واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: جمشيد رضائي برگزاري نشست سران گروه ۸نتيجهاي ملموسي براي نخست وزير ژاپن نداشت
سياسي. ژاپن . رضايت . فوكودا
توكيو - نشست سران هشت كشور بزرگ صنعتي عضو گروه ۸كه اخيرا در استان هكايدو برگزار شد، نتيجه ملموسي براي ياسوئو فوكودا نخست وزير ژاپن و افزايش ميزان رضايت شهروندان ژاپني از دولت وي در اين كشور به دنبال نداشت.
نشست سه روزه سران هشت كشور صنعتي عضو گروه ۸متشكل از آمريكا ، روسيه، ژاپن ، انگليس، فرانسه، ايتاليا، كانادا و آلمان از روز هفتم ماه جاري ميلادي (ژوئيه) در شهر توياكو در استان هكايدو واقع در شمال ژاپن برگزار شد كه رياست اين نشست را ياسوئو فوكودا نخست وزير اين كشور به عهده داشت.
از زماني كه احزاب مخالف به رهبري حزب دمكراتيك - بزرگترين حزب مخالف ژاپن - در بيست و يكمين دوره انتخابات مجلس مشاوران ژاپن در ماه ژوئيه سال گذشته ميلادي ( (۲۰۰۷توانست شكست سنگيني را بر حزب حاكم ليبرال دمكراتيك و حزب ائتلافي آن حزب كومينوين وارد كند، يك بن بست سياسي بر اين كشور حاكم شد كه همچنان نيز ادامه دارد.
ايچيرو اوزاوا رهبر حزب دمكراتيك پس از پيروزي در اين انتخابات و در دست گرفتن قدرت در مجلس مشاوران ژاپن اعلام كرد كه نتيجه اين انتخابات نشان داده است كه مردم ديگر نميخواهند حزب ليبرال دمكراتيك رهبري اين كشور را در دست داشته باشد و بر اين اساس وي و ديگر احزاب مخالف تمامي تلاش خود را براي در دست گرفتن قدرت در اين كشور بكار خواهد گرفت.
فشارهاي حزب دمكراتيك و ديگر احزاب مخالف در اين كشور موجب شد تا شينزو آبه نخست وزير جوان پس از جنگ دوم جهاني كه هنوز يكسال از به عهده گرفتن پست نخست وزيري وي نميگذشت و به رغم ترميم كابينه خود ، از سمتش استعفا داد.
حزب حاكم ليبرال دمكراتيك كه قدرت در مجلس نمايندگان اين كشور را هنوز هم در اختيار دارد با برگزاري انتخابات درون حزبي و برگزيدن ياسوئو فوكودا به عنوان رهبر جديد اين حزب وي را براي نخست وزيري به مجالس نمايندگان و مشاوران معرفي كرد كه درنهايت با اكثريت آرا در اين مجلس به نخست وزيري اين كشور برگزيده شد.
فوكودا كه در سپتامبر سال گذشته ميلادي ( (۲۰۰۷زمام امور را در اين كشور بر عهده گرفت ، همواره از سوي احزاب مخالف براي استعفا از سمت خود و انحلال مجلس نمايندگان و برگزاري انتخابات مجدد تحت فشار قرار داشت.
فشارها به گونهاي بود كه هر طرحي كه در مجلس ۴۸۰نفري نمايندگان به تصويب ميرسيد، در مجلس مشاوران ۲۴۲نفري كه قدرت در آن در اختيار احزاب مخالف به رهبري حزب دمكراتيك بود ، رد ميشد.
با اين وجود فوكودا توانست در برابر اين فشارها ايستادگي كند و لوايح را با رايگيري مجدد در مجلس نمايندگان كه هم اينك قدرت در آن در اختيار نمايندگان حزب حاكم ليبرال دمكراتيك و حزب ائتلافي آن است به تصويب برساند از جمله اين لوايح ، لايحه جنجال برانگيز تمديد قانون مقابله با تروريسم بود كه براساس آن به نيروي دريايي دفاع از خود ژآپن اجازه داده ميشد تا به كشتيهاي جنگي كشورهاي شركتكننده در جنگ با تروريسم در افغانستان به رهبري آمريكا ، در اقيانوس هند سوخت رساني كند.
