واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: استاد دانشگاه صنعتي شريف: عدم حمايت مالي از دانشجويان دكتري، باعث رغبت آنها به ادامه تحصيل در خارج ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: آموزشي
استاد دانشگاه صنعتي شريف با بيان اينكه عدم حمايت مالي از دانشجويان دكتري دانشگاههاي كشور باعث رغبت دانشجويان به ادامه تحصيل در خارج از كشور شده است، گفت: دانشجويان دكتري در حال حاضر مظلوم واقع شدهاند و عليرغم الزام به ارائه خدمات دستياري، حقوق و حق الزحمهاي دريافت نميكنند.
دكتر احسان در گفتوگو با خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، عنوان كرد: دانشجوياني كه براي ادامه تحصيل در مقطع دكتري به دانشگاههاي خارجي ميروند، علاوه بر شهريه، حق دستياري آموزشي يا پژوهشي و حقوق هم ميگيرند و اين در حاليست كه ما فقط توقع مان را از دانشجوي دكتري بالا ميبريم و امكاناتي به آنها نميدهيم.
وي افزود: دانشجوي دكتري دانشگاههاي ايران بايد علاوه بر دفاع، مقاله ISI ژورنالي نيز در مجلات معتبر به چاپ برساند و اين در حاليست كه دانشجوياني كه در خارج از ايران حتي در دانشگاههاي بسيار معتبر آمريكايي و اروپايي ادامه تحصيل ميدهند چنين الزامي ندارند و ممكن است اصلا مقاله ژورنالي نداشته باشند و اين در حاليست كه فضاي تحقيق و پژوهش در آن كشورها بسيار مطلوب تر از دانشگاههاي ايران است.
بايد از دانشجويي كه بين رفتن و ماندن، دانشگاهها داخل را انتخاب كرده، حمايت شود
دكتر احسان با بيان اينكه بايد از دانشجويي كه بين رفتن و ماندن، دانشگاهها داخل را انتخاب كرده است حمايت شود، اظهار كرد: توقع اجتماعي ما از يك دانشجوي 28-27 ساله مقطع دكتري اين است كه ازدواج كرده باشد و حال اين سوال مطرح است كه آيا اين دانشجوي دكتري باز هم بايد از طريق خانواده اش هزينههاي زندگي اش را تامين كند.
وي افزود: در عين حال شرايط انجام كارهاي تحقيقاتي و پژوهشي در دانشگاههاي ساير كشورها بسيار راحت تر از ايران است و اتمسفر علمي آنها قوي تر است و دانشجويان ما در اينجا در خيلي از موارد در مضيقه قرار دارند.
وي با انتقاد از اينكه دانشجويان دكتري ما بايد بدون دريافت حق الزحمه اي حتي چندين واحد درسي هم ارائه دهند و پولي دريافت نكنند، عنوان كرد: در حال حاضر چند نوع بورسيه داريم، در نوع اول كه دانشجو از طريق مراكز بيروني مثل دانشگاههاي خصوصي بورسيه ميشود تا بعد از فارغ التحصيلي در دانشگاههاي مناطق محروم خدمت كند كه در اين حالت در مقابل اين بورسيه در طول دوران تحصيل ممكن است، فقط مبلغي جزئي به دانشجو پرداخت شود.
وي افزود: اگر خود دانشگاه هم اعلام كند كه يك دانشجوي دكتري را در آينده نياز دارد باز هم حقوقي به دانشجو پرداخت نميشود و فقط به مبلغي جزئي بسنده ميشود.
استاد دانشگاه صنعتي شريف با بيان اينكه دانشجوي دكتري براي زندگي كردن نيازمند تامين مالي است، گفت: دانشگاههاي خارجي علاوه بر ارائه تعهد RA و TA (دستيار آموزشي و پژوهشي شدن)، كل شهريه حدود 40 هزار دلاري و سالي 20 هزار دلار هم به عنوان مخارج سالانه را پرداخت و در مجموع 60 هزار دلار براي يك دانشجوي دكتري هزينه ميكند.
وي افزود: با اين اوصاف نميتوان توقع داشت كه دانشجو براي ادامه تحصيل در داخل كشور بماند و دانشجويان در چنين شرايطي ترجيح مي دهند مهاجرت كرده و در دانشگاههاي اروپايي و امريكايي ادامه تحصيل دهند.
وي با بيان اينكه در حال حاضر هم دانشجويان دكتري دانشگاه عملا به عنوان دستيار بي حقوق اساتيدشان فعاليت ميكنند، گفت: دانشجويان پذيرش شده در مقطع دكتري موظف به اين نوع همكاريها هستند ولي بايد شرايطي ايجاد شود كه بتوانند در مقابل اين خدمات، حقوق دستياري هم دريافت كنند.
دكتر احسان با بيان اينكه در دانشگاههاي خارج از كشور، دانشجويان دكتري نه تنها در دوران تحصيل بلكه در دوران بعد از آن هم حمايت مالي ميشوند، توضيح داد: دورههاي post doctora در اين دانشگاهها فعال شده است و از اين طريق دانشجويان دكتري بعد از فارغ التحصيل شدن بدون اينكه استخدام شوند در راستاي انجام فعاليتهاي پژوهشي، حقوقي معادل استاديار دريافت ميكنند.
به گفته وي، ما خواستار اجرايي كردن post.doc حداقل در قطبهاي علمي دانشگاهي هستيم كه متاسفانه اين مساله هم در گيرو دارهاي اداري معطل مانده است.
دكتر احسان، عنوان كرد: ارائه هرنوع كمك مالي، غير مالي، امكاناتي، خوابگاهي و ارائه تعهد كاري به دانشجويان دكتر جنبه مثبت دارد.
استاد دانشگاه صنعتي شريف در خاتمه گفت: الزام دانشجويان دكتري به چاپ مقالات ژورنالي آنها را با مشكلاتي روبرو ميكند، چرا كه علاوه بر مشكل زبان، چاپ مقاله در مجلات معتبر از سوي دانشجوي ايراني با محدوديت هاي سياسي هم همراه است.
انتهاي پيام
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]