واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقاشي و شخصيت كودكان
نقاشي يكي از درسهاي پراهميت دورهي ابتدايي است ولي متاسفانه برخي از مربيان اين درس را جدي نگرفته و نسبت به آن از خود توجهي نشان نميدهند در حالي كه توجه به اين درس ميتواند در يادگيري بقيه دروس و امر تعليم و تربيت مثبت واقع شده و باعث كشف استعدادها و خلاقيتهاي دانشآموزان شود.
هدف از آموزش نقاشي ايجاد فضاي مطلوب و مناسب براي رشد و پرورش ذهن خلاق در كودكان است دسترسي به اين مهم ميسر نميشود مگر در سايه مطالعه و ممارست مربياني كه با كودكان سر و كار دارند. بروز علاقه به هنر نقاشي در كودك مهمترين مرحله در رشد فكري اوست كودك نقاشي را زودتر از خواندن و نوشتن آغاز ميكند و ميتوان از روي آثار نقاشي كودكان احساسات و عواطف و شخصيت آنان را شناخت. استفاده از رنگها، تصاوير، خطوط ساده و شكسته و... هر كدام بيانگر نوعي شخصيت در وجود كودكان است، همچنانكه بعضي از نظريهپردازان معتقدند كه شخصيت افراد را ميتوان از روي نحوه امضاي آنها شناخت، نيز بايد اعتقاد داشته باشيم كه شخصيت كودكان را در نقاشيهاي آنان پيدا كنيم و آنان را بهتر بشناسيم و مطابق با شخصيت آنان با آنها برخورد كنيم. كودكان در نقاشيهايشان آرزوهايشان را بيان ميكنند، از علاقهشان سخن ميگويند اما ما خيلي ساده از كنار آن ميگذريم و فقط ياد گرفتهايم نه تنها پاسخگوي ابراز احساسات و عواطف نيستيم و نيازهايشان را درك نميكنيم بلكه دنياي خيالي آنان را با يك امضاء تند و خشن خدشهدار ميكنيم.
بايد باور و اعتقاد داشته باشيم نقاشي وسيلهاي براي بيان زندگي عاطفي كودكان و پلي براي برقراري ارتباط با درون آنهاست در اين فعاليت آنها به كمك شكلها و رنگها، تصاوير ذهني خود را از دنياي اطراف نشان ميدهند كه بيانگر شخصيت كودكانه آنان است زيرا شخصيت كودكان را ميتوان از روي آثار و نقاشيهاي ساده و كودكانه آنها شناخت آنها در عالم خيال دنيايي را براي خود ميسازند كه هنرمندان بزرگ در آرزوي بازگشت به اين دنياي خيالياند آري كودكان عواطف دروني خود را كه براي ما دست نيافتني هستند در نقاشيهايشان نشان ميدهند آنها تمايلات و آرزوهايشان و نيز هرچه را دوست دارند و مايه شادي و لذت آنهاست و هرچه را دوست ندارند يا باعث ترسشان ميشود نقاشي ميكنند. كودكان هرچه را تجربه كرده و ياد گرفتهاند ميكشند تا اين تجربه را عميقتر درك كنند و به خاطر بسپارند و هرچه را نميشناسند نقاشي ميكنند تا آن را بهتر بشناسند و درك خود را كامل كنند كودكان چون قدرت كلامي كافي را براي بيان احساسات خود ندارند دنياي دورني خود را تنها از طريق فعاليتهاي هنري بخصوص نقاشي نشان ميدهند.
ما نيز با توجه به اين موارد وظيفه داريم با تاييد و تشويق كارهاي هنري كودكان اعتماد به نفس آنان را تقويت كنيم و علاقهمندي و شوق تجربههاي بعدي را در آنان ايجاد كنيم و با توجه به اينكه لذت نقاشي كردن و ساختن چيزي براي كودك به معناي مفيد، سازنده توانا و مبتكر بودن است و تاثير مهمي بر ذهن او ميگذارد بايد آنان را آزاد بگذاريم تا حاصل خيالات و تواناييهاي خود را در نقاشي به تصوير بكشند.
به اميد آنكه نقاشي كودكان را درك كنيم.
تهيه و تنظيم محمدعلي مرادي نيا
منابع:
مهارتهاي آموزشي و پرورشي مولف حسن شعباني
آموزش هنر: محمد مهدي هراتي
آموزش نقاشي: آيتاله محمدپور
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]