براساس قانون اساسي ژاپن ، هرگاه طرحي در مجلس نمايندگان به تصويب برسد اما در مجلس مشاوران اين كشور در مدت ۶۰روز مورد بررسي قرار نگيرد و يا رد شود ، مجددا به مجلس نمايندگان بازگشت داده ميشود و با رايگيري مجدد و كسب دو سوم آرا ، به تصويب نهايي ميرسد.
با اين وجود برخي مسايل همچون انتخاب رييس بانك مركزي و دو معاون آن از جمله موضوعاتي بودند كه فشار سنگيني را بر دولت فوكودا تحميل كرد زيرا مهلت فعالت رييس بانك مركزي و دو معاون وي در اسفند سال گذشته به اتمام رسيد و به رغم معرفي چندين نفر براي جانشيني آنها مجلس مشاوران از پذيرش افراد معرفي شده امتناع ميكرد.
براساس قوانين ژاپن رييس بانك مركزي اين كشور و دو معاون اصلي آن بايستي از سوي هر دو مجالس نمايندگان و مشاوران به تاييد ميرسيدند تا بتوانند فعاليت خود را آغاز كنند.
به هر سوي فوكودا در اين مدت در برابر فشارهاي احزاب مخالف از جمله تصويب طرح استيضاح وي در مجلس مشاوران با هدف استعفا از سمت خود و نيز انحلال مجلس نمايندگان ، مقاومت كرد.
نخست وزير ۷۲ساله ژاپن كه هم اينك محبوبيت وي به سطح ۲۰تا ۳۰درصد رسيده است با هدف افزايش ميزان رضايت شهروندان ژاپني تمامي تلاش خود را در اين مدت بكار گرفت كه در آخرين مورد از اين تلاشها ، برگزاري اجلاس سران گروه ۸در اين كشور بود.
فوكودا درنظر داشت تا با برگزاري موفقيت آميز اين نشست زمينه را براي جلب حمايت شهروندان ژاپني از دولت خود فراهم كند ، اما آخرين نظرسنجيهاي رسانههاي بزرگ ژاپني همچون كيودو ، خبرگزاري رسمي اين كشور ، تلويزيون سراسري ژاپن (ان.اچ.كي)، روزنامههاي يوميوري پرشمارگانترين روزنامه ژاپن و جهان و همچنين روزنامههاي ماينيچي و آساهي حاكي از آن است كه ميزان رضايت از دولت وي در سطح بسيار كمي افزايش يافته و هنوز هم ميزان عدم رضايت از وي در سطح بسيار بالايي قرار دارد.
بر اساس اين نظرسنجيها كه پس از برگزاري اجلاس سران هشت كشور بزرگ صنعتي عضو گروه ۸به رياست نخست وزير ژاپن ، در هكايدو واقع در شمال اين كشور، انجام شد، ميزان رضايت از دولت فوكودا تا حدي افزايش يافته است اما ميزان عدم رضايت از دولت وي هنوز هم در سطح بالايي قرار دارد.
بر اساس نظرسنجي روزنامه ماينيچي ميزان رضايت از دولت فوكودا با يك درصد افزايش به ۲۲درصد رسيد ، اين ميزان براساس نظرسنجي روزنامه آساهي با يك درصد افزايش به ۲۴درصد و براساس نظرسنجي يوميوري پرشمارگانترين روزنامه ژاپن با افزايش يك و نيم درصدي به ۲۶/۶درصد رسيده است.
براساس نظرسنجي روزنامه ماينيچي ميزان عدم رضايت از دولت فوكودا با كاهش شش درصدي از سطح ۶۰درصد به ۵۴درصد رسيده است.
نظرسنجي روزنامه آساهي نيز نشاندهنده آن است كه ميزان عدم رضايت از دولت فوكودا با يك درصد كاهش در سطح ۵۸درصد قرار گرفته و براساس نظرسنجي روزنامه يوميوري اين ميزان با ۲/۱كاهش در سطح ۶۱/۳درصد قرار گرفته است.
