محبوبترینها
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
مراحل قانونی انحصار وراثت در یک نگاه: از کجا شروع کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1825606929
4 ( عيار )
واضح آرشیو وب فارسی:قدس: 4 ( عيار )
واردات بي رويه، بروكراسي بانكها، اخذ ماليات ؛ نوغانداري در پيله مشكلات
اشاره: تربت حيدريه قدمت زيادي در نوغانداري داشته و قطب مهم كشور در توليد ابريشم به شمار مي رود به گونه اي كه 30 درصد پيله كشور در اينجا توليد مي شود.زندگي مردم اين سرزمين بويژه منطقه بايگ از پير و جوان و زن و مرد با ابريشم كشي و پرورش كرم ابريشم عجين شده است.وجود كارگاههاي كوچك ابريشم كشي در كوچه پس كوچه هاي اين شهر جزو جدا نشدني زندگي ساكنان بايگ و تربت حيدريه است.مشكلات متعددي نظير بيمه نبودن كارگران و فعالان اين حرفه و واردات بي رويه پيله ابريشم موجب ركود صنعت نوغانداري شده است كه در اين گزارش سعي داريم برخي از مشكلات و موانع پيش روي نوغانداران خراسان را مورد بحث و بررسي قرار دهيم.
توليد 90 درصد ابريشم كشور در تربت حيدريه
مسؤول اتحاديه پيله و ابريشم تربت حيدريه با بيان اينكه مقام اول توليد پيله ابريشم متعلق به استان گيلان است، مي گويد: 25 تا 30 درصد پيله مورد نياز كشور در تربت حيدريه توليد مي شود.
محمود گلي بايگي در گفتگو با خبرنگار ما مي افزايد: بين 90 تا 95 درصد توليد ابريشم كشور نيز مربوط به تربت حيدريه است كه از اين ميزان حدود 70 درصد در منطقه بايگ توليد مي شود.
صنعتي رو به نابودي
وي با بيان اينكه نوغانداري در حال از بين رفتن است، مي گويد: برخي از نوغانداران در سال جاري به دليل توجيه پذير نبودن فعاليت، درختان توت را كه از آن براي تأمين غذاي كرم ابريشم استفاده مي شود قطع كرده اند.
وي ادامه مي دهد: اين در حالي است كه بيش از 70 درصد پيله ابريشم از كشورهايي نظير تاجيكستان وارد مي شود.
وي با بيان اينكه تا قبل از اين پيله به صورت قاچاق وارد كشور مي شد، مي گويد: اكنون پيله ابريشم آزادانه و گسترده وارد تربت حيدريه مي شود كه اين مسأله توجيه پذير بودن فعاليت نوغانداري را به خطر انداخته و توليدات داخل روي دست توليد كنندگان پيله ابريشم مانده است.
وي اضافه مي كند: در شرايطي كه واردات بي رويه ابريشم و پيله مشكلات متعددي را براي صنعت نوغانداري ايجاد كرده، اخذ ماليات، مشكل در ارائه تسهيلات از سوي بانكها و مشكلاتي از اين قبيل باعث شده بسياري از نوغانداران اين حرفه را رها كرده و به شغلهايي نظير مسافر كشي روي آورند.
گلي بايگي تعداد دستگاههاي ابريشم كشي مستقر در تربت حيدريه را 2 هزار دستگاه اعلام مي كند و مي گويد: 3 تا 4 هزار نفر در كارهاي نوغانداري مشغول فعاليت هستند.
وي معتقد است: شغل 90 درصد ساكنان منطقه بايگ نوغانداري است كه با مشكلات ياد شده، در شرف از بين رفتن است.
مسؤول اتحاديه پيله و ابريشم تربت حيدريه يادآور مي شود: از سال 75 سالانه حدود 200 تا 250 هزار جعبه تخم نوغان در گيلان و تربت حيدريه توليد مي شد كه از آن 12 هزار تن پيله به دست مي آمد.
