واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: - تصويرسازى ذهنى ورزشكاران
كاظم وجدى
خواب و استراحت جزو جدايى ناپذير زندگى ما هستند. خواب شبانه بخش عظيمى از استراحت و زمان هاى خواب ما را تشكيل مى دهد و امرى بسيار حياتى در زندگى هرانسان به شمار مى رود از اين رو بايد توجه داشت كه اين مقوله به گونه اى علمى و درست انجام گيرد. خواب علمى شبانه براى افراد عادى ۶ ساعت و براى افراد ورزشكار با توجه به نياز هر بدن مى تواند كمى بيشترباشد البته همين مقدار نيز كفايت مى كند. اين پروسه ۶ ساعته بايد يكسره وكامل باشد. اين ۶ ساعت از هر ساعتى شروع شود وبه هر ساعتى ختم شود مفيد است اما علمى ترين زمان براى آن از ۱۰ شب تا ۴ صبح است.
نوع ديگر خواب، خواب روزانه است گاهى اوقات در طول روز احساس كمبود توان و نياز به استراحت پيدا مى كنيم و به طور مثال نياز به خاموش كردن دستگاه هاى بدن خود براى استراحت داريم. در اين مورد نيز بايد دقت لازم را به عمل آورد. با توجه به نظرات مختلف خواب مفيد روزانه در بازه زمانى ۲۰ الى ۴۰ دقيقه است هميشه در فكر اين بودم كه خداوندا چگونه است كه ما در موقع به خاطرسپارى مطالب، آن دسته از مطالبى را كه از آنها تصوير برداشته ايم يا اصطلاحا عكس گرفته ايم بسيار راحت تر از مطالبى كه با قدرت كلاممان مطالعه مى كنيم به خاطر مى سپاريم. اساتيد كنكور نيز به اين نكته تاييد و پافشارى مى كنند كه حافظه تصويرى قوى تر و بهتر از حافظه كلامى عمل مى كند اما حالا كه كمى از آن دوران كودكى دورانى كه براى بنده با سوال هاى گوناگون در مورد توانايى ها و نحوه عملكرد ذهنى سپرى شد فاصله گرفته ايم ومطالعاتى در زمينه توان و تاثير ذهن و روان به انجام رسانده ام جواب اين سوال را بسيار ساده يافته ام. هنگامى كه ما تصويرى را درذهنمان خلق مى كنيم( چه واقعى و چه خيالى) اين تصوير به نيم كره راست مغز فرستاده مى شود( چون هر تصويرمعادل هزار جمله است و بر روى هرچه تاكيد شود و به نيم كره راست فرستاده مى شود) تاپردازش و اجرا شود در نتيجه با تاكيد فراوانى كه مى شود آن مطلب ملكه ذهن مى شود.
مطالبى كه در سطور بالا خوانديد مقدمه اى بود بر موضوع وسيع تصويرسازى ذهن مقوله اى كه به خاطر اهميت فوق العاده اى كه دارد به عنوان معجزه قرن از او ياد مى شود. سال ها پيش شخصى به نام خوزه سيلوا پژوهش هاى فراوان وسيعى را در مورد تاثير تصويرسازى ذهنى و ارتباط آن با امواج مغزى و ميزان اثرگذارى آن بر هر يك از مشكلات به انجام رساند. خوزه در طول تحقيقاتش متوجه شد كه تصاوير ذهنى كه با وضوح كامل از هدف و با انگيزه كافى ساخته مى شود بسيار سريع تر به واقعيت مى پيوندند و ما را در حل مشكلاتمان يارى مى رسانند.
نكته جالب توجه اين جاست از آنجايى كه ما انسان هاى امروزى بيشتر محاسبه گر و چپ مغز شده ايم و كمتر به توان هاى درونى و غير قابل اندازه گيرى مان توجه مى كنيم ولى اگر ما مى خواهيم به موفقيت هاى بيشترى برسيم بايد هر دو نيم كره را به كار گيريم و ارتباط بين آنها را عملى كنيم. براى برقرارى ارتباط بين دو نيم كره و استفاده از آنان به گونه اى هماهنگ بايد در آرامش باشيم تا تصاويرمان با نيروى بيشتر ساخته شوند و با نيرو و انگيزه بهترى به سمت عملى شدن پيش برند. ( مانند يك اتومبيل كه اگر نوع سوخت آن از كيفيت بهترى برخوردار باشد بازدهى بيشترى خواهد داشت) تصويرسازى مقوله اى است كه از آن مى تواند در هر يك از مسائل و مشكلات زندگى مورد استفاده قرار گيرد و يكى از سريع ترين راه ها محسوب مى شود زيرا همان طوركه ما با نگاه كردن به يك تصوير يا عكس اطلاعاتى را دريافت مى كنيم كه اگر بخواهيم بنويسيم شايد چندين صفحه مطلب شود، وقتى ما تصويرى را در ذهنمان مى سازيم در كوتاه ترين زمان ممكن ميليون ها بايت اطلاعات را به مغزمان مى فرستيم و از آنجايى كه اين اطلاعات وسيع و كامل نيز هستند منبع عمل بسيار خوبى براى مغز به حساب مى آيند. آرى وقتى شخصى هر ساعتى را يا نه بهتر بگويم دقايقى را به تصويرسازى ذهنى و تعيين هدف براى خود صرف مى كند و اهدافش را ابتدا از درون برنامه ريزى مى كند و بعد از بيرون براى تحقق آن تلاش مى كند مى تواند به موفقيت هاى چشمگيرى برسد. براى جا افتادن بهتر اين مطلب اجازه بدهيد مثالى بزنيم؛ وقتى ما گياهى را انتخاب مى كنيم و آن را به زمين دلخواهمان آورده و درون خاك قرار مى دهيم و بعد از آن به فراهم كردن شرايط محيطى و تغذيه مناسب مى پردازيم در هدف گذارى نيز همين طور است، ميل به هدف ابتدا بايد ريشه در درون انسان داشته باشد و بعد براى رسيدن به آن تلاش هايى صورت گيرد.
«ادامه دارد»
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]