براساس نظرسنجي روزنامه ماينيچي ، ۶۲درصد از پاسخدهندگان به اين سوال كه آيا فوكودا توانست رهبري خود را در نشست سران گروه ۸اجرا كند ، گفته اند كه چنين تصوري ندارند اما ۲۶درصد از پاسخدهندگان اعلام كردند كه وي توانست نقش خود را به طور موفق اجرا كند.
آساهي نيز همين سوال را از شركتكنندگان در نظرسنجي خود پرسيد كه ۶۰ درصد اعلام كردند كه نخست وزير ژاپن نتوانست رهبري خود را در اين نشست اعمال كند در صورتي كه ۲۴درصد موافق با آن بودند.
براساس نظرسنجي تلويزيون سراسري ژاپن (ان.اچ.كي) ميزان رضايت از دولت فوكودا با چهار درصد افزايش نسبت به نظرسنجي ماه گذشته ميلادي اين شبكه ، به سطح ۳۰درصد افزايش يافته است.
نظرسنجي اين شبكه نيز نشان داده است كه ميزان عدم رضايت ار دولت فوكودا نيز با چهار درصد كاهش به سطح ۵۷درصد رسيده است .
اين نظرسنجي نشان ميدهد كه ۳۵درصد از پاسخدهندگان به نظرسنجي ان.اچ .كي حمايت خود را از تصميم فوكودا مبني بر منحل نكردن مجلس نمايندگان و همچنين استعفا ندادن از سمت نخست وزيري اين كشور به دنبال تصويب طرح استيضاح غيرالزام آور وي در مجلس مشاوران اعلام كردند اما ۵۷درصد ديگر اقدام وي را مثبت تلقي نكرده اند.
براساس اين نظرسنجي ۳۹درصد از پاسخدهندگان اعلام كردند كه به اعتقاد آنها نشست سران گروه ۸در اين كشور پرثمر بوده است اما ۵۷درصد آن را بي ثمر دانسته اند.
در پاسخ به اين سوال كه رهبري ياسوئو فوكودا نخست وزير ژاپن را بر اجلاس سران گروه ۸چگونه ارزيابي ميكنيد ۳۷درصد گفتند كه رهبري قوي و يا تا حدي قوي بر اين نشست داشت در حالي كه ۵۴درصد گفتند كه وي نتوانست رهبري خود را به خوبي نشان دهد.
لازم به ذكر است رسانههاي بزرگ و مطرح ژاپني شامل خبرگزاري كيودو، تلويزيون سراسري ژاپن و پنج روزنامه بزرگ يوميوري، آساهي، ماينيچي، نيهون كيزاي و سانكي هر ماهه نظرسنجيهايي را در زمينههاي مختلف از جمله ميزان رضايت و يا عدم رضايت از دولت و فعاليتهاي دولت اين كشور برگزار مي كنند كه اين نظرسنجيها نقش تعيينكننده اي در سياستهاي اين كشور و ادامه فعاليت دولت اين كشور به دنبال دارد.
در حال حاضر به نظر ميرسد كه نخست وزير ژاپن ديگر حربهاي براي اين كه بتواند با استفاده از آن بر ميزان رضايت شهروندان ژاپني از دولت اين كشور بيافزايد نداشته باشد ، ضمن اين كه با توجه به گزارشهاي منتشر شده در مورد اين كه آمريكا در نظر دارد بزودي نام كره شمالي را از فهرست كشورهاي حامي تروريسم خارج كند، اين موضوع نيز خود ميتواند در كاهش ميزان رضايت مردمي از دولت وي تاثيرگذار باشد.
در خاتمه اين كه به اعتقاد كارشناسان سياسي، بهترين راه براي ياسوئو فوكودا نخست وزير ژاپن آن است كه با انحلال مجلس نمايندگان و برگزاري انتخابات مجدد يكبار ديگر ميزان محبوبيت حزب حاكم و دولت اين كشور را به ارزيابي عمومي بگذارد تا بدين ترتيب اين كشور نيز از بن بست سياسي كه هم اينك بوجود آمده ، رهايي يابد.
پنجشنبه 27 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]