واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آيا مي دانيد چرا دچار خونريزي بيني مي شويد؟
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): خشكي بيني ، اختلالات انعقادي خون و بيماري هاي بدخيم خوني، از علت هاي مختلف خونريزي بيني هستند. خبرنگار گروه علمي ايرنا در اين باره و راههاي جلوگيري از خونريزي بيني با سه تن از پزشكان متخصص گفت و گويي انجام داده است كه خواندني است.
گزارش از : مهري مير دريكوند
خونريزي هاي بيني دلايل مختلفي دارد كه از جمله آنها خشكي مخاط بيني به خصوص در فصل تابستان است.
سطح داخلى بينى حاوى صدها مويرگ خونى است كه مقدار زيادى از خون بدن از طريق اين مويرگ ها در بينى نيز در حال گردش است. اين مويرگ ها بسيار ظريف و حساس هستند و عوامل مختلفى سبب پاره شدن آنها و در نهايت خونريزى از بينى مى شود.
دكتر "علي محمد اصغري" عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران و متخصص گوش و حلق و بيني در اين باره در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت خشكي مخاط بيني از مهمترين علت هاي بروز خونريزي بيني است كه اين خشكي مخاط در فصل هاي مختلف سال با توجه به شرايط آب و هوايي ايجاد مي شود.
وي افزود خشكي مخاط بيني در فصل گرما به علت گرما و خشكي هوا ؛ در زمستان به علت سرماخوردگي و يا استفاده زياد از بخاري ها و در فصول بهار و پاييز به علت آلرژي هاي فصلي ايجاد مي شود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران اظهار داشت علاوه بر اينها زمينه هاي ارثي در بروز اين عارضه نقش دارند به اين صورت كه افرادي كه پدر و مادرشان بيشتر دچار اين مشكل مي شوند احتمال بروز اين مشكل در كودكان آنان نيز بيشتر مي شود.
دكتر اصغري يادآور شد اختلالات خوني و افت پلاكت هاي خوني كه در مواردي ممكن است ناشي از مصرف برخي داروها باشد از ديگر علت هاي بروز خونريزي بيني است.
وي با اشاره به اينكه بيماري هاي كبدي نيز مي تواند منجر به بروز خونريزي بيني شود گفت در برخي بيماري هاي كبدي و در موارد پيشرفته آن سيروز كبدي باعث اختلال در كار كبد مي شود كه بر اثر اين عامل ميزان پروتيين هاي انعقادي خون پايين مي آيد كه در نهايت باعث خونريزي شديد بيني مي شود.
هپاتيت هاي مزمن ويروسي كه در موارد پيشرفته سيروز كبدي گفته مي شوند با علايم مختلفي بروز مي كنند كه يكي از آنها خونريزي هاي شديد بيني است.
دكتر ايراهيم رزم پا متخصص گوش و حلق و بيني و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز در اين خصوص در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت يكي از مهمترين عوامل خونريزي بيني ضربات شديدي است كه هنگام بازي و يا در اثر برخورد محكمي با بيني رخ مي دهد.
وي گفت تحريك غشائ مخاطى بينى توسط جسم خارجى و خشكى مخاط در فصل تابستان و زير نور آفتاب نيز يكي از دلايل خونريزي بيني است.
اين متخصص گوش و حلق و بيني افزود علاوه بر اين مصرف بعضى از داروها مانند داروهاى ضد انعقاد خون، ضد التهاب ها، آسپرين، ايبوبروفن و اسپرى هاى كورتونى مخصوص بينى نيز شرايط را براى خونريزى بينى فراهم مي كند.
به گفته اين متخصص گوش و حلق و بيني در مواري نيز آلرژى ها، عطسه هاى شديد و مكرر و عفونت هاى بينى و پوليپ و همچنين داخل شدن جسم خارجى در بينى نيز مى تواند عواملى براى پاره شدن مويرگ ها و خونريزى باشند.
