واضح آرشیو وب فارسی:فارس: جهان - طالبان و آمريكا دو روي تحولات سياسي در پاكستان
جهان - طالبان و آمريكا دو روي تحولات سياسي در پاكستان
گروه بينالملل: به دنبال درگيري نيروهاي امنيتي پاكستان با شورشيان طالبان در منطقه هانگو، تلفات و درگيريها ميان طرفين همچنان ادامه دارد. جديدترين آمار نيويورك تايمز به نقل از منابع ارتش پاكستان از ميزان تلفات حاكي از اين است كه 15 نفر از رهبران طالبان كشته و 60 نفر ديگر در عملياتي كه از اواسط هفته گذشته آغاز شده دستگير شدهاند. اين در حالي است كه 17 سرباز ارتش كشته و 49 نفر از نظاميان و غيرنظاميان نيز از سوي طالبان دستگير و ربوده شدهاند. اطهر عباس سخنگوي ارتش پاكستان گفت: «عمليات همچنان ادامه دارد. ما دره را با موفقيت پاكسازي كرديم و در حال حاضر نيروها در حال نبرد با طالبان در كوهها هستند.» وي افزود 5 سرباز نيز در اين درگيريها مجروح شدند.
ناظران بر اين باورند كه طالبان عمليات خزندهاي را براي اشغال برخي شهرها و مناطق كشور آغاز كردهاند. در همين رابطه هدف عملياتهاي ارتش نيز پاكسازي مناطق اشغال شده و بسط اقتدار دولت مركزي است هرچند دولت درصدد است تا وسعت عملياتها را در برخي مناطق محدود سازد تا به شهرهاي ديگر تسري نيابد. از سوي ديگر، عمليات طالبان غيرنظاميان را نيز از آسيب مصون نميگذارد. در همين ارتباط شبهنظاميان روز شنبه حملاتي نارنجكي را به سينمايي در شهر كوهات سازمان دادند كه چهار مجروح بر جا گذاشت. در پي عملياتهاي ارتش و طالبان، دولت نيز اقدام به برقراري مقررات منع آمد و شد كرده است.
افزون بر اين، به نظر ميرسد دامنه بحران به ايالت بلوچستان پاكستان نيز رسيده است و اين منطقه شاهد ناآراميها و مباحث مربوط به خودمختاري است. به گفته يكي از مسوولان امنيتي اين كشور، در اين منطقه پس از انفجار لوله گاز با حملات موشكي، سربازان با شورشيان مليگرا درگير شدند. در بلوچستان نيز نيروهاي امنيتي، لولههاي گاز و برخي زيرساختها آماج حملات بودهاند. اين در حالي است كه برخي ديگر از گزارشات در خصوص هرگونه تحرك نظامي آمريكا در خاك پاكستان ابراز نگراني كردهاند. رويترز در گزارش خود ميگويد اگر در دوره رامسفلد وزير دفاع سابق آمريكا، دولت اين كشور قصد قشونكشي به خاك پاكستان داشت امروز اما دولت پاكستان در حالگذار از دولت نظامي به دولتي غيرنظامي منتخب است و تحرك نظامي آمريكا در اين كشور ممكن است فرآيند دموكراسيسازي را در اين كشور با بحران مواجه سازد. رويترز به نقل از يكي از مسوولان ارشد امنيتي پاكستان ميگويد: «اگر در گذشته احتمال مداخله وجود داشت اما امروز احتمال بالايي از مداخله وجود دارد.»
در همين راستاست كه برخي تحليلگران از اين بيم دارند كه مداخله گاه و بيگاه نظامي آمريكا خطر بيشتري براي اسلامآباد فراهم ميكند. اياز وزير، سفير پيشين پاكستان در كابل ميگويد: «اگر آمريكاييها به طرف پاكستاني آسيب رسانند، آنها دشمنان خود را بيشتر كردهاند.» در هر حال، از يكسو دولت پاكستان دچار سردرگمي در خصوص نحوه مواجهه با طالبان، آمريكا و تحولات داخلي كشور است و از سوي ديگر آمريكاييان نيز دچار ابهام در خصوص چگونگي برخورد با طالبان و سرازير شدن آنها به خاك افغانستان هستند. حملات گاه و بيگاه موشكي آمريكا به مناطق قبيلهاي و مرزي در پاكستان را ميتوان نشانهاي از سردرگمي آمريكاييها در مورد تحولات اين كشور دانست.
آمريكا از اين بيم دارد كه تشديد ناآراميها در مناطقي از پاكستان سببساز دست يافتن طالبان به اسرار هستهاي اين كشور شود. از سوي ديگر، اسلام آباد يكي از متحدين كليدي واشنگتن در مبارزه با تروريسم است و مذاكره دولت غيرنظامي پاكستان با طالبان نيز يكي از دغدغهها و موجبات نگراني دولت آمريكاست هرچند كه در نهايت اين مذاكرات به بنبست رسيد و بيتالله محسود رهبر طالبان پاكستان از مذاكرات كنار كشيد و درگيريها با دولت را آغاز كرد.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]