واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بازار پر رونق محصولات كشاورزى تا سال ۲۰۱۸
چشم انداز كشاورزى جهان بيانگر آن است كه طى دهه آينده بازار غلات همچنان با تقاضاى بالايى روبرو خواهد بود.سازمان توسعه و همكارى هاى اقتصادى در گزارشى با بررسى وضعيت توليد، عرضه و بازار كالاهاى كشاورزى تا سال ۲۰۱۸ پيش بينى كرده است على رغم ركورد بالاى توليد گندم و غلات دانه سخت طى سال هاى اخير، بازار غلات تا سال ۲۰۱۸ همچنان پرنوسان خواهد ماند. زيرا كه نياز بالاى امريكا به ذرت به دليل استفاده گسترده از اتانول آن، بازار غلات را بشدت تحت تأثير خود قرار خواهد داد.اين گزارش مى افزايد تا سال ۲۰۱۸ با وجود اينكه زمين هاى بيشترى درجهان به كشت غلات اختصاص خواهند يافت ولى انتظار مى رود ۴۰ درصد توليد ذرت صرف توليد انرژى شود.همچنين علاوه بر بهبود وضعيت كشت در مناطق دچار خشكسالى نظير استراليا، اراضى اختصاص يافته به ديگر محصولات كشاورزى در كشورهاى عمده توليدكننده در سازمان توسعه و همكارى هاى اقتصادى نظير كانادا، امريكا و اتحاديه اروپا مجدداً به كشت غلات اختصاص پيدا خواهند كرد.صادرات گندم به لحاظ شرايط بد آب و هوايى در كشورهاى اصلى توليدكننده به خصوص در استراليا، زير حد انتظار خواهد بود. در طول دوره پيش بينى شده يعنى از ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸ تجارت گندم با يك نرخ ميانگين سالانه كمتر از يك درصد رشد خواهد داشت. پس از ايالات متحده، رتبه دوم صادرات از آن استراليا خواهد بود.كشورهاى در حال توسعه نظير كشورهاى واقع در جنوب و شرق آسيا به همراه نيجريه و مصر عمده تقاضاى مربوط به گندم را شكل خواهند داد. با توجه به سياست هاى تغيير يافته عربستان سعودى پيرامون حذف تدريجى يارانه هاى توليد، اين كشور نيز به واردكننده اين محصول تبديل خواهد شد.
برنج: تا پايان دوره چشم انداز، توليد جهانى برنج تا ده درصد افزايش پيدا خواهد كرد كه عامل عمده اين مسئله افزايش توليد در كشورهاى جنوب آسيا و آسياى جنوب شرقى است. كشورهاى توسعه يافته حجم توليد خود را تا ۲۰۱۸ كاهش خواهند داد كه اين مسئله به سياست هاى جارى ژاپن و اتحاديه اروپا برمى گردد. به لحاظ دسترسى به گونه هاى بهتر و دانش و فناورى توليد بهتر محصول، رشد عملكرد در دهه آينده قابل توجه خواهد بود. با اين همه، رشد سريع درآمد و تنوع رژيم هاى غذايى، مصرف سرانه برنج را بخصوص در آسيا تحت تأثير قرار خواهد داد و از آن خواهد كاست اما برعكس در آفريقا اين محصول اهميت غذايى بيشترى مى يابد و ميزان سرانه مصرف آن در طول ده سال آينده از ۲۲ كيلوگرم به بيش از ۲۴ كيلوگرم خواهد رسيد.
دانه هاى روغنى: توليد جهانى دام همچنان بر روند رو به رشد خود ادامه خواهد داد و اين مسئله عامل اصلى مصرف كنجاله پروتئينى حاصل از دانه هاى روغنى خواهد بود. در كشورهاى عضو سازمان توسعه اين امر بيش از كشورهاى ديگر قابل مشاهده است. در مقايسه بين سال هاى ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۸ مصرف كنجاله دانه هاى روغنى در كشورهاى در حال توسعه تا ۵۰ درصد رشد خواهد داشت و چين در اين ميانه به تنهايى نيمى از رشد مصرف را به خود اختصاص مى دهد.با توجه به رشد پايدار درآمد، روغن نباتى حاصل از دانه هاى روغنى و نخل بيشترين رشد مصرف را خواهند داشت. در مقايسه سال هاى ۲۰۰۵ و ،۲۰۱۸ تقاضا براى روغن نباتى در توليد بيوديزل ها تا ۱۴/۳ ميليون تن رشد خواهد داشت كه يك سوم آن براى مصرف جهانى روغن نباتى است. استفاده از روغن نباتى براى اهداف بيوانرژى نيز رشد چشمگيرى را خواهد داشت و ممكن است الگوى تجارت و تركيب رژيم هاى غذايى را تغيير دهد كه البته اين امر به سياست هاى اتخاذ شده بستگى خواهد داشت.
