واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ادعاي معافيت از سربازي با 60 هزار تومان
نهادها- كامليا مافي:
«سربازي» از جمله سوژهها و مباحثي است كه هيچگاه و در هيچ زماني براي خوانندگان رسانهها كسالتآور نميشود
چرا كه هر بار و با طرح يك موضوع جديد، يك گروه خاص خواننده آن ميشوند كه شايد در نوبتهاي بعد، جاي خود را به گروه ديگر داده باشند و يا آن حساسيت قبلي را نداشته باشند.
حساسيت اين موضوع باعث شده تا سودجويان براي سوءاستفاده از اين موضوع هر روز نيرنگي نو دراندازند. يكي از همين سوژهها مربوط به آگهيهاي تبليغاتي ميشود كه نه تنها صحت ندارد، بلكه قانوني كه از آن به عنوان تاييدي بر كار خود استفاده ميكند، نيز 2 سالي هست كه به صورت كامل متوقف شده است.
براساس قانون جمهوري اسلامي ايران، فرزندان پسر خانوادههاي ايراني كه به سن 18 سالگي ميرسند، بايد وضعيت نظام وظيفه خود را تعيين كنند تا با گذراندن دوران سربازي و دريافت كارت پايانخدمت و يا معافيت بتوانند از حقوق شهروندي مانند ازدواج، معامله در دفاتر اسناد رسمي، خروج از كشور، اشتغال دولتي و... برخوردار شوند. اما اين قانون كه ريشه در تاريخ ايران نيز دارد .
هر چندوقت يك بار دچار تغييرات سطحي و جزئي و يا تخفيفهايي عادلانه يا ناعادلانه ميشود. تغييراتي همچون كم كردن مدت خدمت، فروش خدمت سربازي، ارائه راههاي مختلف براي معافيت و ... كه هر كدام با بازتابهاي منفي و مثبتي در جامعه روبهرو ميشود؛ يكي از اين تغييرات كه در سال 83 براي اولين بار رخ داد، طرح«سرباز صنعت» بود.
سربازان صنعت
حميد حيدرينسب، كارشناس حقوقي، درباره پيشينه اين طرح ميگويد:«طبق دستور مقام معظم رهبري هر سال تعدادي از مشمولان براي بهرهگيري بيشتر و بهتر از متخصصان و ارتقاي سطح علمي بخش صنعت و معدن با عنوان « سرباز صنعت» پس از طي آموزشهاي نظامي به صورت معمول در اختيار وزارت صنايع و معادن، قرار ميگيرند.» از ديگر اهداف اين طرح بهرهمندي واحدهاي نيازمند به نيروي كارشناسي و كمك به زمينه بعدي اشتغال است. اما از اجراي اين طرح 8 ماه نميگذشت كه وزارت صنايع و معادن اعلام كرد تا پايان سال 83 براي طرح سرباز صنعت عضوگيري نميكند.
با اين عبارت اين پروژه متوقف شد، سال 85 كه آمد وزارت صنايع و معادن تصميم گرفت با رويكردي جديد و شفافتر بار ديگر عرصه را براي ورود سربازان به صنعت فراهم كند و دوباره عضوگيري سرباز صنعت را اين بار با عنوان طرح «سرباز معدن» از سرگيرد، اما متاسفانه اين طرح هم دوام زيادي نياورد و پس از مدت كوتاهي براي هميشه متوقف شد.اما اين طرح زماني پررنگتر ميشود كه افراد سودجو و كلاهبردار براي اخاذي از جوانان و خانواده آنها دست به تبليغات دروغين ميزنند. اين تبليغات سالانه باعث اغفال تعداد زيادي از جوانان و خانوادههاي آنها ميشود.
اما اين تنها قسمتي از كلاهبرداري اين افراد سودجو است، آنها در تبليغات خود از وامهاي چند صد ميليوني سخن ميگويند كه بهره بسيار پاييني دارد و بازپرداخت آن 25 ساله است و نكته جالبتر اينكه اين سودجويان در تبليغات دروغين خود نكات ديگري را هم بيان كردهاند:«ما همه مراحل كار را بهسادگي در يك كتاب و سيدي به شما توضيح دادهايم و شما را از روز اول گامبهگام در جهت رسيدن به هدفتان، يعني معافيت از سربازي و كسب درآمد راهنمايي ميكنيم.
از همان روز اول، فقط كافي است مراحل ارائه شده در كتاب و سيدي را اجرا كنيد. قيمت اين CD و كتاب 60 هزار تومان است و اين فقط استفاده صحيح از قوانين است!» اين مجموعه كامل و بينظير به ذهن خسته مردم و مشمولان كمك ميكند كه در جامعهاي كه با بمباران تبليغاتي روبهروييم، دچار مشكل نشود و علاوه بر موارد فوق روش مناسب جهت فعاليتهاي صنعتي و معدني را بياموزد. به عبارت ديگر، هم از سربازي معاف شدهايد و هم صاحب مجوز يك فعاليت توليدي و صنعتي. ما در اين كتاب و CD روش گام به گام اين فعاليتها را توضيح دادهايم.
زماني براي سوء استفاده كلاهبرداران
علياكبر علمشاهي، آسيبشناس اجتماعي در مورد دلايلي كه به كلاهبرداران فرصت كلاهبرداري در اين زمينه را داده است، ميگويد:«نبايد از ياد برد كه فارغالتحصيلان آماده به كار، اين نيروي انساني آموزشديده، 2 سال از مهمترين سالهاي زندگيشان را كه بايد پايههاي يك عمر زندگي را بر آن بنا كنند، راهي اين خدمت مقدس ميشوند و اين موضوع باعث ميشود كه هر مشمولي، اول از هرچيزي به فكر پيداكردن راهي براي معافيت باشد، يكي با كمكردن وزنش، يكي با قرص و ديگري با پيشنهاد طلاق به پدر و مادرش!»
وي ميافزايد:«وقتي به قضيه با ديد كلي و اجتماعي نگاه ميكنيم، بديهي است كه دفاع از كيان و مرز و بوممان امري است كه بهطرز اجتنابناپذيري، حياتي و صد البته مقدس است. اما پرسش اينجاست كه در دوران صلح، اتلاف اين همه سرمايه و هزينهاي كه 12 يا 16 سال يا حتي بيشتر صرف آموزش يك نيروي انساني مجرب ميشود، بيش از هرچيزي به كيان و مرزوبوممان آسيب نميرساند؟»
اين در حالي است كه از جنبه شخصي هم اوضاع چندان مطلوب نيست. نيروي كار آموزشديده و مجرب، چون سربازي نرفته از داشتن سادهترين حقوق اجتماعي مثل حق مالكيت و حتي مسافرت به خارج محروم است. از طرف ديگر، اين سرمايه اجتماعي، پس از گذراندن 2سال عمر خود در جايي كه مناسبتي با ظرفيتهاي فراگرفتهشده او نداشته، وارد بازار كاري ميشود كه مدتهاست از آن دور مانده و پيش از هرچيزي به بازآموزي احتياج دارد و البته واضح است كه اين يعني افزايش هزينههاي اجتماعي.
بنابراين عاقلانه بهنظر ميرسد حالا كه سرسختانه حتي نميخواهيم درباره اختياريشدن خدمت سربازي صحبت كنيم، شرايطي ايجاد كنيم كه اين سرمايه عظيم انساني حداقل هدر نرود.
تاريخ درج: 25 تير 1387 ساعت 12:11 تاريخ تاييد: 25 تير 1387 ساعت 14:16 تاريخ به روز رساني: 25 تير 1387 ساعت 14:14
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]