيك را پيشنهاد داد و حتي اطلاعات مربوط به جابجايي و فاصله اتومبيلها در حين حركت را به منظور بالا بردن ضريب ايمني مسافران كسب نمود.
خلاقيت و نوآوري در حوزههاي گوناگون بسيار ضروري بوده و موجبات تقويت توسعه پايدار را فراهم ميآورد اما در دنياي ، به موازات پيشرفت چشمگير اين شبكه جهاني، چالشهاي دردسرآفريني در حوزه دسترسي به اسرار شخصي و امنيتي مشاهده ميشود. اينترنت نيز همانند تمامي تكنولوژيهاي نوين با وجود داشتن مزاياي فراوان، نقاط ضعف و چالشهايي را نيز به جامعه بشري تحميل كرده است. در حقيقت، امروزه شبكه اينترنت عرصه ظهور و تجلس فزاينده حملات جدي و حيرتانگيز عليه مصرفكنندگان و كسب و كار شده است.
به عنوان مثال ميتوان به ظهور اخير ها اشاره نمود شبكههاي كامپيوتري هستند كه ميتوانند از طريق همكاري با يكديگر حملات سايبر (مجازي) را عليه كامپيوترها و شبكههاي ديگر انجام دهند. دفع اين گونه حملات و ديگر حملات اينترنتي و جلوگيري از قطع گسترده خدمات اينترنتي مستلزم تشريك مساعي فزاينده مابين تمامي سهامداران بوده و بايستي چندين حوزه سياستگزاري متفاوت از جمله: آموزش، اعمال قانون و حوزه فني، هماهنگي لازم را با يكديگر داشته باشند. علاوه بر اين، ضروري است كه اين همكاري در سطح جهاني عملي شود.
به طور خلاصه ميتوان گفت آنچه كه در اجلاس ژوئن 2008 وزراي OECD در سئول مورد بررسي قرار خواهد گرفت مسئله بهبود ساختارها و خدمات قابل دسترس در اينترنت خواهد بود كه از طريق ترغيب خلاقيت و نوآوري، موجبات رشد اقتصادي كشورهاي عضو OECD را فراهم خواهد آورد. همچنين از اين طريق، شبكه اينترنت از آيندهاي قابل اطمينانتر و ايمنتر برخوردار ميشود.
امروزه، به سختي ميتوان حوزهاي از سياستگزاري را تصور كرد كه تحت تاثير شبكه اينترنت قرار نگرفته باشد. اين امر باعث شد كه آينده اينترنت از ديدگاه سياستگزاران، امري بسيار مهم و حياتي تلقي شود. وجود اينترنت در حل بسياري از مسائل ذيل موثر خواهد بود مسائلي همچون، معضلات جوامع سالمند، تغييرات آب و هوايي، مديريت محيط زيست، صرفهجويي در مصرف انرژي، كسب وكار، كاهش فقر، مراقبتهاي بهداشتي و ديگر فعاليتهاي اجتماعي و اقتصادي.
آيا جهان امروز خود را براي مقابله با چالشهاي آتي استفاده گسترده از اينترنت آماده كرده است؟ آيا تدابير و سياستهاي مناسب براي اطمينان يافتن از استفاده صحيح از تكنولوژي ياد شده اتخاذ شده است؟ آيا اينترنت آزاديهاي شخصي را تهديد نخواهد كرد؟ بدون ترديد سياستهايي كه در اين راستا اتخاذ ميگردد، بايستي به دقت بررسي شده و از هماهنگي كامل برخوردار باشند، تا بتوانند آينده اقتصاد اينترنتي را به نحوي صحيح هدايت نمايند. همچنين، بايستي توجه داشت همانگونه كه اينترنت در سطح جهان به عنوان ابزاري مفيد مطرح ميباشد، بحث اتخاذ سياستهاي مربوط به هدايت آن نيز بايستي در گستردهترين سطوح بينالمللي انجام پذيرد. اكنون پس از گذشت 10 سال از گردهمايي اتاوا، ماموريت ما آن است كه بتوانيم به بينش مشتركي نسبت به آينده اقتصاد اينترنتي و آينده جامعه جهاني برسيم و بتوانيم چارچوب سياستي لازم را براي حمايت از اقتصاد اينترنتي تدوين نماييم. با اين همه، چه كسي از چالشها و فرصتهاي آتي اطلاع دارد؟
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]