واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نقد روز /بي توجهي رسانه ملي به حقوق معنوي موسيقيدانان
حسين يوسف زماني آهنگساز در انتقاد از نگفتن و ننوشتن شناسنامه آثار موسيقايي در برنامه هاي مختلف صداوسيما گفت: اينگونه برخوردها با هنرمندان مجرب و كار بلد موجب دلسردي و خانه نشيني آنان مي شود.
به گزارش خبرگزاري مهر، حسين يوسف زماني در يادداشتي كه براي انتشار در اختيار ما قرار داده آورده است : " همه مي دانند كه جامعه موسيقي ايران برخلاف كشورهاي ديگر از بسياري حقوق مادي و معنوي خود كه در راس آن قانون كپي رايت قرار دارد محروم است، موسيقي از نظر تاثيرگذاري مثبت سرآمد هنرهاي هفتگانه است و به همين دليل در كليه شؤون جوامع حضوري مستمر و ملموس دارد، در جنگ، صلح ، سياست، اقتصاد، غم و شادي، آموزش و پرورش، دارو و درمان، حتي رشد و باروري گياهان و درختان و حيوانات و ... با اين اوصاف دست اندركاران و پديدآورندگان اين هنر شريف از آهنگسازان و شاعران و نوازندگان نسبت به هنرمندان عرضه هاي ديگر بي بهره ترين و محرومترين ها به شمار مي روند ".
وي در بخش ديگري از يادداشت خود تصريح كرد : " بي توجهي و دست كم گرفتن موسيقي و موسيقيدان در گذشته ثمره اش معلوم شد و موسيقي ما كه زماني افتخارآفرين ترين هنر اين مرز و بوم بود به ركودي خسته كننده و رخوت آور و درجا زدن در كوچه هاي بن بست دچار شده است، آيا زمان آن نرسيده كه مسئولين و كارگزاران موسيقي كشور واقع بينانه چشم و گوش خود را بگشايند و موسيقي فرهنگساز و اصحاب آن را بي پناه نگذارند؟ و آيا زمان آن نرسيده است براي ايجاد انگيزه و بروز خلاقيت بزرگتر و بيشتر هنرمندان اين عرصه به خود آيند و همانگونه كه به پهلوانان عرصه ورزش ارزش و احترام قائل هستند به قهرمانان و پديدآورندگان عرصه موسيقي ارزش و احترام بگذارند؟ "
يوسف زماني متذكر شده است : " امروزه هر فيلمي كه از تلويزيون پخش مي شود حتي فيلمهاي كم محتوا و نه چندان هنري، اسامي تمام عوامل آن از سناريست وتهيه كننده، كارگردان، بازيگران ريز و درشت، فيلمبردار و صدا بردار و ...زيرنويس مي شود و اين كار جاي بسي خوشحالي است كه ايراني فرهنگمدار براي هر قشري از جامعه اش احترام قائل است و اين كار پسنديده يعني پاسخ دادن به خواسته هاي به حق مردم شريف و بينندگان ارجمند آن رسانه كه فيلمش را مي بينند ".
وي افزوده است : " همانطور كه اشاره شد هنرمندان عرصه موسيقي به خاطر كم توقعي و عدم زياده طلبي هاي مادي، كمبودهاي مادي را تحمل مي كنند اما در مورد ناديده گرفتن جنبه هاي معنوي هنريشان هيچگونه تحملي ندارند چرا كه اينجا مسئله تخريب روحيه حساس و شكننده هنرمند پيش مي آيد ".
اين آهنگساز و نوازنده ويولون در انتقاد از وضعيت حقوق مادي و معنوي موسيقيدانان در رسانه ملي آورده است : " موضوعي كه باعث نوشتن اين يادداشت شد چيزي است كه صدها بار به تناوب از راديو و تلويزيون شنيده و ديده ام و روحيه حساسم را تخريب كرده است و آن نگفتن و ننوشتن شناسنامه يك اثر هنري موسيقيايي و بي حرمتي و شكستن روحيه حساس آهنگساز و شاعر و ساير عوامل آن اثر و ناديده گرفتن خواسته شنوندگان وبينندگان آن اثر هنري است كه مايلند پديدآورندگان آن را بشناسند، آيا گفتن يا نوشتن شناسنامه يك اثر موسيقايي خيلي مشكل و هزينه بردار است؟ مسلما جواب منفي است و چون جواب منفي است مي توان گفت هدف و منظور خاصي در كار است و آن جز شكستن روح و روان هنرمند چه چيزي مي تواند باشد، مگر نه اين است كه موسيقي فرهنگساز است؟ پس اگر اين نظريه درست است كه صد درصد درست است. شيوه برخورد با پديد آورندگان موسيقي اينگونه بايد باشد؟ آيا نتيجه و پيامد اينگونه برخوردها با هنرمندان مجرب و كار بلد، جز دلسردي و دلمردگي و كار نكردن و خانه نشيني چه ثمره اي دارد؟ در جواب بايد گفت : هنرمندي كه مي تواند براي كشورش افتخار آفرين باشد به دليل بي توجهي مسئولين و تنگناهاي مالي جذب بازار مصرف موسيقي هاي بي محتوا و مبتذل مي شود كه از نظر مالي به صرفه تر است. اما نتيجه اي جز نابودي فرهنگ فاخر موسيقي ايران عزيز را در پي ندارد " .
وي در پايان يادداشت خود ضمن انتقاد از افرادي كه بدون تخصص به آهنگسازي مي پردازند آورده است : "من به آنهايي كه كار آهنگسازي را يا بلد نيستند يا خيلي ساده و سرسري مي گيرند و يك شبه آهنگ خلق مي كنند كاري ندارم اما مي دانم آهنگسازان مسئول و متعهد به فرهنگ خودي براي خلق يك اثر هنري ماهها و چه بسا سالها همراه انديشه و تفكر با خود در كلنجارهستند تا زايشي مبارك پديد آورند، براستي و صادقانه مي گويم در نوشتن يك اثر موسيقايي متفكرانه هزارها و شايد ميليونها نت هاي گرد و سفيد و سياه و چنگ و دولاچنگ و سكوتها و ريتم ها علامت هاي گوناگون حضور دارند و اگر اغراق نباشد تمام اين علائمي كه گفتم با تك تك اعضا و جوارح و سلول هاي آهنگساز ارتباط مستقيم حسي دارند پس آگاه باشيد و بيش از اين روحيه آهنگساز و شاعر را تخريب نكنيد زيرا ادامه اين رويه پيامدي مخرب و وحشتناك براي فرهنگ و ادبيات درخشان و ديرينه ما دارد ".
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]