اما اكنون به واسطه واردات بي رويه ابريشم و پيله، اين ميزان به مرز 500 تا 600 تن رسيده است و توليد تخم نوغان نيز به حدود 40 هزار جعبه كاهش يافته است.
وي از مسؤولان مي خواهد با حمايت جدي از اين صنعت و ممانعت از واردات بي رويه پيله و ابريشم، مانع از بين رفتن نوغانداري در تربت حيدريه كه قطب مهم توليد پيله و ابريشم كشور است، گردند.
كاهش 74 تني توليد پيله
رئيس شركت سهامي پرورش كرم ابريشم در استانهاي خراسان نيز از رغبت اندك نوغانداران از پرورش كرم ابريشم خبر مي دهد و مي گويد: امسال توليد پيله تر در استانهاي خراسان در مقايسه با سال گذشته حدود 74 تن كاهش نشان مي دهد.
مهندس فريد سرجمعي مي افزايد: امسال نوغانداران خراسان رضوي، شمالي و جنوبي 2 هزار جعبه تخم كرم ابريشم كمتر از پارسال تحويل گرفتند كه ناشي از عواملي همچون خشكسالي، واردات بي رويه پيله و ابريشم و پايين بودن نرخ خريد بوده است.
وي در خصوص وضعيت فعلي نوغانداري در منطقه بايگ و تربت حيدريه مي گويد: نوغانداري بر خلاف آنچه تصور مي شود تنها مختص بايگ نبوده و در ديگر مناطق تربت حيدريه نيز وجود دارد.
به گفته وي، تعداد جعبه تخم نوغان ظرف چند سال اخير در اين منطقه نه تنها كاهش نيافته بلكه افزايش نيز داشته است.
وي با بيان اينكه وظيفه توليد تخم نوغان در استانهاي خراسان به عهده شركت سهامي پرورش كرم ابريشم تربت حيدريه است، مي افزايد: اين شركت دولتي همه ساله تخم نوغان مورد نياز نوغانداران و كشاورزان 3 استان خراسان را تأمين مي كند.
توليد 47تن پيله تر
به گفته وي، با توجه به توزيع يك هزار و 705 جعبه تخم نوغان در تربت حيدريه و 549 جعبه در بايگ، پيش بيني مي شود امسال 47 هزار و 740 كيلوگرم پيله تر توليد شود كه 8 هزار و 400 كيلوگرم ابريشم از آن استحصال خواهد شد. سرجمعي خاطرنشان مي كند: ابريشمهاي توليدي به صورت خام براي مصرف در بافت قالي به شهرستانهاي قم، كاشان، اصفهان و تبريز ارسال مي گردد.
سرجمعي در رابطه با برنامه سال جاري مي گويد: امسال 10 هزار جعبه تخم نوغان توسط اين شركت توليد شده است. وي در اين خصوص كه چه تعداد به حرفه نوغانداري در گذشته اشتغال داشتند و اكنون وضعيت چگونه است، مي گويد: از 15 هزار خانوار نوغاندار در استانهاي خراسان رضوي، شمالي و جنوبي، اكنون تنها 4 هزار و 500 خانوار فعالند.
وي با بيان اينكه امسال در تربت حيدريه 1500 تا 1600 خانوار در اين حرفه فعالند، مي افزايد: مجموعه عواملي مثل خشكسالي چند ساله اخير و نوسانهاي قيمت پيله ابريشم باعث شده است تعداد نوغانداران استانهاي خراسان به يك سوم كاهش يابد.
اين مقام مسؤول اذعان مي دارد: با اين حال با توجه به توليد تخم نوغان در استان و اداره نوغان تربت حيدريه و نيز توزيع به موقع و كافي، واردات تخم نوغان را شاهد نيستيم.
وي در رابطه با ورشكستگي صنعت نوغانداري خاطرنشان مي كند: به كارگيري واژه ورشكسته مناسب نيست. در قديم الايام افراد متعددي در توليد ابريشم فعاليت داشتند كه در زمره دلسوزان اين حرفه به شمار مي رفتند اما به مرور زمان برخي از آنها به سمت مشاغل سودآور روي آورده و اين صنعت را به انزوا كشانده اند.
