واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: كاخ سفيد:كانون توافقنامه، واگذاري مسووليت به عراقيهاست نه كاهش نيرو
تهران - سخنگوي كاخ سفيد اعلام كرد : روح اصلي توافقنامه اعلام شده آمريكا و عراق براي تعيين جدول زماني عقب نشيني ، كيفيت و زمان واگذاري مسووليت كنترل امنيت عراق به دست نيروهاي عراقي را مشخص ميكند ، نه تعداد نيروها براي خروج از عراق را .
به گزارش گروه اخبار صوتي - تصويري ايرنا، پايگاه اينترنتي روزنامه نيويورك تايمز در شماره روز شنبه خود نوشت : گوردون دي .جاندور در يك پياماي ميل به رسانه ها، در خصوص توافقنامه تعيين جدول زماني خروج نيروهاي آمريكايي از عراق ، كه روز جمعه توسط كاخ سفيد و دفتر نخست وزيري عراق اعلام شد، اظهار داشت : توافقنامه مشخصكننده تعداد نيروهاي آمريكايي براي خروج از عراق نيست، بلكه مشخصا بر زمان و كيفيت انتقال قدرت كنترل امنيت به نيروهاي عراقي تصريح دارد.
كاخ سفيد هيچ اشارهاي به جزئيات اين توافقنامه و اينكه اين افق زماني چه كيفيتي خواهد داشت، نكرده است و هر دو كشور اعلام كردهاند كه راجع به جزئيات آن متعاقبا مذاكره خواهد شد.
در بيانيه دفتر نخست وزيري عراق ، جزئيات بيشتري در مورد اعلاميه كاخ سفيد مطرح و ذكر شده است : يك چارچوب زماني براي انتقال كامل واگذاري مسووليت امينت عراق به نيروهاي امنيتي عراق تعيين خواهد شد كه مقدمهاي براي كاهش شمار نيروهاي آمريكايي و سپس عقب نشيني آنها از عراق خواهد بود.
يك مقام دولتي آمريكا هم در اين خصوص عنوان كرده است : موضوعات امنيتي در اين توافق مطرح نيست . اين موضوعات شامل : عمليات نظامي ، مصونيت قضايي غيرنظاميان آمريكايي كه تحت قراردادهاي امنيتي در عراق حضور خواهند داشت و مسووليت نگهداري از زندانيان است .
علي الاديب يكي از اعضاي حزب دوا به رهبري نوري المالكي نخست وزير عراق هم گفته است كه عقب نشيني آمريكا و ساير نيروهاي بيگانه ، اساس و بنيان هرگونه توافقي ميان دو طرف است و دولت عراق مشخص شدن تاريخ خروج نيروهاي بيگانه را اصلي مهم در هر مذاكرهاي ميشناسد.
معاونان كاخ سفيد اعلام كرده اند: مطمئنا تا پايان ماه جاري ميلادي اين توافقنامه امضا خواهد شد.
نيويورك تايمز ميافزايد: اين توافقنامه بسيار مختصرتر از پيماني وضعيت نيروها است كه جورج بوش رييس جمهوري آمريكا درصدد جلب موافقت دولت عراق براي آن بود.
با توجه به اينكه سازمان ملل متحد پايان سال جاري ميلادي را آخرين مهلت حضور نيروهاي آمريكايي در عراق تعيين كرده است ، بوش در پي آن بود كه با پيمان مزبور، وضعيت حضور نيروهاي آمريكايي را در عراق مشخص و تثبيت كند.
نيويورك تايمز در ادامه مينويسد: موافقت بوش با تعيين جدول زماني خروج نيروهاي آمريكايي از عراق ، از سويي نشان از ثبات نسبي ايجاد شده در عراق و از سويي ديگر دال بر عمق تنشهاي سياسي موجود در هر دو كشور آمريكا و عراق بر سر حضور نيروهاي خارجي در عراق است .
اين اعلان از طرفي ديگر نيز، مباحثات درون آمريكا را در خصوص جنگ عراق دگرگون ميسازد، زيرا اكنون شرايط به گونهاي تغيير يافته است كه بوش كه همواره از قبول جدول زماني طفره ميرفت ،اينك خود براي پايان دادن به اين جنگ ابراز تمايل نشان داده است .
اين موافقت ، دو نامزد رياست جمهوري آمريكا را كه هر دو ديدگاههايي متفاوت از جنگ عراق دارند ، وارد چالشي جديد ساخت .
اين توافقنامه دقيقا در آستانه سفر باراك اوباما نامزد دمكرات رياست جمهوري آمريكا به دو كشور عراق وافغانستان اعلان شده است . اوباما هفته قبل اعلام كرد كه در صورت پيروزي در انتخابات ، ظرف ۱۶ماه همه نيروهاي آمريكايي را از عراق خارج و اين كار را از سال ۲۰۰۹آغاز خواهد كرد.
وي تصميم بوش براي تعيين جدول زماني را به نوعي حمايت از راهبردهاي خود در خصوص عراق عنوان كرد.
بيل برتون سخنگوي اوباما هم اين توافق را گامي در مسير درست توصيف كرد، اما درعين حال آن را عاري از ابهام ندانست .
جان مك كين نامزد جمهوريخواه رياست جمهوري آمريكا هم با استقبال از اين اعلان توافق ، آن را سندي دال بر موفقيت راهبردي بوش در طرح افزايش نيرو دانست و چماقي عليه رقيب انتخاباتي خود ارزيابي كرد.
مك كين در عين حال متذكر شد: يك جدول زماني شتابزده تصنعي فقط منجر به فاجعه ميشود و موفقيتها را تبديل به ناكامي خواهد كرد.
به نوشته نيويورك تايمز، در ريشه يابي تسليم شدن بوش براي تعيين جدول زماني ، اينگونه ميتوان نتيجهگيري كرد كه : دولت بوش از سوي دولت عراق تحت فشار قرار داشت . برخي از مقامات عراقي به صراحت اعلام ميكردند كه عراق خود قادر است در سال ۲۰۰۹مسووليتهاي امنيتي كشور را به عهده بگيرد و هيچ نيازي به كمك آمريكاييها كه اعلام كردهاند تا سال ۲۰۱۲عراق را در اين زمينه ياري خواهند كرد، ندارد.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]