واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آغاز مذاكرات ژنو
سرويس سياسي - اجتماعي: دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با اشاره به حضور آمريكا در روند مذاكرات 1+5 گفت: با رويكردهاي سازنده و پرهيز از خطاهاي گذشته ميتوان مذاكرات سازندهاي را داشت.
به گزارش ايسنا، دكتر سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در پاسخ به سؤالي در مورد اعلام آمادگي آمريكا براي حضور در مذاكرات هستهاي با ايران و اين كه آيا اين حضور تغيير تاكتيك است يا استراتژي، گفت: از نظر ما آن چيزي كه اهميت دارد اين است كه با چه رويكردي طرف مقابل در مذاكرات حضور مييابد.
وي افزود: بيشتر از آن كه چه افرادي حضور مييابند، نوع رويكرد است كه اهميت دارد.
جليلي يادآور شد: اگر با رويكرد سازنده و پرهيز از خطاهاي گذشته وارد شوند حتماً ميتوانيم مذاكرات خوب و سازندهاي داشته باشيم.
دبير شوراي عاليامنيت ملي كشورمان در ادامه با اشاره به اهداف سفر خود به ژنو و گفتگوهايي كه قرار است انجام گيرد، گفت: اين سفر در ادامه تحركاتي است كه اخيراً ايران و 1+5 داشتهاند كه در اين راستا ما بسته پيشنهادي براي همكاريهاي سازنده حول نگرانيهاي مشترك منطقهاي و بينالمللي ارائه كرديم كه بايد اين نگرانيها تبديل به تعهدات دستهجمعي شود تا زمينه لازم براي ثبات و آرامش در جهان فراهم شود.
جليلي رويكرد و منطق جمهوري اسلاميايران با اين قضيه را مشخص و روشن توصيف كرد.
جليلي در ادامه با اشاره به ارائه بسته پيشنهادي 1+5 و نامهاي كه در آن ايده ادامه مذاكرات مطرح شده بود، خاطرنشان كرد: همانطور كه در سفر سولانا و مديران كل 1+5 به تهران قول داده بوديم كه به نامه آنها پاسخ دهيم، در كمتر از سه هفته پاسخ ايران به وزراي خارجه 1+5 ارائه شد و ما بسته آنها و نيز ايده مذاكراتشان را بررسي كرديم و متقابلاً پيشنهاد داديم كه مشتركات دو بسته و ايدههايي كه دو طرف دارند مورد تاكيد قرار گيرد و در مورد ادامه مذاكرات بحث كنيم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان به همراه علي باقري ، مدير سياست خارجي و بينالملل شوراي عالي امنيت ملي ظهر ديروز تهران را به مقصد ژنو براي مذاكرات با سولانا ترك كردند.
استقبال از حضور آمريكا
چين از تصميم واشنگتن براي اعزام ديپلمات عاليرتبه به مذاكرات هستهاي با ايران استقبال كرد.
بر اساس اين گزارش، مقاماتي از آمريكا، چين، روسيه، انگليس، فرانسه و آلمان روزشنبه براي شنيدن پاسخ ايران به پيشنهادي كه درخصوص برنامه هستهاي تهران مطرح كردهاند، در ژنو با نماينده ايران ديدار ميكنند.
ليو جيانچائو، سخنگوي وزارت امورخارجه چين اعلام كرد كه دولت پكن از اين گام آمريكا استقبال ميكند.
وي گفت: ما از تصميم ايالات متحده استقبال ميكنيم.
با يكديگر ديدار نميكنند
تايمز نوشت: ديپلمات عاليرتبه آمريكايي كه راهي ژنو ميشود، برنامهاي براي ديدار جداگانه با مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران ندارد، اما حضور بيسابقه مقامي از دولت بوش در گفتگو ميان مذاكرهكننده ايران و نمايندگان قدرتهاي جهاني دورشدن از سياست گذشته دولت آمريكاست.
دانا پرينو، سخنگوي كاخ سفيد با اشاره به اين نشست گفت: ما براي شنيدن آنجا خواهيم بود نه براي مذاكره و اصل قديمي ما مبني بر اينكه ايران بايد پيش از مذاكرات، غنيسازي را تعليق كند همچنان تغييري نكرده است.
پرينو گفت كه اين نشست نشان خواهد داد كه
رايس تغيير سياست آمريكا در قبال ايران را تائيد كرد
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، كاندوليزا رايس اعزام ويليام برنز نماينده آمريكا به نشست ژنو را نشانه تغيير ديپلماسي واشنگتن در قبال ايران دانست و آن را تائيد كرد.
وي در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبني بر اقدام غيرمنتظره اعزام يك ديپلمات براي ديدار مستقيم با سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در ژنو گفت: آمريكا هيچ دشمن دائمي ندارد.
وزير امور خارجه آمريكا در ادامه تصريح كرد: تصميم اعزام ويليام برنز معاون امور سياسي وزير امور خارجه تاييدي بر اين سياست است كه با متحدان اروپايي خود مدت زماني است به دنبال آن بودهايم.
