واضح آرشیو وب فارسی:موج: يادداشتتغييرات كابينه ؛بازي برد- باخت يا برد –برد
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد صنعت و بازرگاني ..
مريم هديه لو
تغيير وزير راه كه ازهمان ابتدا به عنوان يكي از مهمترين گزينه هاي تغييرات كابينه مطرح بود سرانجام در نوبت آخر و پس ازكش و قوس هاي زيادي رخ داد و به نظر مي رسد كه با اين تغيير، سناريوي تغييرات كابينه به آخررسيده است و بقيه وزرا مي توانند تا آخر دوره نهم رياست جمهوري به كار خود ادامه دهند.
هر چند دهمين تغييردركابينه نهم منجر به بروز واكنش هاي متفاوتي شده اما چنين اقدامي بر خلاف ساير تغييرات كابينه در مورد گزينه پيشنهادي سرپرستي وزارت خانه مخالفي نداشته است و بسياري از كساني كه چنين اظهار نظري را مطرح كرده اند بر اين باورند كه گزينه جايگزين
-حداقل- گزينه مطلوبي است.
اما نكاتي كه دراين باره مي توان اشاره كرد مسايلي است كه هر چند بارها گفته شده اما به قولي، باز ياد آوري آن ها خالي از فايده نيست.
در همان ابتداي كليد خوردن سناريوي تغييرات وزرا ،يكي از اولين گمانه زني ها تغيير وزيرراه بود كه از وي به عنوان ميراث به جا مانده از دولت گذشته ياد مي شد اما در همان زمان نيز،ازداخل دولت نهم اين گمانه زني رد شد و خنگوي دولت از مجرايي رسمي آن را تكذيب كرد و وزير راه از يك طرف و عملكرد وي از سشويي ديگر در حاشيه امني قرارگرفت كه تا زمان اعلام خروج وي ،بازتوسط سخنگوي دولت، در سايه اين حاشيه امن قرار داشت !
دلايلي كه وزير راه را در همان ابتدا دررديف اولين مسافرين خروج از كابينه نهم قرارمي داد علاوه بر وزير دولت قبل بودنش،مسايلي بود كه دراين روزها از زبان وي و ساير مسئولين گفته مي شو د و يكي از مهمترين آن ها، مسئله پايان زمان حضور وي در وزارت خانه و يا بازنشستگي بود كه به صورت جدي در زاويه ديد مسئولين قرار گرفته است.
نكته مهم آن است كه رحمتي- وزير بر كنار شده راه- در همان زمان معرفي به مجلس، مورد انتقاد بود اما رييس جمهور از وي اعلام حمايت كرد ودرواقع گفته مي شد تجارب وي در حوزه وزرت راه و وزارت وي -كه يك 1.5 سال آن در زمان دولت هشتم بوده است - موضوع بازنشستگي وي را تحت الشعاع قرار مي دهد.
انتقادات عملكردي در حوزه وزارت راه نيز در اين مدت با همين گونه توجيهات پوشش داده مي شد و در واقع به نوعي حاشيه امن وزيرراه كه يكي از ساكت ترين وزراي دولت بود حفظ مي گرديد.
اما بركناري ناگهاني همين مديردر هفته آخر تيرماه و پايان سومين سالگرد شروع به كار دولت نهم ،با وجود نبود كوچكترين تغييري درزمينه هاي پيشين چنين تغييري،قابل توجيه به نظر نمي رسد زيرا اگر بنا بر تغيير وزيرراه مي بود بايد وي در همان ابتدا يا به مجلس معرفي نمي شد و يا در پايان سال اول و نخستين تغييرات كابينه ،درليست خروجي هاي دولت قرار مي گرفت و حداقل در آن زمان هزينه هاي بيشتري از حضور وي و برنامه هايش-اگر نامطلوب بود- صرفه جويي مي شد.
