واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گفتگو با نخبگان
احمد بورقاني
آيا ايجاد حس رقابت در دانشگاه هاي دولتي - البته اگر قائل به وجود آن هستيد - محصول دانشگاه آزاد اسلامي است؟
مي تواند محصول دانشگاه آزاد اسلامي باشد و مي تواند محصول رقابت بين خود دانشگاه هاي دولتي. فراموش نكنيم كه دانشجويان هنوز ميان دانشگاه تهران با ساير دانشگاه ها تفاوت كيفي جدي اي قائل اند و آرزو دارند روزي در آنجا تحصيل كنند. اين امر هم مي تواند به فرافكني و رقابت مخرب بيانجامد و هم مي تواند رقابت سالم را دامن بزند. البته در ماجراي رقابت هاي بخش دولتي با غيردولتي - كه تا حدودي طبيعي است - نقش دانشگاه آزاد اسلامي شايد در مواقعي پررنگتر باشد.
ايده هايي همچون دانشگاه مجازي در پيشبرد شرايط علمي چه نقشي داشته است؟
قطعا مي تواند موثر باشد. علم آموزي در هر صورتش مفيد فايده است. اتفاقا دانشگاه آزاد اسلامي در اين حوزه ها مي تواند به صورت مثبت و گسترده اي ايفاي نقش كند. تنها كافي است مديران دانشگاه آزاد اسلامي با وسعت نظر بيشتر با نخبگان جامعه برخورد كنند، بدون ترديد مي توانند در نوآوريها پيشتاز باشند.
در علوم و فنون جديد و فناوري مدرن دانشگاه آزاد اسلامي را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
در اين باب اطلاع دقيقي ندارم اما بازديدي كه يكبار از واحد حصارك به عمل آوردم حكايت از آن داشت كه دانشگاه آزاد اسلامي براي اين موضوع، نقش بالايي قائل است. ظاهرا برخي امكاناتي كه در آزمايشگاه ها و كتابخانه هاي دانشكده هاي فني دانشگاه آزاد اسلامي بود، مراكز آموزش عالي دولتي فاقد آنها بودند.
جايگاه دانشگاه آزاد اسلامي در سطح دانشگاه هاي جهان اسلام، خاورميانه و جهان را در چه شرايطي مي دانيد؟
بدون ترديد با دانشگاه هاي معتبر جهان فاصله جدي دارد اما همين كه مداركش از سوي دانشگاه هاي جهان پذيرفته مي شود، مي تواند عامل حركت در مسير ارتقا» كيفيت باشد.
ترديد ندارم در صورت وجود اراده استوار و برنامه مناسب، دانشگاه آزاد اسلامي مي تواند به دانشگاهي معتبر در سطح جهاني در برخي رشته ها مبدل شود. زماني كه واحد كوچك محلات اين دانشگاه مي تواند در حوزه تاريخ، مجله اي وزين و خواندني به رغم همه مشكلاتي كه از آن آگاه هستيم از زير چاپ خارج كند، شك نبايد كرد كه در اين دانشگاه مي توان كارهاي بزرگ كرد و اين منوط است به كنار نهادن برخي تنگ نظري ها و بهره گيري وسيعتر از نخبگان و امكانات و توانايي هاي موجود در كشور.
دانشگاه هاي غيردولتي در دنيا از گسترش كمي ناچيزي مثلا نسبت به دانشگاه آزاد اسلامي برخوردارند. به نظر شما علت رشد حيرت آور دانشگاه آزاد اسلامي در چيست؟
علت اصلي گسترش دانشگاه آزاد اسلامي در ايران، وجود نياز به تحصيلات عالي و اشتياق زايدالوصف مردم براي آموختن است.
درعين حال از ياد نبريم كه سيطره حكومت بر همه اركان جامعه، اين امكان را تنها براي دانشگاه آزاد اسلامي فراهم ساخته تا فعاليت خود را گسترش دهد زيرا حكومت اعتمادي را كه به دانشگاه آزاد اسلامي دارد، به ديگران ندارد واين نيز از ساختار و مديريت عالي دانشگاه ناشي مي شود. از سوي ديگر نگاه قيم مآبانه مديران دولتي و حاشيه سود پايين فعاليت هاي علمي و فرهنگي در كشور، مانع به ميدان آمدن علاقمندان اين حوزه است.
و البته در اين ميان، برخي مدرك گرايي را يكي از عوامل توسعه دانشگاه آزاد اسلامي مي دانند كه به نظر من بلااشكال است. نقل شده است اگر در كار خير، ريا هم باشد اشكال ندارد مهم اين است كه گرهي از مشكل كسي گشوده مي شود و امكانات فرد خير نيز در راه صحيح صرف مي شود .
تجربه دانشگاه هاي غيردولتي در ايران با ساير نقاط جهان چه شباهتي و تفاوتي دارند؟
دانشگاه هاي غيردولتي در ايران، البته به نوعي زير نظر حكومت هستند و از چارچوب هاي حكومت و دولت پيروي مي كنند اما در جوامع پيشرفته حتي اگر چنين باشد هيچ نمود بيروني ندارد.
دانشگاه هاي غيردولتي در غالب كشورها، تخصصي تر از ايران است و اصولا هر دانشگاه خصوصي، يك يا چند رشته درسي دارد كه در آنها واجد مزيت نسبي است مانند رشته حقوق در دانشگاه هاي ييل و كلمبيا در امريكا.
هزينه تحصيل در دانشگاه هاي غيردولتي در ايران و خارج، تقريبا يكسان است و هر دو گرانقيمت هستند. اما تفاوتش در خارج اين است كه امكان اخذ بورس، وام و كمك هزينه تحصيلي بسيار فراوانتر و سهلتر از ايران است.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]