واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بورس برق به خشكسالي نميخورد
اخبار بورس- گروه بورس:
پاييز ۸۶ وقتي ۴ سال بعد از افتتاح بازار برق، سازمان بورس به راه اندازي بورسي به همين نام چراغ سبز نشان داد، محمد احمديان معاون وزيرنيرو اعلام كرد، وزارت متبوعش ابتدا بايد گزارشي توجيهي از توانمنديها و قابليت هايش به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه كند.
معاون وزير نيرو در امور برق آن روزها اميدوار بود تصويب گزارش توجيهي و انتخاب نمايندهاي از بخش خصوصي براي عضويت در شوراي برق تا پايان سال ۸۶ به انجام برسد.
هرچند كه به اعتقاد او حتي در صورت اين پيشرفت، راهاندازي رسمي آن تا زمان صدور مجوز از سوي سازمان بورس همچنان معطل خواهد ماند.
اما ظاهرا امسال ابر و باد و مه وخورشيدوفلك در كارند تا درهاي بورس برق، پاييز و زمستان هم به روي خريداران و فروشندهها باز نشود.
به عبارت بهتر مجوز راه اندازي را بورس صادر كرده اما اين بار وزارت نيرو از صرافت افتتاح بورس برق افتاده و ظاهرا به اين نتيجه رسيده دستكم تا پايان امسال زمان براي خريد و فروش برق در بازاري كاملا رقابتي مناسب نيست.
مسعود حجت، مديرعامل شركت مديريت شبكه برق ايران هم چند روز پيش رسما احتمال اين خلف وعده را تاييد و اعلام كرده بود: اگرچه قول دادهايم بورس برق نيمه دوم امسال راهاندازي شود، اما به علت خشكسالي شايد نتوانيم اين وعده را محقق كنيم.
وي استدلال كرده بود: بازار زماني معني پيدا ميكند كه عرضه بيش از مصرف باشد و اگر عرضه با مصرف برابر يا كمتر باشد، سيستم جيرهبندي است و ديگر رقابتي وجود ندارد.
اما با وجود استدلال مدير عامل شركت مديريت شبكه برق ايران، محمدحسين جاويدي، دبير و عضو هيات تنظيم بازار برق معتقد است: امكان بهره برداري ازبورس برق در نيمه دوم امسال كماكان وجود دارد.
جاويدي به همشهري ميگويد: مجوز فعاليت بورس برق به عنوان اولين و مهمترين شرط راه اندازي اخذ شده و به اين ترتيب سازمان بورس، برق را به عنوان يك كالاي بورسپذير، مورد شناسايي قرار داده، بنابر اين منع قانوني براي آغاز رسمي اين بازار رقابتي عملا وجود ندارد.
دبير هيات تنظيم بازار برق در ادامه مسئول پيگيري و راه اندازي بورس برق را معاونت امور برق وزارت نيرو و شركت مديريت شبكه برق معرفي مي كند و ميافزايد: از ۴ سال پيش زمان راه اندازي بورس برق را نيمه دوم سال ۸۷ اعلام كرده بودم.
امروز هم بر اين باور هستم كه امكان فعاليت اين بازار در فرصت باقيمانده تا پايان سال وجود دارد مگر اينكه وزارت نيرو با توجه به ميزان تقاضا براي مصرف به اين نتيجه برسد كه امسال زمان مناسبي براي ايجاد فضاي رقابتي نيست.
او كمبود توليد ناشي از خشكسالي را هم مانعي در برابر راه اندازي بورس برق نمي داند و ميگويد: از ابتدا هم بنا بود تنها ۳۰ درصد از كل توليد برق در بورس عرضه شود. به عبارت ديگر رقمي به عنوان كف فرض نشده است.
عضو هيات تنظيم بازار برق تاكيد مي كند : با اين تفاسير حتي در صورت كمبود توليد هم امكان آفاز فعاليت بورس برق وجود دارد چون در هر حال درصد مشخصي از توليد در اين بازار عرضه خواهد شد .
جاويدي در ادامه با اشاره به مزاياي خريد وفروش برق در بورس يادآور مي شود : فعاليت بورس اصل رقابت را تقويت مي كند. به مفهوم ديگر با افزايش مراكز معامله دامنه اختيار خريدار وفروشنده براي انتخاب بهترين گزينه گسترش مي يابد.
او مشتري هاي بورس برق در مرحله اول را توليدكنندههاي بزرگ وشهرك هاي صنعتي عنوان ميكند و مي گويد: احتمالا در مراحل بعدي به شبكههاي توزيع هم اين اجازه داده خواهد شد تا نياز خود را از طريق بازار رقابتي و دربورس برق تامين كنند.
علاوه بر اين به مرور برخي از نيروگاه ها هم مجوز عرضه توليد خود در بورس را دريافت خواهند كرد.
جاويدي در نهايت تاكيد ميكند: مقدمات راهاندازي بورس برق فراهم شده و امكان بهره برداري ازآن در ماههاي باقيمانده از سال ۸۷ وجود دارد مگر اينكه متوليان امسال را زمان بهينه براي افتتاح تشخيص ندهند.
تاريخ درج: 30 تير 1387 ساعت 20:14 تاريخ تاييد: 30 تير 1387 ساعت 22:17 تاريخ به روز رساني: 30 تير 1387 ساعت 22:27
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]