واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *آغاز ماراتن مذاكرات در ژنو* *حضور صفري در مذاكرات *چرخش موضع آمريكا زير ذرهبين رسانهها *رسانههاي سوئيس:جليلي با اختيارات كافي آمده است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
مذاكرات هيات ايراني به رياست دكتر سعيد جليلي نمايندهي رهبري و دبير شوراي علي امنيت ملي و سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و نمايندگان1+5 درحالي شروع شد كه افكارعمومي و رسانههاي همگاني جهان در راس اخبار خود با جديت تحولات اين مذاكرات را دنبال ميكنند.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) سوييس به عنوان ميزبان اين مذاكرات تلاش دارد همه امكانات لازم را براي برگزاري يك اجلاس آرام و مثبت در فضايي مناسب براي طرفين فراهم كند و محل مذاكرات را در يكي از سالنهاي ساختمان تاريخي شهرداري سابق ژنو يا مجلس ايالتي كنوني اين كشور انتخاب كرده است.
از روز جمعه كه ويليام برنز معاون سياسي وزارت خارجهي آمريكا به عنون نماينده اين كشور برخلاف روال گذشته به جمع نمايندگان 1+5 پيوسته است، خبرنگاران اهداف آمريكا از چرخش نسبت به موضع قبلي اين كشور را دنبال ميكنند و برخي معتقدند ممكن است حضور برنز روند مثبت گذشته مذاكرات را در دور جديد تحتالشعاع قرار دهد و توافق با سولانا و نمايندگان شش كشور مثل گذشته راحت نباشد.
برخي از خبرنگاران غربي نيز معتقدند آمريكا نگران اين است كه از توافق سولانا با جليلي كه در ملاقاتهاي گذشته روند خوبي را دنبال ميكرد، عقب بماند و بين شش كشور در مقابل ايران منزوي شود. لذا در اجلاس شركت كرده است كه از سايرين عقب نماند.
ميز مذاكرات در اين نشست به صورت بيضي شكل هياتهاي مذاكره كننده را در خود جاي ميدهد و سولانا و نمايندگان هفت كشور مذاكره كننده در كنار يكديگر قرار ميگيرند، يكي از مسوولان تشريفات در سوييس ميگويد شايد تركيب ميز هم نشان از همراهي هفت كشور با يكديگر در اين دور از مذاكرات دارد و در حقيقت ايران در مقابل شش كشور ديگر نيست.
سه عضو هيات ايراني در اين مذاكرات عبارتند از دكتر سعيد جليلي نمايندهي رهبري و دبير شوراي عالي امنيت ملي، علي باقري مدير سياست خارجي و بينالملل شوراي عالي امنيت ملي و مهندي صفري معاون اروپا وزارت امور خارجه.
بر اساس برنامهي تنظيم شده قرار است هياتها ابتدا مذاكره را شروع كنند، سپس ناهار را به اتفاق صرف كنند و هيات ايراني پس از اقامهي نماز مجددا مذاكرات را ادامه دهند و در پايان نيز سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و نمايندهي 1+5 و دكتر جليلي با دهها تن از خبرنگاران ايراني و خارجي در محل مجلس ايالتي سوييس كنفرانس مطبوعاتي داشته باشند.
سولانا و جليلي كه دربارهي نحوهي برگزاري جلسه توافق كردهاند سقف زماني خاصي براي اين دور از مذاكرات تعيين نكردهاند.
اكثر رسانههاي همگاني اروپا حضور برنز در اين دور از مذاكرات را چرخش آمريكا از مواضع تند قبلي خود قلمداد كردهاند و برخي نيز از آمريكا خواستهاند به مذاكرات سولانا اعتماد كند.
رسانههاي همگاني سوييس اشاره كردهاند كه جليلي با اختيارات كافي از سوي مقامهاي ارشد ايران در اين اجلاس شركت كرده است و با رويكردي كه تا كنون داشته است ميتواند مذاكرات را به مسيري اميدواركننده هدايت نمايد.
همچنين در آستانه مذاكرات درباره برنامهي هستهيي ايران تدابير امنيتي شديدي در ژنو برپا شده است.