مهندس سرجمعي تأكيد مي كند: با توجه به كمرنگ شدن اين صنعت و خروج سرمايه ها، افرادي كه هم اكنون در اين حرفه مشغولند، عده اي انگشت شمارند كه تنها قادر به خريد پيله به صورت خرد هستند.
مشكلات كليدي نوغانداري
وي با اشاره به افزايش نيافتن قيمت ابريشم نسبت به ديگر اقلام در رابطه با وضعيت بيمه نوغانداران، مي گويد: طرح بيمه درآمد محصول ابريشم در سفر اول هيأت دولت مطرح شد كه هنوز به نتيجه نرسيده است.
وي برقرار نشدن بيمه درآمد ابريشم، افزايش ماليات، واردات پيله و ابريشم و نبود صنايع جانبي در منطقه و حتي كشور را از مشكلات كليدي اين حرفه مي داند.
وي مي گويد: با توجه به افزايش سن نوغانداران، كشاورزان و توليد كنندگان پيله و نبود كارايي مناسب آنان در اين شغل و بي توجهي جوانان به اين حرفه، بايد هر ساله منتظر كاهش توليد پيله بود. وي معتقد است: كرم ابريشم صنايع جانبي بسياري را به دنبال دارد و ارزش افزوده قابل توجهي را مي توان در اين بخش متصور شد كه توجه به صنعت نوغانداري، افزايش بهره وري، ايجاد اشتغال، خودكفايي و عدم وابستگي به كشورهاي خارجي و نيز توسعه و گسترش صنايع جانبي را به دنبال دارد. وي تصريح مي كند: طبق قانون، واردات ابريشم، پيله و تخم نوغان ممنوع است ولي شاهد واردات بي رويه و آزادانه اين كالاها هستيم در حالي كه اين واردات بيشترين ضربه را به صنعت نوغانداري و ابريشم وارد كرده است.
گزارش قدس از يك مشكل جديد؛
كمبود كارتهاي اعتباري تلفن در مشهد؛ مي گويند مقطعي است!
خراسان امروز- طيراني: چند تن از شهروندان مشهدي در تماس تلفني با تحريريه خراسان امروز از كمبود كارت تلفن اعتباري بويژه طي هفته هاي اخير خبر دادند.
به گفته آنان كمبود كارت تلفن اعتباري 20 هزار ريالي طي چند هفته اخير در مشهد نمود يافته است.
يك زائر كه به دنبال تهيه كارت تلفن بود نيز با انتقاد از اين مسأله گفت: براي برقراري تماس ضروري نياز به كارت تلفن دارم كه با مراجعه متعدد به مراكزي نظير باجه هاي روزنامه فروشي و سوپر ماركتها هنوز به تهيه آن موفق نشده ام.
وي با اشاره به اينكه در سالهاي گذشته چنين مشكلاتي وجود نداشت، گفت: كمبود كارت تلفن بويژه در هسته مركزي شهر و اطراف حرم مطهر مشكلات بيشتري ايجاد كرده است.
شهروند ديگري نيز با اشاره به اينكه كارت تلفن 50 هزار ريالي هم اين روزها ناياب شده است، اضافه مي كند: اين كارتها نيز در مراكز معدودي عرضه مي گردد كه به واسطه تعداد زياد متقاضيان و كمبود كارت بايد چندين نوبت به اين مراكز مراجعه كرد.
تماس گيرنده ديگري نيز كمياب شدن كارتهاي تلفن را غير قابل توجيه عنوان كرد و گفت: در شرايطي كه مشهد در ايام تابستان ميزبان تعداد زيادي از زائران است، عرضه محدود اين كارتها مشكلاتي را براي مجاوران و زائران ايجاد كرده است.