وزير امور خارجه آمريكا همچنين تاكيد كرد كه وي بسته 1+5 (آمريكا، فرانسه، انگليس، چين، روسيه و آلمان) را درباره مشوقها براي گفتگوهاي پيشرفته با ايران در زمينه توقف برنامه هستهاي اين كشور تائيد كرده است.
رايس در ادامه اعزام برنز به ژنو به منظور ديدار با جليلي و خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپايي را پاياني براي آن روند توصيف كرد.
رايس در همين حال شرط شروع مذاكرات با ايران را تعليق قابل تائيد غنيسازي اورانيوم و فعاليتهاي بازفرآوري دانست.
وي همچنين در مصاحبه با شبكه خبري سيانان كه بخشهايي از آن ديروز پخش شد، در پاسخ به اين سئوال كه آيا فرستادن برنز به ژنو يك تغيير سياست بزرگ است، پاسخ داد: من تصديق ميكنم آنچه ما انجام دادهايم گامي در جهت اقدامي بوده است كه تصور ميكنيم جديت ما درباره اين روند نشان ميدهد.
رايس پيشتر گفته بود كه مشخص نيست ايران به پيشنهاد تعليق فعاليت حساس هستهاي در ازاي دريافت مشوقها پاسخ مثبت دهد يا خير.
آمريكا توان آن راندارد
از سوي ديگر، وزير خارجه كشورمان ديروز با شركت در برنامه زنده شبكه تلويزيوني تركيه با اشاره به اينكه آمريكا توان تغيير نظام جمهوري اسلامي ايران را ندارد، احتمال حمله به ايران را در حد صفر دانست.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه ترك زبان ، منوچهر متكي در اين برنامه، مذاكراتي را كه امروز در چارچوب ژنو در باره برنامه هستهاي ايران صورت ميگيرد آغاز يك روند جديد اعلام كرد و گفت: اميدواريم كه مذاكرات از نظر محتوا نيز پيشرفت مثبتي كند. نگاه به روند جديد مثبت و سازنده است.
به گفته متكي ،آمريكا با ارسال نامهاي با امضاي رايس فرستادن نماينده به مذاكرات ژنو دو گام مهم برداشته است. ما اين را به عنوان فرصتي براي انتقال مستقيم ديدگاه هاي ايرانيان به آمريكاييها مي دانيم. اميدواريم كه محتوا به خوبي منعكس شود. همانطور كه در نامه ارسالي 6 وزير به بنده هم تاكيد شده دستيابي به توافق بر روي راه حل چند جانبه ممكن است.
وزير خارجه در ادامه اين برنامه زنده گفت: ديگر دوران تغيير رژيمها در دنيا توسط آمريكا به سرآمده است. آنها در 30 سال اخير هر چيزي كه ميخواستند آن را تجربه كنند امتحان كردند اما ما گامهاي مثبت را ارزيابي ميكنيم و مورد توجه قرار ميدهيم.
متكي با رد احتمال هر گونه حمله به ايران از سوي اسرائيل و يا آمريكا گفت: اين احتمال در حد صفر است.
متكي همچنين تاكيد كرد كه هيچ پيامي از جانب استفن هادلي مشاور امنيت ملي بوش رئيس جمهوري آمريكا به وي منتقل نشده است.
برنز و جليلي بر سر يك ميز
يك رسانه غربي ابراز عقيده كرد دولت جرج بوش كه موافقت خود را با حضور در مذاكرات هستهاي با ايران اعلام كرده است، به نظر ميرسد بسيار عملگرايانهتر شده و به اين حقيقت كه گزينه ايران براي محور شرارت نامي ناآشناست، نزديك ميشود.
به گزارش خبرگزاري مهر، خبرگزاري فرانسه در تحليلي از وضعيت كنوني روند مذاكرات هستهاي ايران نوشت:سرانجام دولت بوش در مواجهه با مخالفتهاي ايران براي صرف نظر كردن از يك حق ملي در زمينه داشتن انرژي هستهاي، تصميم گرفت از بلنديهاي جاهطلبي پايين آيد و بر سر مذاكره با دولت تهران بنشيند.
اين تغيير موضع آمريكا نسبت به ايران يك مرحله ديپلماتيك بسيار مهم به شمار ميرود و نشست برنز در برابر جليلي در يك ميز ميتواند پيشرفتي چشمگير باشد.
گفتگوي رايس و كوشنر
خبرگزاري ايتاليايي (آكي) به نقل از مقامات آگاه فرانسوي نوشت، وزير امورخارجه آمريكا در جريان تماس تلفني با همتاي فرانسوياش مساله هستهاي ايران را مورد بررسي قرار داده است.
اين گزارش حاكي است: اين مقامات اظهار كردهاند كه كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا در اين تماس تلفني به برنارد كوشنر، همتاي فرانسوياش اعلام كرده ويليام برنز، معاونش، روز شنبه در نشست خاوير سولانا، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا و سعيد جليلي، مذاكرهكننده ايراني كه در ژنو برگزار ميشود، شركت ميكند.