از سويي ديگر به نظرنمي رسد دركمترازيك سال باقي مانده ازدولت نهم ،تغييرات چنداني بتوان در برنامه ريزي هاي بلند مدت وزارت راه اعمال كرد وازاين بابت حضوردكتربهبهاني با تمامي تخصص ها و تجربه هاي ارزشمند وي در حوزه راه ،ساختمان و حمل و نقل،چندان به نفع برنامه ريزي هاي بلند مدت نيست ووي در مدت زمان كوتاه موجود ،تنها قادر است درحوزه برنامه ريزي هاي كوتاه مدت جوابگوي نيازهاي وزارت عظيم راه بوده و اگر قوي ترين فرد براي تصدي وزارت راه باشد هم، نخواهد توانست درمدت زمان باقي مانده مشكلات عظيم ،ريشه اي وكهنه شده وزارت راه را به نحوه شايسته اي حل كند!
موضوعاتي مانند كندي ساخت آزاد راه هاي كشور، مشكلات تجهيزراه ها ،مشكلات جاده هاي مواصلاتي به خصوص در زمان تعطيلات و افزايش حجم مسافرت ها و مشكلات ناشي از آن ها كه همه بر عهده بهبهاني سرپرست جديد وزارت راه گذاشته شده است ،نيزبه همين ترتيب بوده است.
اگر به خاطر داشته باشيد زمستان سال گذشته وزارت راه يكي از سخت ترين روزهاي خود را به لحاظ انتقادات رسانه اي از وضعيت جاده ها در سرماي زمستان پشت سرگذاشت اما در همان زمان نيز ازعملكرد مسئولين وزارت راه در بدنه دولت دفاع شد و دراين مورد انتقادي متوجه وزير نبود بنابر اين تغيير وزير راه بيش از آن كه با دلايل ذكر شده روشن شود،بيشتردرابهام فرومي رود .
در ضمن سوالي كه در مورد همين دلايل نيز قابل توجه است دوره مدت چهار ساله وزرات بر هر وزارت خانه است كه از ابتدا مشخص و روشن مي باشد و اگر قرار بود وزيري به دليل بازنشستگي از مسئوليت بركنار شود اين مسئله از ابتدا روشن بوده و نبايد ريسك سه ساله حضوروي به دولت تحميل مي شد و اين سوال اگر در ذهن ها به وجود بيايد كه آمده است قطعا بعد مثبت تغيير مديران و شجاعت دولت نهم در اين تغييرات را در اذهان عمومي جامعه تحت الشعاع قرار خواهد داد.
به هر حال تغيير دهم در دولت نهم قرعه خود را اين بار در وزارت راه انداخت و با وجود آن كه در ميان وزارت خانه ها بودند وزرايي كه شانس بيشتري براي برد در اين به اصطلاح باخت مديريتي را داشتند اما وزير راه به دليل رد شدن از مرز بازنشستگي در صدر بقيه قرار گرفت و اين نيز يكي از مهمترين توجيهات بود.
اقدام دولت نهم هر چند از اين منظر قابل تامل و حتي تحسين برانگيز است اما تزلزل مديريتي كه ازاين بابت بر بدنه وزارت خانه ها و زيرمجموعه هاي آن تحميل مي شود و هزينه و فايده آن ها در مدت زمان باقي مانده از عمر دولت نهم چندان سود بخش به نظر نمي رسد.
به هر صورت اميد است بسته شدن پرونده كاري رحمتي و باز شدن پرونده بهبهاني در وزارت راه، منشاءخدمات تازه و برنامه ريزي هاي قابل توجهي براي اين وزارت خانه گسترده و تاثير گذار در بسياري از بخش هاي اقتصادي و اجتماعي كشورباشد و بايد منتظر ماند و ديد نتيجه تغييرات گسترده در كابينه نهم كه در نوع خود بي نظير بوده است بازي برد برد است و يا بازي برد باخت!
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]