متصدي يك باجه مطبوعاتي هم با تأييد كمبود شديد كارت تلفن 20 هزار ريالي گفت: در صورتي كه اين كارتها فقط در باجه هاي مطبوعاتي توزيع شود، دسترسي مردم به آن آسان تر خواهد بود.
به گفته وي اين در حالي است كه عمده كارتها در سوپرماركتها و حتي توسط بساطي هاي كنار خيابانها عرضه مي شود كه اين مسأله در شرايط كنوني كه كمبود كارت اعتباري مشهود است، زمينه سوءاستفاده برخي افراد را با هدف عرضه گرانتر كارت تلفن ايجاد مي كند.
يكي ديگر از متصديان باجه مطبوعاتي نيز گفت: در حال حاضر كمبود شديد كارتهاي 20 و 50 هزار ريالي تلفن در اغلب باجه هاي مطبوعاتي وجود دارد، به طوري كه حتي با مراجعه به دفاتر خدماتي شركت مخابرات نمي توان اين كارتها را تهيه كرد.
قرباني افزود: در حال حاضر تنها كارتي كه به عنوان كارت تلفن موجود است، كارت هوشمند «آي- ان» مي باشد، كه 20 هزار ريال اعتبار دارد ولي به قيمت 16 هزار ريال به مشتري عرضه مي شود.
در حالي اين انتقادات مطرح مي شود كه مسؤول روابط عمومي شركت مخابرات خراسان رضوي كمبود كارت تلفن را رد مي كند.
جواد ثاقب به خبرنگار ما مي گويد: انواع كارتهاي اعتباري تلفن نظير كارتهاي 20 و 50 هزار ريالي و كارتهاي تلفن «آي- ان» در سطح شهر موجود است.
وي مي افزايد: اين كارتها توسط فروشندگان طرف قرارداد شركت مخابرات به صورت كلي خريداري و در سطح شهر به دفاتر خدمات پستي، تلفني، باجه هاي مطبوعاتي و برخي از سوپرماركتها فروخته مي شود و در اختيار متقاضيان قرار مي گيرد.
به گفته وي، كارتهاي 20 هزار ريالي به قيمت 18 هزار ريال، كارتهاي 50 هزار ريالي به قيمت 45 هزار ريال و كارتهاي تلفن «آي- ان» 16 هزار ريال در اختيار خريداران قرار مي گيرد.
وي خاطرنشان مي كند: ممكن است در برخي از مناطق به دليل استقبال زياد زائران، كارت تلفن به صورت مقطعي كمياب شود، اما در حال حاضر اين كارتها بويژه كارتهاي «آي- ان» در سطح وسيعي در سطح شهر توزيع شده است.
وي با اشاره به اينكه نظارت دقيق از سوي شركت مخابرات بر توزيع و فروش انواع كارتهاي اعتباري تلفن صورت مي گيرد، گفت: امكان سوءاستفاده در اين خصوص براي سودجويان وجود ندارد.
وي افزود: هم اكنون بيش از 6 هزار و 500 تلفن همگاني فعال در مشهد نصب شده و پيش بيني هاي لازم براي تهيه و توزيع كارت تلفن نيز صورت گرفته است و هيچ جاي نگراني براي متقاضيان آن وجود ندارد.
