واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبيين آموزههاي مشترك اسلام و مسيحيت در نشست مسكو
گروه بينالملل: مركز مطالعات اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، كليساي ارتدوكس روسيه و رايزني فرهنگي جمهورياسلامي ايران در اين كشور با برگزاري دور ششم گفتوگوهاي «اسلام و مسيحيت ارتدوكس» طي دو روز گذشته، به تبيين آموزههاي اسلام و مسيحيت درباره خدا و انسان پرداختند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) به نقل از رايزني روسيه، در اين نشست هيأت ايراني متشكل از حجتالاسلام و المسلمين«علياكبر رشاد» رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، حجتالاسلام والمسلمين«سيد ابوالحسن نواب» رييس مركز مطالعات اديان، دكتر «عبدالرحيم گواهي» پژوهشگر اديان و حجتالاسلام و المسلمين«دكتر انصاريپور» نماينده مركز مطالعات ديني مقالاتي ارائه كردند و «واديك الكساندر» اسقف اعظم كشورهاي حاشيه درياي خزر و كشيش«گئورگي روشين» و كشيش«سراپيون» از همكاران مركز ارتباطات بينالمللي و خارجي كليساي ارتدوكس به ارائه سخنراني پرداختند.
بررسي آموزههاي اسلام و مسيحيت ارتدكس درباره انسان و خدا در نخستين روز از نشست مسكو
در ابتداي اين نشست علمي كه در صومعه دانيال مقدس و مقر اداري كليساي ارتدوكس برگزارشد، «واديك الكساندر» اسقف اعظم كشورهاي حاشيه درياي خزر، به معرفي هيأت ايراني و هيأت روسي شركتكننده در نشست پرداخت و اظهار اميدواريكرد كه برگزاري اين نشستها تداوم داشته باشد و از آنها نتايج مثبتي حاصلشود.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمين«علي اكبر رشاد» در سخناني، گستره كاركرد و كاربرد عقل در تفهم و تحقق دين را مورد بررسي قرار داد كه مورد توجه ويژه حضار قرار گرفت.
رشاد در پاسخ به اين سؤال كه «معيارهاي ارزشيابي عقل از منظر اسلام چيست و اگر عقل به شناخت خدا و نزديكي به او كمك ميكند، پس چرا شيطان با وجود داشتن عقل از خدا دور شده است»، اظهاركرد: عقل انسان را مجبورنميكند، بلكه به درك و تشخيص او كمكميكند؛ تنها شيطان نيست كه به لوازم داشتن عقل پايبند نيست، بلكه انسان هم ميتواند اين كار را انجامدهد؛ آزادي اصل است و خداوند هم انسان و هم شيطان را آزاد گذاشته است. عقل، جبرآور نيست! و از اينروست كه شيطان، گمراهي را برگزيده است.
وي درباره عوامل مؤثر در شناخت خدا (غير از ابزار عقل) تصريحكرد: عقل تنها يكي از راههاي موجود شناخت است و ابزار بيشمار ديگري براي شناخت و نزديكي به خدا وجود دارند؛ فطرت، اولياي الهي، وحي نبوي و تشريعي، الهامات ديني (تجربههاي ديني) و ... از جمله راههاي تماس دو سويه انسان و خدا هستند.
ارائه پيشنهاد تدوين كنوانسيون ديني حقوق بشر از سوي هيأت ايراني
پس از سخنراني كشيش«گئورگي روشين» درباره سند حقوق بشر تنظيم شده توسط كليساي ارتدوكس در سال 2000، پيشنهاد تدوين كنوانسيون ديني حقوق بشر از سوي هيأت ايراني ارائه شد.
گئورگي روشين در اظهارات خود گفت: حفظ تمام حوزههاي حقوق بشر، نظير حق آزادي بيان، حق رفاه، حق مالكيت مادي و معنوي و ... تنها با حفظ چارچوبهاي اخلاقي و ديني ميسر است و در صورت از بين رفتن اخلاق، اين حقوق نيز بهطور كامل محقق نخواهندشد.
سپس حجت الاسلام و المسلمين رشاد تأكيدكرد كه در كنفرانس قاهره نيز كنوانسيون اسلامي حقوق بشر تنظيم شدهاست و بجاست كه به تنظيم كنوانسيون ديني حقوق بشر براساس مشتركات بين اديان مختلف پرداخته شود.
وي در ادامه سخنان خود اظهاركرد: كنوانسيون جهاني حقوق بشر، بايد برخورد با توهين به مقدسات ديني مذهبي را نيز شامل شود.
