واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: افزايش 25 درصدي رشد جمعيت
رشد جمعيت كشور با 25 درصد افزايش از 6/1 درصد به 2درصد رسيد.
سال 1379 وقتي سازمان بهداشت جهاني از وزير بهداشت وقت ايران براي كنترل جمعيت و كاهش نرخ رشد جمعيت تشكر كرد و ايران را براي كشورهاي منطقه به عنوان يك الگو معرفي كرد، همگان تصور ميكردند ايران گامهاي نخست توسعه اجتماعي را سپري كرده است.
به نوشته «اعتماد»، 8 سال از افتخار ايران مبني بر كنترل جمعيت گذشت. كنترل جمعيت در ايران در حالي به طور جدي پيگيري ميشد كه بحث تقسيم ثروت، عدالت، رفاه و تامين اجتماعي به عنوان مهمترين محورهاي مد نظر، مورد پيگيري قرار ميگرفت.
اما ديروز معاون سلامت وزارت بهداشت در گفتوگو با فارس از افزايش رشد جمعيت كشور از 61/1 درصد به 2 درصد خبر داد؛ افزايش رشد جمعيتي كه با ورود متولدان دو دهه گذشته به سن باروري بايد منتظر افزايش بيشتر رشد جمعيت هم باشيم.
اين در حالي است كه رئيسجمهوري دو سال پيش اظهار كرد تبليغ «دو بچه كافي است» توطئه استثمارگران است و ما با توجه به منابع غني موجود در كشور ميتوانيم تا سه برابر جمعيت كشور را هم تغذيه كنيم.
به دنبال اين اظهارنظر بود كه تبليغ براي ازدواج جوانان در دستور كار دولت و سازمانهاي زيرمجموعه آن از جمله سازمان ملي جوانان قرار گرفت تا با اتكا به همه امكانات از جمله صندوق مهر رضا ازدواج بيش از گذشته تبليغ و ترويج شود.
به گفته حسن امامي رضوي رشد جمعيت كشور الان به حدود 2 درصد رسيده، البته در گذشته در مقطعي از زمان در سالهاي 83 تا 84 به حدود 4/1 درصد هم رسيده بود، علت اين افزايش رشد جمعيت اين است كه الان قسمت شكم هرم جمعيتي كشورمان كه بيشترين تعداد مواليد را دارد، به سن جواني و باروري رسيدهاند، يعني بيشترين تعداد جمعيت كشورمان اكنون در سن 15 تا 29 سالگي هستند، از قبل هم اين انتظار بود كه وقتي متولدان اين سالها به سن جواني برسند، با افزايش رشد جمعيت روبهرو ميشويم. اينكه رشد جمعيت كشورمان افزايش پيدا ميكند يا نه مهم است، زيرا بر اساس امكاناتي كه در كشورمان وجود دارد بايد پيش بيني نيازهاي جمعيت افزايش يافته را بكنيم.
اين در حالي است كه بانك جهاني در آخرين گزارش خود، جمعيت ايران در سال 2006 را 69 ميليون نفر و متوسط رشد جمعيت طي سالهاي 2000 تا 2006 را 4/1 درصد برآورد كرده است. پراكندگي جمعيت در سال 2006 نيز 42 نفر در هر كيلومتر مربع عنوان شده است. افزايش رشد جمعيت از 4/1 درصد به 2 درصد به تعبير جمعيت شناسان ميتواند زيرساختهاي اقتصادي و اجتماعي جامعه را تحت تاثير ناگهاني خود قرار دهد.
اما رئيس مركز آمار ايران درست يك سال و دو ماه پيش بنا بر نتايج آخرين سرشماري جمعيت اعلام كرد «نرخ رشد جمعيت 61/1» است. محمد مدد رئيس مركز آمار ايران با اشاره به افزايش جمعيت جوان كشور گفته بود؛ نرخ رشد جمعيت كشور از 96/1 درصد در سال 75 به 61/1 درصد در سال 85 رسيده است كه اين اعداد نشان از كاهش 35/0 درصدي نرخ رشد جمعيت است.
اما معاون سلامت وزارت بهداشت بيشتر از كنترل جمعيت به بهداشت باروري اعتقاد دارد. به اعتقاد اين مدير در حالي كه جمعيت ما بايد متناسب با منابع كشور باشد، اما اين مهم تر است كه جمعيت سالمي داشته باشيم، يعني افراد از ابتداي تولد با سلامت متولد شوند و دچار بيماري نباشند. خانوادهها بايد بدانند در باروريهايي كه زير 15 يا بالاتر از 35 سالگي مادران اتفاق ميافتد، نوزادان متولدشده بيشتر دچار بيماريهاي مادرزادي ميشوند، اين مساله هم براي خانواده و هم براي جامعه مشكلاتي ايجاد ميكند، تاكيد ما در بحث جمعيت اين است كه از وقوع چنين بارداريهايي در كشور پيشگيري كنند. با اين وجود امامي رضوي وضعيت اجتماعي و اقتصادي خانوادهها را در تعداد فرزندان دخيل ميداند و بر اين باور است هميشه در فرهنگ اسلامي و اجتماعي ما اين بوده است كه نهاد خانواده مستحكم باشد و فرزندان در دامن خانواده تربيت شوند.
كساني كه به اين نهاد اهتمام دارند، خود به خود تعدادي فرزند خواهند داشت كه ميدانند و احساس ميكنند كه قدرت پرورش آنها را دارند. كشور ما نياز به نيروي عالم، مولد، فهيم و موثر دارد. هر خانواده يي كه احساس ميكند ميتواند افرادي را پرورش دهد كه سالم باشند و بتوانند باعث پيشرفت جامعه شان بشوند و براي آينده كشورمان موثر باشند، از لحاظ علمي هم ميتوانند خوب بچه هايشان را تربيت كنند، در اين صورت بايد فكر كنند چند فرزند بايد داشته باشند.
او در پاسخ به اين پرسش كه پوشش برنامه تنظيم خانواده در كشور چقدر است، تاكيد كرد: حدود 20 روش پيشگيري از بارداري علمي در كشور به خانوادهها ارائه ميشود، البته برخي روشها شبيه هم است، با تكنيكهاي مختلف. حدود 60 درصد خانوادههاي كشور از يكي از اين روشها به تناسب موقعيت سن و شرايطي كه دارند، استفاده ميكنند. حدود 15 درصد جمعيت كشور نيز به روش طبيعي پيشگيري ميكنند، بنابراين حدود 75درصد خانوادههاي ايراني از يكي از روشهاي پيشگيري از بارداري استفاده ميكنند. البته در شهرها افرادي كه خودشان به پزشك مراجعه ميكنند از اين خدمات استفاده ميكنند و آماري در اين زمينه در مورد شهرنشينان وجود ندارد.
در سرشماري سال 85، درصد جامعه يك نفري در ايران 21/5 درصد، جامعه دو نفري 27/15 درصد، جامعه سه نفري 9/22 درصد، جامعه چهار نفري 42/24 درصد و جامعه پنج نفري به 32 درصد رسيده است.
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]