نماينده مردم مشهد: طرح مسكن مهر فاقد اطلاع رساني شفاف است
نماينده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي گفت: طرح تعاوني مهر (مسكن 99 ساله) فاقد اطلاع رساني شفاف است و مردم آن را ابهام آميز مي دانند.به گزارش مهر، عفت شريعتي كوهبناني در همايش تعاونيهاي مسكن مهر در مشهد، با اشاره به اهداف فرهنگي اين طرح ملي افزود: با اجراي درست نظام مسكن مهر در سطح كشور و با خانه دار شدن بسياري مي توان به سرعت شاهد كاهش معضلات اجتماعي ازجمله بي خانماني و بلاتكليفي برخي از قشرهاي جامعه بود.وي گفت: فقدان اطلاع رساني درست و شفاف به مردم موجب شده است با گذشت نزديك به يك سال از اين طرح در كشور، هنوز بيشتر اقشار جامعه كه نيازمند اين حركت بزرگ فرهنگي در سطح كشور هستند، در بي خبري و سرگرداني به سر ببرند و اخبار درستي از ادامه اجراي اين طرح مردمي و الگو در كشور نداشته باشند.وي با اشاره به اين كه در اين طرح اطلاع رساني مي تواند همچون اهرم ويژه اي عمل كند، گفت: در صورتي كه تمام جامعه از اين طرح جامع و مدون آگاهي داشته باشند، به سرعت شاهد برطرف شدن معضل حاشيه نشيني خواهيم بود. از اين رو حساسيتهاي ويژه اين طرح را مي توان براي مرد تشريح نمود.وي در ادامه به معضل حاشيه نشيني در مشهد اشاره كرد و اظهار داشت: مشهد شهر ملي است و بايد عاري از اين گونه معضلات باشد و در اين زمان طرح تعاوني مسكن مهر مي تواند بهترين گزينه براي سرعت بخشيدن به رفع اين پديده ناهنجار در شهر مقدس مشهد باشد.وي افزود: اكنون در ساير كشورهاي دنيا، ساختمانهاي قديمي به عنوان ارزشهاي غني آن كشور به شمار مي آيد كه ايران با توجه به آشنايي و تخصص كهن در اين حوزه، ساختمان قديمي ندارد كه جزو ارزشهاي كشور به شمار بيايد، مگر بناهايي كه با استحكام بسيار از دورانهاي گذشته باقي مانده است.
لوستر 114 شاخه حرم مطهر امام رضا(ع) 2 تن وزن دارد
خراسان امروز: گرانترين و منحصربه فردترين جار (لوستر بزرگ قديمي) حرم مطهر حضرت رضا(ع) جار سبز چهل شاخه بالاي ضريح مطهر است.
به گزارش اداره كل روابط عمومي آستان قدس رضوي، رئيس اداره روشنايي حرم مطهر گفت: اين جار حدود 250 سال قدمت دارد و از نظر ارزشمندي در ساخت و طراحي كم نظير است.وي در ادامه عنوان كرد: قديمي ترين و سنگين ترين جار اماكن متبركه رضوي جار 114 شاخه اي رواق دارالسلام است كه دو تن وزن و چهار متر ارتفاع دارد.
سيم ريز افزود: بزرگترين لوستر حرم مطهر نيز هم اكنون در رواق دارالسياده نصب است كه چهار متر طول، سه متر عرض، 250 شعله لامپ و 1200 كيلوگرم وزن دارد.وي تصريح كرد: 1500 جار، لوستر و ديواركوب در حرم مطهر و مسجد گوهرشاد وجود دارد كه خدمات رساني، تنظيف و شستشو، تعويض لامپ و تعميرات، نصب و سرويس دهي آنها به عهده اين اداره است.
وي گفت: هم اكنون 27 هزار شعله لامپ در حرم مطهر حضرت رضا(ع) وجود دارد كه از اين ميان هفده هزار لامپ كم مصرف، 6 هزار لامپ 60 وات 2500 ساعته و چهار هزار نيز از انواع مختلف لامپ است.گفتني است، اداره روشنايي يكي از قديمي ترين بخشهاي حرم مطهر است.
با وجود توليد سالانه 200 هزار تن محصول باغي؛ خراسان شمالي از صنايع تبديلي بي بهره است
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: با وجود توليد سالانه 200 هزار تن محصولات باغي در خراسان شمالي، اين استان از صنايع تبديلي بي بهره است.سيدهادي سيد در گفتگو با ايسنا افزود: مقدار قابل توجهي از محصولات زراعي، باغي و دامي استان به علت كمبود انبار، سردخانه و سيلو براي نگهداري، به خارج استان صادر مي شود. وي با اشاره به اين كه خراسان شمالي از استانهاي صادركننده محصولات كشاورزي است، بيان كرد: استان در زمينه توليد فرآورده هاي دامي نيز از استانهاي پيشرو در كشور است، بنابراين وجود صنايع تبديلي براي اين محصولات در استان ضروري است.وي گفت: سالانه 140 هزار تن شير در خراسان شمالي توليد مي شود كه به علت كمبود صنايع تبديلي در استان، فقط هشت هزار تن از اين ميزان جذب و بقيه به خارج از استان صادر مي شود.