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان روز جمعه براي گفتوگو با خاوير سولانا و نمايندگان كشورهاي 1+5 راهي ژنو شد. مذاكرات جليلي با سولانا يك روزه است و پس از پايان مذاكرات طرفين در كنفرانسي خبري به سوالات خبرنگاران پاسخ ميدهند.
پيش از اين گفته شد كه قرار است جليلي و سولانا ابتدا مذاكراتي جداگانه داشته باشند، اما به نظر ميآيد گفتوگوهاي رسمي طرفين در يك دور و با حضور نمايندگان كشورهاي 1+5 به همراه نماينده آمريكا انجام شود. قرار است در اين مذاكرات دستور كار مذاكرات بعدي به توافق برسد، در عين حال كه به گفتهي دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان بستههاي پيشنهادي ايران و 1+5 براي همكاريهاي سازنده و حول نگرانيهاي مشترك منطقهيي و بين المللي ارائه شده است كه بايد اين نگرانيها تبديل به تعهدات دسته جمعي شود تا زمينه براي ثبات و آرامش در جهان فراهم شود.
به گزارش ايسنا، پس از گذشت پنج سال از مناقشه هستهيي ايران، براي اولين بار آمريكا با چرخشي آشكار در سياستش در قبال بررسي مساله هستهيي ايران حاضر به حضور در مذاكرات 1+5 با ايران شده است.
پس از اعلام رسمي آمريكا مبني بر پذيرش مذاكرات بدون پيش شرط "تعليق" و فرستادن نمايندهاش (ويليام برنز) به مذاكرات ژنو، اين اقدام آمريكا به عنوان رويكردي مثبت از سوي رسانههاي غربي و تحليلگران خارجي نشان داده ميشود در حالي كه ديدگاههاي مختلف در ايران با توجه به سابقه آمريكا در دشمني با ايران به اين چرخش 180 درجهاي آمريكا با خوشبيني ترديدآميزي مينگرند.
به گزارش ايسنا، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان روز گذشته پيش از ترك تهران با اشاره به حضور آمريكا در روند مذاكرات با 1+5 گفت: با رويكردهاي سازنده و پرهيز از خطاهاي گذشته ميتوان مذاكرات سازندهاي داشت.
جليلي در پاسخ به سوالي در مورد اعلام آمادگي آمريكا براي حضور در مذاكرات هستهيي با ايران و اينكه آيا اين حضور تغيير تاكتيك است يا استراتژي گفت: از نظر ما آن چيزي كه اهميت دارد اين است كه با چه رويكردي طرف مقابل در مذاكرات حضور مييابد.
وي افزود: بيشتر از آنكه چه افرادي حضور مييابند، نوع رويكرد آنها اهميت دارد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان يادآور شد: اگر با رويكرد سازنده و پرهيز از خطاهاي گذشته وارد شوند، حتما ميتوانيم مذاكرات خوب و سازندهاي داشته باشيم.
وي با اشاره به اهداف سفر خود به ژنو و گفتوگوهايي كه قرار است انجام گيرد، گفت: اين سفر در ادامهي تحركاتي است كه اخيرا ايران و 1+5 داشتهاند كه در اين راستا ما بسته پيشنهادي براي همكاريهاي سازنده حول نگرانيهاي مشترك منطقهيي و بين المللي ارائه كرديم كه بايد اين نگرانيها تبديل به تعهدات دسته جمعي شود تا زمينه لازم براي ثبات و آرامش در جهان فراهم شود.
جليلي رويكرد و منطق جمهوري اسلامي ايران با اين قضيه را مشخص و روشن توصيف كرد.
وي در ادامه با اشاره به ارائه بسته پيشنهادي 1+5 و نامه اي كه در آن ايده ادامه مذاكرات مطرح شده بود خاطر نشان كرد: همانطور كه در سفر سولانا و مديران كل 1+5 به تهران قول داده بوديم كه به نامه آنها پاسخ دهيم، در كمتر از سه هفته پاسخ ايران به وزراي خارجه 1+5 ارائه شد و ما بسته آنها و نيز ايده مذاكراتشان را بررسي كرديم و متقابلا پيشنهاد داديم كه مشتركات دو بسته و ايدههايي كه دو طرف دارند مورد تاكيد قرار گيرد و در مورد ادامه مذاكرات بحث كنيم.
انتهاي پيام
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]