مقامات فرانسوي اين تصميم آمريكاييها را اقدامي شجاعانه دانسته و بيان داشتهاند: اميدواريماين اقدام به نتايج مثبتي بينجامد.آنها همچنين اظهار كردهاند: هدف ما گفتگو با مسئولان ايراني است و اين كه به آنها بگوييم ارادهسياسي براي دستيابي به راهحلها از طريق مذاكره وجود دارد.
واكنشها در آمريكا
ايده اعزام ويليام برنز معاون وزير خارجه آمريكاه به نشست ژنو، با استقبال طيف خردگرا و خشم نومحافظهكاران اين كشور و هواداران رژيم صهيونيستي مواجه شده است.
باراك اوباما نامزد حزب دمكرات در انتخابات رياست جمهوري آمريكا از اين تصميم كاخ سفيد استقبال كرد.
جان كري سناتور قدرتمند حزب دمكرات از ايالت ماساچوست و رقيب جرج بوش در انتخابات رياست جمهوري سال 2004 ميلادي، اين اقدام كاخ سفيد را خوشايندترين تغيير روند در تاريخ معاصر ديپلماتيك توصيف كرد.
روزنامه آمريكايي لسآنجلس تايمز روز پنجشنبه در گزارشي نوشت كه اين اقدام، نشانگر تغييري اساسي در موضع كاخ سفيد است كه پيش از اين اعلام كرده بود تنها در صورتي با تهران وارد مذاكره خواهد شد كه جمهوري اسلامي غنيسازي اورانيوم را به حالت تعليق در آورد.
برخي تحليلگران هم گفتند كه تصميم دولت آمريكا براي پيوستن به مذاكرات هستهاي ايران منعكسكننده گامهاي واقعبينانه واشنگتن بوده و نشان ميدهد كه چقدر آمريكا از روزهاي فاصله گرفته است.
به گزارش ايسنا جوزف سيرينسون، كارشناس منع اشاعه هستهاي در گفتگو با خبرگزاري فرانسه گفت: اين يك تغيير چشمگير براي دولت بوش است و شبيه تغييري است كه آنها در سال 2006 در قبال كره شمالي انجام دادند.
سوزان مالوين، يك كارشناس سابق امور ايران در وزارت خارجه آمريكا نيز در گفتگو با خبرگزاري فرانسه گفت كه اقدام ديپلماتيك جديد آمريكا حائز اهميت است، و با مجموعه اقدامات اتخاذ شده براي تعامل با ايران در زمينه مذاكرات هستهاي هماهنگي دارد.
تريتا پارسي، رئيس شوراي ملي آمريكا و ايران گفت كه دولت آمريكا درك كرده است كه استراتژي پافشاري بر پيش شرط كاملا نتايج معكوس داشته است و تنها يك موقعيت بد را تجربه كرده است.
ارسال علايم
مقامات آمريكايي گفتند كه تصميم دولت بوش براي تغيير سياست و اعزام نماينده آمريكا در مذاكرات هستهاي با ايران پس از افزايش نشانهها مبني بر اين كه ايران با مذاكرات احتمالي باز برخورد ميكند و تحريمها برايران تاثير گذار است اتخاذ شد.
به گزارش ايسنا، روزنامه واشنگتن پست با اشاره به اين مطلب افزود: وزير امور خارجه آمريكا در نشستي با دستياران ارشد بوش براي تاييد چنين اقدامي اعمال فشار كرد و حمايت بوش نشان ميدهد كه او به طرز فزآيندهاي مصمم است كه گزينه نظامي را در تلاش براي رسيدن به توافق درخصوص برنامه هستهاي ايران در شش ماه آخر مسئوليتش كنار گذارد.
جان بولتون، سفير سابق آمريكا در سازمان ملل نيز گفت: اين تسليم كامل در ايده تعلق غنيسازي اورانيوم است.
فيليپ زليكو، مشاور سابق وزارت امور خارجه آمريكا هم گفت كه اين تصميم يك اقدام طبيعي است.
ميكنند نه
دكتر علي خرم، كارشناس پرونده هستهاي گفت: در گفتگوهاي آتي سولانا - جليلي شرط تعليق وجود ندارد، چون عرفا تبادل نظر، بدون شرط است ولي همچنان از نظر 1+5، پيش شرط مذاكره، است و اين يعني اين كه نه ايران و نه 1+5 از موضع خود عقبنشيني نكردهاند.
اين كارشناس پرونده هستهاي ايران اظهار داشت: گفتگوهاي نمايندگان ايران با 1+5 تا زماني كه منجر به يك مداليته نشود، همچنان تبادلنظر است.
يك گام به جلو
حميدرضا حاجي بابايي عضو هيات رئيسه مجلس، گفتگوهاي جديد هستهاي را كه از امروز در ژنو آغاز ميشود، يكگام به جلو براي ايران خواند.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]