شكر: براساس پيش بينى اين سازمان برزيل توليدكننده و صادركننده عمده شكر باقى خواهد ماند و مركز اصلى بهبود قيمت جهانى اين محصول خواهد بود. با توجه به بهبود وضعيت ترانزيت و حمل و نقل شكر در برزيل در در طول چشم انداز، ميزان تقاضاى افزايش يافته براى نيشكر بويژه با توجه به قيمت هاى بالاى پيش بينى شده براى نفت خام، تغييرات چشمگيرى خواهد داشت. در نتيجه اين عوامل سهم پيش بينى شده نيشكر براى توليد اتانول از ميانگين ۵۱ درصد در ۲۰۰۷ - 2005 به ۶۶ درصد در ۲۰۱۸ - 2017خواهد رسيد اما با اين حال گمان نمى رود اين توسعه باعث شود ميزان نيشكر مورد نياز براى توليد شكر و صادرات آن تحت تأثير قرار گيرد چرا كه توليد نيشكر در برزيل تا بيش از ۷۵ درصد در طول دهه آينده رشد خواهد داشت.
گوشت: على رغم افزايش هزينه خوراك دام، توليد جهانى گوشت همچنان افزايش خواهد داشت. در نقطه مقابل افزايش هزينه هاى مربوط به خوراك دام، مابه التفاوت اندك سود و رقابت زياد براى منابع ارضى، چشم انداز جهانى براى گوشت شاهد يك افزايش قابل ملاحظه در توليد و مصرف آن در كشورهاى در حال توسه بوده و مسيرى پايدارتر براى توسعه در بازارهاى كشورهاى عضو سازمان توسعه و همكارى هاى اقتصادى پيش بينى مى گردد. در عين حال رشد كلى با گام هايى آهسته تر از آنچه در طول دهه گذشته ديده شد به جلو حركت مى كند. در طول اين چشم انداز توليد جهانى گوشت به طور ميانگين ۲ درصد در سال رشد خواهد داشت. اما نرخ رشد در نقاط مختلف جهان يكسان نخواهد بود. در كشورهاى عضو سازمان توسعه و همكارى هاى اقتصادى، رشد توليد سالانه نيم درصد بوده اما در كشورهاى غيرعضو اين رشد به ۲/۵ درصد خواهد رسيد.
لبنيات: انتظار مى رود تا از فشردگى بازار لبنيات در طول اين چشم انداز كاسته شود. اجماع كلى بر اين است كه صنعت لبنيات دستخوش تغيير و تحولات ساختارى شده و بازارهاى بين المللى نيز از يك ماهيت عرضه محور كه از سوى سياست هاى منحرف كننده حمايت مى شوند تا زمينه براى قيمت شكنى فراهم باشد به سوى يك بازار تقاضا محور سوق پيدا كند كه اين مهم در پى نشانه ها و علايم بازار و نيز تقاضاى مصرف كننده شكل گرفته است. اهميت نسبى رو به رشد عوامل تقاضا به واسطه شهرى شدن و افزايش درآمدها قابل توجيه است. اين دو عامل سبب تغيير رژيم هاى غذايى در برخى كشورهاى در حال توسعه شده اند.در اين چشم انداز پيش بينى مى شود كه قيمت هاى بالاى بين المللى محصولات لبنى نشانه ها و علايم قوى را براى توليد و عرضه بيشتر از سوى صادركنندگان سنتى و در حال ظهور در پى داشته باشد. از سويى رشد قيمت كه نتيجه برخى روابط تجارى است محرك خوبى براى سرمايه گذارى توليدكنندگان در اين صنعت و توسعه و بازسازى آن در كشورهاى در حال توسعه مى باشد.
تجارت جهانى كالاهاى كشاورزى: كمترين ميزان رشد تجارت در اين ميانه براى گندم پيش بينى مى شود كه تا ۲۰۱۷ ميانگين واردات جهانى آن برابر ۱۵ درصد خواهد بود. بيشترين نرخ رشد كه بين ۴۰ تا ۵۰ درصد در نظر گرفته شده براى روغن نباتى و برخى محصولات خاص دامى لحاظ شده است. رشد تجارت گندم، شكر، دانه هاى روغنى و كنجاله ها عمدتاً در كشورهاى در حال توسعه آسيا روى خواهد داد. از سوى ديگر بيشترين رشد تجارت براى برنج و غلات دانه سخت در كشورهاى در حال توسعه آفريقا مشاهده خواهد شد.
مؤسسه پژوهش هاى برنامه ريزى و اقتصاد كشاورزى
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]