دكتر ايرج خسرو نيا رييس جامعه پزشكان متخصص داخلي نيز در خصوص علت هاي خونريزي از بيني در گفت و گو با ايرنا گفت افراد با فشار خون بالا و يا داراى بيمارى تصلب شرايين هم مستعد خونريزى بينى هستند كه اين مشكل در ميان افراد مسن و به خصوص زنان مسن كه يائسگى موجب جمع شدن و خشك شدن بافت هاى بدن از جمله مخاط بينى مى شود، شايع تر است.
وي با بيان اينكه استرس و عصبانيت در ايجاد خونريزي موثر است گفت استرس و عصبانيت با بالا بردن فشار خون فرد زمينه خونريزي از بيني را در فرد فراهم مي كند.
دكتر خسرو نيا در مورد افرادي كه دچار افزايش فشار خون مي شوند گفت با توجه به اينكه اين افرد در معرض سكته هاي مغزي قرار دارند خونريزي از بيني مفيدتر است چون در غير اينصورت دچار خونريزي مغزي ، سكته مغزي و فلج در اعضاي بدن مي شوند.
رييس انجمن پزشكان متخصص داخلي گفت يكي ديگر از علل بروز خونريزي بيني ، مشكلات انعقادي خون است به اين صورت كه در افرادي كه انعقاد خون كندتر صورت مي گيرد جريان خون نيز كندتر است و مشكل لخته شدن خون ايجاد مي شود كه لخته شدن خون باعث خونريزي بيني مي شود.
به گفته وي گاهي خونريزي بيني ناشي از مشكلات خوني و سرطان هاي خوني است كه با مراجعه به پزشك و انجام آزمايش مي توان اقدامات تشخيصي و درماني لازم را اتخاذ كرد.
متخصصين گوش و حلق و بيني بهترين مرجع براي تشخيص علت خونريزي هاي بيني هستند.
*** راهكارهاي جلوگيري از خونريزي بيني:
صرف نظر از اينكه خونريزى در اثر كدام يك از عوامل گفته شده ايجاد شده باشد آنچه در ميان همه آنها يكسان است، انجام راهكارهايى براي جلوگيرى از خروج هر چه بيشتر خون از بيني است :
دكتر اصغري در اين خصوص گفت در اولين اقدام بايد قسمت نرم بيني و پره هاي بيني را با دو انگشت شست و سبابه محكم فشار داد و در صورت شدت و ادامه يافتن خونريزي بيني بايد به پزشك مراجعه كرد.
دكتر رزم پا نيز در اين خصوص اينكه به هنگام خونريزي از بيني چه بايد كرد گفت بهترين حالت به هنگام خونريزي از بيني صاف نشستن است ؛ اگر هنگام خونريزى بيمار به حالت دراز كشيده قرار گيرد و يا اينكه سر بيمار به عقب خم شود مقدار زيادى از خون وارد حلق مي شود و امكان خفگي وجود دارد.
وي با بيان اينكه قراردادن كيسه يخ بر روى تيغه ميانى بينى و پيشانى مى تواند در قطع خونريزى موثر باشد گفت سرما سبب انقباض رگ ها شده، لخته سريع تر تشكيل مي شود و بالاخره خونريزى پايان مى يابد.
دكتر رزم پا با اشاره به اينكه با مرطوب نگه داشتن مخاط بيني بايد مانع از خشكي بيني شد گفت براي اين منظور بايد از پمادهاى نرم كننده مخاط استفاده شود و رطوبت هواى خانه با استفاده از دستگاه هاى مرطوب كننده افزايش يابد.
طبق آمار موجود، به طور تقريبي يك نفر از هر 10 نفر دست كم يك بار سابقه خونريزي شديد از بيني داشته است كه ممكن است اين خونريزي جزئي و يا شديد باشد.
خونريزي بيني شايع ترين خونريزي خود به خودي در انسان است كه به علت پارگي عروق خاط بيني رخ مي دهد؛ شايع ترين محل خونريزي در اطفال و افراد بالغ جوان قسمت قدامي تيغه بيني است و خونريزي اين ناحيه را مي توان به آساني و با حفظ خونسردي كنترل كرد.
در صورت شدت يافتن خونريزي بيني بايد به پزشك متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه كرد.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 576]