واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دلارهاي حاصل از فروش نفت مجددا براي خريد كالا به آمريكا مي رود
متأسفانه دلارهايي كه از مسير فروش نفت نصيب صادركنندگان مي شود مجدداً براي خريد كالا و تسهيلات به آمريكا باز مي رود.
استاد صاحب كرسي اقتصاد اجتماعي دانشگاه اولدنبورگ آلمان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي برنا گفت: تشكيل بانك اوپك مي تواند مركز مناسبي براي معاملات نفت جهان باشد تا بهاي نفت و فروش آن بر اساس ارز جديد يعني واحد پول اوپك تعيين شود.
شاپور رواساني با بيان اينكه در سال 1945 در ملاقات ميان ابن سعود پادشاه عربستان با فرانلكين روزولت رييس جمهور وقت آمريكا تعيين بهاي نفت بر اساس دلار آمريكا مورد پذيرش هر دو طرف قرار گرفت، افزود: در برابر اين اقدام خاندان سلطنتي عربستان، دولت آمريكا نيز پذيرفت كه خانواده سلطنتي عربستان در زمينه استخراج و بهاي نفت در معاملات، حافظ منافع سياست هاي اقتصادي ايالات متحده باشد.
وي گفت: اين سلطه و سيادت پر از منفعت و بي رقيب تا سال 1967 ادامه داشت و از سال 1967 با ورود ژاپن و كشورهاي غربي به صحنه اقتصاد جهان و همچنين بر اثر پيامدهاي مالي ناشي از هزينه سنگين جنگ تجاوز كارانه در ويتنام كه با شكست نظامي ايالات متحده پايان يافت، آثار بحران و تزلزل در نظام پولي جهان به رهبري آمريكا پديدار شد.
رواساني تصريح كرد: از سال 1973 نيز بنا به درخواست آمريكا بهاي نفت 4 برابر شد كه بر اساس آن تقاضاي دلار وارد كنندگان اين ماده انرژي بخش افزايش يافت.
اين استاد صاحب كرسي اقتصاد اجتماعي دانشگاه اولدنبورگ آلمان گفت: در سال 1974 دولت عربستان به عنوان بزرگ ترين توليد كننده نفت اوپك به علت روابط ديرينه و خاص خود با دولت آمريكا تعهد كرد تا بهاي نفت مانند گذشته بر پايه دلار محاسبه و معامله گردد.
وي ياد آور شد اين تاكيد مجدد سبب گرديد كه مساله تعيين و پرداخت بهاي نفت با دخالت ارزهاي ديگر در معاملات نفتي به فراموشي سپرده شود و رشد و شكوفايي اقتصاد آمريكا مجدداً تضمين شود.
رواساني اظهار داشت: كشورهاي خريدار نفت مانند گذشته به دلار آمريكا روي آوردند و ذخيره دلار در بانك هاي مركزي بسياري از كشورهاي اروپايي، آسيايي و آفريقايي افزايش يافت كه نتيجه آن تبديل شدن 70 درصد از ذخاير ارزي جهان به دلار و انجام 70 درصد از مبادلات تجاري كشورها بر اساس پول آمريكايي بود.
وي گفت: از سال 1990 يورو پول واحد اتحاديه اروپا به رقابت با دلار پرداخت و از آن زمان اقتصاد دانان اروپايي تلاش مي كنند تا با جايگزين كردن يورو به جاي دلار و يا حداقل شركت در سبد ارزي و معاملات نفتي بخشي از آنچه آمريكا تا كنون به يغما برده است را به خود اختصاص دهند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه با جايگزيني يورو به جاي دلار و يا سهيم كردن آن در سبد ارزي فروش نفت هيچ سودي براي كشورهاي توليد كننده نفت عضو اوپك ندارد، گفت: پولي كه از دريافت دلار و يا يورو عايد كشورهاي عضو مي شود، مانند گذشته صرف خريد كالا و تسهيلات از آمريكا و اروپا خواهد شد.
وي تصريح كرد: پيشنهاد ايران براي تشكيل بانك اوپك اقدام زنده اي در راه نجات مردم كشورهاي عضو اوپك از وابستگي هاي به دول استعماري است.
رواساني گفت: مشكلات اقتصادي و اجتماعي كشورهاي عضو اوپك با ادامه فروش نفت با دلار و يا جايگزين كردن با يورو حل نخواهد شد.
وي افزود: ارز واحد پول اوپك داراي پشتوانه محكمي از توليد اعضا خواهد بود و با تشكيل محكمي از توليد اعضا خواهد بود و با تشكيل بانك اوپك ساكنان كشورهاي عضو اين بانك از سلطه آمريكا و اروپا نجات خواهد يافت.
اين استاد دانشگاه خاطر نشان كرد: البته با توجه به به ساختار سياسي و اجتماعي دولت هاي عضو اوپك ممكن است گروهي از اعضاي اوپك موافق و گروهي مخالف تشكيل بانك و عرضه پول واحد اوپك باشند.
وي متذكر شد: بر همين اساس شايسته است به جاي منتظر نشستن براي نشست بعدي سران اوپك، به دنبال تشكيل كميسيوني مركب از كارشناسان اقتصادي و فني ايران و كشورهاي موافق به وجود آمدن اين بانك باشيم.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]