واضح آرشیو وب فارسی:فارس: امير دژاكام در گفتوگو با فارس: اينكه بگوييم تئاتر در اين سالها «واريته» بوده، بيانصافي است
خبرگزاري فارس: امير دژاكام گفت: اين كه بگوييم در ايران تئاتري نبوده و همه نمايشهاي اجرا شده تنها «واريته» و بهگونهاي شبه تئاتر است، يك بيانصافي در حق تمام هنرمندان است.
امير دژاكام، كارگردان تئاتر چند زماني است كه با نمايش «آسمان و زمين» به ديگر شهرهاي كشور سفر كرده و اين نمايش را اجرا ميكند، وي درباره اين گونه سفرها به خبرنگار فارس گفت: تا كنون نمايش «آسمان و زمين» را براي اجرا به سه شهر بردهايم و قرار است براي چهارمين سفر خود عازم يكي از دو شهر «بندرعباس» يا «مشهد» شويم.
وي درباره جزئيات اين سفر يادآور شد: در اين سفرها نكات فراواني را از تماشاگران آموختهام و اين سفرها بسيار فوقالعاده بود. معتقدم كه اگر تئاتر زندگي است بايد ابعاد مختلف زندگي را هم در برگيرد.
كارگردان نمايش «آنجلو و امپراطور» اظهار داشت: تئاتر پديدهاي براي بهتر زيستن، رسيدن به عشق، محبت و براي بهتر بودن است. متاسفانه در تئاتر شهر كه ما تمام اجراها را در آن داريم، ديگر لايههاي زندگي كمرنگ شده و مايلم هميشه در شهرستان نيز تئاتر اجرا كنم.
دژاكام همچنين خاطرنشان ساخت: اين نمايش را در شهرهايي چون شاهرود، آمل و خرمشهر اجرا كردم، در جايي كه امكانات نبود، توانستيم با تماشاگران خود ارتباط برقرار كنيم. بايد بدانيم كه تئاتر ايران در تئاتر شهر ختم نميشود و تماشاگران تئاتر نيز تنها تماشاگران تهراني و براي تئاترشهر نيستند.
نويسنده نمايشنامه «منطقالطير سليماني» تصريح كرد: حتي ميتوان در گوشه و كنار شهر تهران نيز نمايشهايي را اجرا كرد و چيزهاي فراوان آموخت. در تئاترشهر تنها نمايشها اجرا ميشود تا تماشاگران با ديدن نمايشها، كارگرداني، بازيگري را مقايسه كند، ببيند چه كسي خوب كار ميكند و چه كسي بد كار ميكند، اما تئاتر تنها براي اين گونه ارزيابيها و مقايسهها نيست. تئاتر نمايشي زنده است كه ارتباط زنده با تماشاگر دارد.
اين كارگردان همچنين اظهار داشت: ما در تئاترشهر اجراهاي زيادي ميبينيم اما تماشاگر تنوعي در تماشاي نمايشها ندارد. به طور مثال در خرمشهر با امكانات فوقالعاده كم اجرا داشتيم اما توانستيم با تماشاگر ارتباط برقرار كنيم. اگر قرار است شعار «تئاتر براي همه» را داشته باشيم، بايد آن را در عمل نيز اثبات كنيم.
وي تاكيد كرد: اگر قرار است تئاتر براي همه باشد، بايد در بندر گناوه، در جنگلهاي شمال، در كارخانهها و حتي زندانها نيز اجرا شود.
دژاكام با بيان اين مطلب كه بايد دست از روشنفكرنما بازيها دست برداريم، اظهار داشت: بايد دست از روشنفكربازيها برداريم، بايد اجراهاي تئاتر در همه جا و تئاترشهر گسترش يابد. با اجرا در ديگر جاها و شهرهاي بزرگ و كوچك ميتوان ديد و فهميد كه چقدر دنياهاي متفاوت براي تجربه كردن وجود دارد.
وي گفت: همه چيز در تئاترشهر تكراري شده، همه اشياء، عناصر، ابزار و حتي ساختمان گرد تئاترشهر نيز تكرار شده است. معتقدم تنوع مكانها در اجرا، تنوع مفاهيم را هم به دنبال دارد.
دژاكام سپس به ديگر كارگردانان اشاره كرد و يادآور شد: اجراي نمايشها در ديگر شهرها، در دست كارگردانان نيست، بلكه بايد از كارگردانان نيز حمايت شود. بايد به كارگردانان براي اجرا در ديگر شهرها نيز كمك كرد و بدون امكانات اين كار ميسر نيست.
وي در ادامه به نظر برخي از مسئولان مبني بر اين كه تئاتر ايران يك «واريته» است، اشاره كرده و بيان داشت: برخي بر اين اعتقاد هستند كه تئاتر يك واريته است، در صورتي كه درست نيست.موافق اين موضوع هستم كه مشكل بودجه از مشكلات فرعي تئاتر ايران است اما موافق نيستم كه ما تئاتر نداريم.
دژاكام ادامه داد: برخي ميگويند، تئاتر نديدهايم اما درباره آن اظهار نظر ميكنند. بايد تئاتر را تماشا كرد و سپس درباره آن نظر داد. اين كه ما تئاتر واريته صرف داريم يك ناحقي و بيانصافي بزرگ در حق تمام هنرمندان تئاتر است.
وي گفت: موافقم كه برخي از تئاترهاي بد در اين سالها روي صحنه داشتيم اما نبايد اين موضوع را تعميم داد، ما چند تئاتر بد داشتيم همانطور كه چند اقتصاددان، سياستمدار بد هم داريم و داشتهايم. متاسفانه در تئاتر ما نبود تدبير بلند مدت همراه با عدم درايت و عدم شناخت وجود دارد و اين به تئاتر لطمه ميزند.
انتهاي پيام/
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 161]