وي همچنين توليد سالانه محصولات زراعي را بيش از 900 هزار تن، محصولات باغي را بيش از 22 هزار تن و توليد ماهيهاي گرمابي و سرمازي را بيش از 550 تن عنوان كرد و افزود: به علت نبود سردخانه، انبار و صنايع تبديلي بيشتر اين محصولات از استان خارج مي شود.
وي با عنوان اين كه احداث كارخانه هاي صنايع تبديلي در سطح استان يك ضرورت است و براي استان مزيت محسوب مي شود، گفت: وجود مواد اوليه و توانايي رقابت كارخانه هاي صنايع تبديلي در عرضه محصولات با كارخانه هاي بزرگ، از جمله مواردي است كه يك استان بايد از آنها برخوردار باشد.
رئيس جهاد كشاورزي خراسان شمالي با تأكيد بر اين كه وجود صنايع تبديلي در استان از عوامل رشد و توسعه است، افزود: كمبود سردخانه، انبار، مشكلات رفت و آمد، امكانات رفاهي و نبود حمايتهاي مالي و معنوي از عواملي است كه مانع از جذب سرمايه گذاران براي احداث كارخانه هاي صنايع تبديلي به استان شده است.
وي افزود: تاكنون 62 مورد جواز احداث واحدهاي صنايع تبديلي در استان صادر شده است.
معاون اداره كل راه و ترابري: 54 ميليارد ريال براي ايمن سازي راههاي خراسان رضوي هزينه شد
خراسان امروز: معاون راهداري اداره كل راه و ترابري خراسان رضوي گفت: در سال گذشته 54/6 ميليارد ريال اعتبار براي عمليات ايمن سازي در طول راههاي استان خراسان رضوي هزينه شده است.
مهندس ابراهيم صنيعي افزود: از اين ميزان اعتبار 30 ميليارد ريال اعتبارات ملي و 14 ميليارد ريال اعتبارات استاني بوده است.
وي ادامه داد: اين اعتبار به علايم راهنمايي و رانندگي، روشنايي راهها، خط كشي و نصب حفاظهاي مختلف اختصاص يافته است.
وي همچنين از خط كشي 4 هزار و 86 كيلومتر از راههاي شرياني استان در سال گذشته خبر داد و افزود: هزار و 152 كيلومتر از راههاي غيرشرياني و 495 كيلومتر از راههاي روستايي در سال گذشته خط كشي شده است.
ساخت شركت توليد و تصفيه نمك خوراكي در سبزوار
سبزوار- خبرنگار قدس: امام جمعه سبزوار صنعت را بهترين ذخيره و سرمايه در كشور دانست.
حجة الاسلام والمسلمين غلامحسين ابراهيمي در مراسم كلنگ زني شركت توليد و تصفيه نمك خوراكي «نمكال» گفت: دانشمندان، دولتمردان، كشاورزان، صنعتگران و بازرگانان، 5 پايه و ركن يك نظام و كشور هستند.
عضو هيأت مديره شركت توليد و تصفيه نمك خوراكي نمكال سبزوار نيز هزينه احداث اين كارخانه را حدود 60 ميليارد ريال برآورد كرد و گفت: قرارداد خريد تجهيزات و ماشين آلات آن به ارزش 38 ميليارد ريال بسته شده است.
وي اظهار داشت: اين پروژه در كمتر از 14 ماه به بهره برداري خواهد رسيد و بزودي 50 نفر فعاليت خود را در آن آغاز مي كنند.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[مشاهده در: www.qudsdaily.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 535]
-
گوناگون
پربازدیدترینها