نشست پاياني روز نخست اين كنفرانس دو روزه به سخنرانيهاي كشيش«سراپيون» به نمايندگي از كليساي ارتدوكس و حجتالاسلام و المسلمين«سيد ابوالحسن نواب» رييس مركز مطالعات اديان اختصاص داشت.
كشيش سراپيون در سخنان خود گفت كه نياز به گفتوگو به معني رد تفاوتهاي موجود بين دركهاي متفاوت از خدا در اديان و مذاهب مختلف نيست؛ مهم اين است كه اخلاق همهگير و جهاني است و درست است كه در درك اسلام و مسيحيت از مفاهيم خدا، انسان و رابطه اين دو تفاوتهايي وجود دارد، اما شباهتهاي بسياري نيز هستند كه ميتوانند مبناي گفتوگو باشند.
وي ياد آورشد: هم اسلام و هم مسيحيت، انسان را اشرف مخلوقات و همه انسانها را در پيشگاه خداوند يكسان و برابرميدانند.
سپس حجت الاسلام و المسلمين نواب به سخنراني درباره خدا در قرآن پرداخت و اظهاركرد: الهيات قرآن بيش از هر چيز بر يگانگي خداوند تأكيد دارد و اين مسأله بيش از 60 بار در قرآن تكرار شدهاست.
وي در ادامه به مبحث توحيد پرداخت و جنبههاي مختلف آن را از ديدگاه اسلام و با تكيه بر آيات قرآن مورد بررسي قرار داد.
در پايان نخستين روز نشست، «ابوذر ابراهيمي تركمان» رايزن فرهنگي ايران در روسيه از برگزاركنندگان اين نشست قدرداني و ترجمههاي روسي نهجالبلاغه و صحيفه سجاديه را به كشيشان كليساي ارتدوكس اهدا كرد.
نشست پاياني اين دور از گفتوگوها به مباحثه در موضوع «انسان و خدا» از ديدگاه اسلام و مسيحيت ارتدوكس اختصاصداشت.
بيانيه پاياني نشست مسكو
حاضران در اين نشست با توجه به اينكه دينداران اكثريت جمعيت جهان را تشكيلميدهند، بر ضرورت تدوين حقوق بشر مبتني بر آموزههاي اديان و نيز ضرورت احترام به حقوق دينداران جهان براي آزادي كامل در ديندارانه زيستن تأكيدكردند.
شركتكنندگان همچنين اعلامكردند: هرچند از طرف خداوند متعال به انسان اراده و حق انتخاب دادهشدهاست، اما گناه از سوي انسان پذيرفتني نيست و اعمال زشت و آلوده به گناه نه تنها اخلاق اجتماعي و بنيان خانواده را تهديدميكنند، بلكه سلامت معنوي و جسمي انسان را نيز تخريب كرده و در نهايت زندگي او را نابود خواهدكرد؛ از اينرو وظيفه دينداران است كه ارزشهاي اخلاقي را كه مباني آن از سوي پروردگار به انسان اعطاشدهاست، با رعايتكردن تربيت اخلاقي و معنوي به جامعه انتقالدهند.
حاضران در نشست مسكو ضمن تقبيح توهين به مقدسات ديني، جامعه جهاني را به محكومكردن اينگونه توهينها و جلوگيري از اهانت به مقدسات ديني فرا خواندند و تأكيدكردند كه حق دينداري براي انسانهاي متدين كه در اعلاميه جهاني حقوق بشر به رسميت شناختهشدهاست، بايد رعايتشود.
شركتكنندگان همچنين اعلام كردند كه گفتو گوي آنها راهگشاي توسعه گفتوگوي صلحآميز بين اديان، فرهنگها و تمدنهاي مختلف خواهد بود؛ چنين رويكردي استقلال هر يك از اديان را به رسميت ميشناسد و مرزهاي موجود ميان آموزههاي اديان را با توجه به تفاوتهاي موجود در فرهنگهاي مختلف، حفظ ميكند و علاوه بر اين، منجر به ايجاد نوعي گفتوگوي عام ميان تمام اديان جهان ميشود.
آنها چنين گفتوگويي را مفيد دانستند، زيرا به تعامل علمي و پژوهشي و شناخت از يكديگر كمككرده و موجب ايجاد فضايي براي توسعه همكاريهاي دوجانبه بين روسيه و ايران و پيروان اسلام و مسيحيت ميشود.
در پايان، طرفين گفتوگو به توافق رسيدند كه هفتمين نشست گفتگوي اسلام و مسيحيت ارتدوكس را در سال 2010 در تهران برگزار كنند؛ موضوع اين گفتوگو بر اساس توافقي كه بين طرفين حاصل خواهدشد، تعيينميشود.
جمعه 28 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 321]