واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: بيماريهاي قلبي در ايران
جام جم آنلاين: بررسيهاي جديد پزشكي، نشان ميدهد تا سال 2020 ميلادي، 70 درصد از موارد مرگ و مير بين نوجوانان كشورهاي در حال توسعه از جمله ايران، ناشي از مصرف تنباكو، چاقي و فشارهاي عصبي خواهد بود. افزايش بيرويه مصرف سيگار، بيتحركي و تغذيه نامناسب از دلايل عمده تزايد بيماريهاي قلبي و عروقي است.
به طوري كه مديرعامل سازمان بهشت زهرا با اشاره به فوت 4479 شهروند تهراني در آذر 85، همچنان از ايست قلبي به عنوان شايعترين علت فوت پايتختنشينان ياد ميكند.
براساس آمار سازمان بهشت زهرا(س)، ايست قلبي با فراواني 69/10 درصد همچنان شايعترين بيماريهاي منجر به فوت شهروندان تهراني در آذر 85 بوده است.علت عمده بيشتر مرگ و ميرها در جهان بيماريهاي قلبي عروقي است و براساس آمار سازمان بهداشت جهاني در سال 2000، بيش از 59 درصد مرگها ناشي از بيماريهاي غيرواگير بوده است.
بررسيهاي جديد و گسترده پزشكي در ايران كه تحت عنوان مطالعات كاسپين منتشر ميشود، نشان ميدهد كه در 14 سال آينده 3 عامل مصرف تنباكو، چاقي و فشارهاي عصبي، منجر به بروز ضايعات عروقي خواهند شد و بزرگسالان در كشورهاي توسعه نيافته، با نارساييهاي قلبي - عروقي دست به گريبان ميشوند.
در اين مطالعه كه با همكاري سازمان بهداشت جهاني صورت گرفته، فشار خون بيش از 21 هزار دانشآموز ايراني از 23 استان مختلف در يك دوره 2 ساله مورد آزمايش قرار گرفته است. مهمترين شاخصهاي مرتبط با فشار خون نظير شيوه زندگي شهري يا روستايي، باورهاي اجتماعي، وضعيت اقتصادي خانواده و بالاخره خصوصي يا دولتي بودن محل تحصيل نيز در اين مطالعه ثبت شدهاند.
نتايج حاصل از اين مطالعه نشان ميدهد گرچه پسران و دختران به يكسان در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي هستند، اما نسبت بروز فشار خون بالا در ميان پسران ايراني بيشتر از دختران است. ازجمله نكات حائزاهميتي كه در اين گزارش آمده است، وجود رابطه مستقيم ميان كمتحركي و بلندقد بودن با افزايش فشار خون است.
به عبارت ديگر نوجوانان بلندقامتي كه فعاليت بدني كمتري دارند، نسبت به همسالان خود كه كوتاه قد و كم تحرك هستند، زمينه بيشتري براي ابتلا به فشار خون دارند.
80 درصد بيماريهاي قلبي، قابل پيشگيري
براساس آنچه كه كارشناسان بهداشت اعلام كردهاند؛ 80 درصد بيماريهاي قلبي، با تغيير شيوه زندگي قابل پيشگيري است.
افزايش قند خون در سن بالاي 40 سالگي را «ديابت نوع دوم» ميگويند كه فقط به دليل شيوه بد زندگي از جمله تغذيه نامناسب، تحرك ناكافي و چاقي اتفاق ميافتد.
ديابت نوع اول معمولا بر اثر مشكلات غدد پانكراس و كاهش ترشح انسولين رخ ميدهد كه ميتواند در كودكي يا در سنين جواني اتفاق بيفتد.بيش از 30 درصد سرطانها با خوردن غذاهاي سالم و طبيعي و نگاه داشتن وزن در حد طبيعي و تحرك بدني قابل پيشگيري است.
بررسيهاي ميداني كه در چين، آمريكا و فنلاند انجام شده، نشان ميدهد كه افراد در معرض خطر اين بيماريها با رعايت رژيم غذايي و فعاليت بدني تا 60 درصد توانستهاند از بيماري غيرواگير ديابت نوع دوم و بيماريهاي قلبي عروقي، جلوگيري كنند. اين افراد اگر علاوه بر رعايت مسائل ياد شده، داروهاي پيشگيري از بيماري نيز مصرف كنند، شانس زندگي آنان به 2 برابر افزايش مييابد.
به عنوان نمونه، فنلاند طي يك برنامه 25 ساله آموزشي براي كاهش مصرف روغنهاي جامد يا چربيهاي اشباع شده و داراي ايزومر ترانس، توانسته است بيماريهاي قلبي عروقي را در اين كشور كاهش دهد.
62 درصد تمام بيماريهاي عروقي و قلبي و 49 درصد حملههاي قلبي در دنيا به دليل فشار خون بالاست. 18 درصد بيماريهاي عروقي (قلب و مغز) و 56 درصد حملههاي قلبي به دليل كلسترول بالا اتفاق ميافتد.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهاني، سالانه در جهان 1/7 ميليون مرگ به دليل فشار خون بالا رخ ميدهد. كلسترول نيز هر ساله 4/4 ميليون مرگ را در جهان به دنبال دارد كه حدود 8 درصد مرگ و ميرها در دنياست و 21 درصد بيماريهاي قلبي بر اثر چاقي رخ ميدهد.
زمستان فصل سكته
بررسيها نشان ميدهند كه در هواي سرد زمستان احتمال بروز سكتههاي قلبي افزايش مييابد.
در فصل زمستان و از آغاز دي تا پايان بهمن ماه كه سردترين ماههاي سال هستند احتمال بروز سكتههاي قلبي به بيشترين حد خود ميرسد.
بنابر همين گزارش، اين دوره خطرناكترين دوره براي بيماران قلبي به شمار ميرود به همين دليل بهتر است مبتلايان به بيماريها و نارساييهاي قلبي در اين ماههاي سال بيشتر مراقب سلامت خود باشند.
محققان معتقدند در فصل زمستان به دليل سردي بيشتر هوا، فشار بيشتري به قلب وارد ميشود؛ زيرا بايد با پمپاژ قويتر خون بتواند از طريق رگها گرماي كل بدن را تامين كند.
در ضمن به دليل اين كه در زمستان احتمال بروز بيماريهاي تنفسي مانند تنگي نفس، آسم و آنفلوآنزا بيشتر است به دليل افزايش فشار خون باز هم كار قلب سختتر ميشود.
به همين دليل متخصصان به بيماران قلبي توصيه ميكنند در زمستان از قرار گرفتن طولاني مدت در فضاي باز و سرد خودداري كنند و حتيالامكان بدن خود را گرم نمايند تا فشار كمتري به قلب وارد آيد.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]