واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اطلاعرساني، مهمترين ابزار توسعه گردشگري داخلي
همزمان با آغاز فصل تابستان فرصتي مناسب براي سفر و گردشگري داخلي براي مردم پديد ميآيد.
معاونت گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري نيز به همين مناسبت و به تازگي در اقدامي جهت توسعه گردشگري داخلي و كاهش بار ترافيكي مسيرهاي سنتي گردشگري كشور، حدود يك هزار مسير جديد گردشگري را در مناطق كمتر شناخته شده كشور طراحي و معرفي كرده است.
اين اقدام ميتواتد راهكاري مناسب براي توسعه گردشگري داخلي و در جهت تحقق شعار محوري اين سازمان در دوره مديريت جديد مبني بر «همگاني، همهمكاني و همه زماني كردن سفر» باشد.
البته اين رويداد در صنعت گردشگري تنها با «اطلاعرساني» كافي و توجه ويژه به لزوم آگاهيبخشي به «عموم» مردم در اين زمينه براي استفاده از مسيرهاي جديد با هدف معرفي تمامي ظرفيتها و جاذبههاي گردشگري كشور و كاهش بار ترافيكي محورهاي سنتي و قديمي گردشگري محقق خواهد شد.
معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در تشريح طرح از ارائه اطلاعات ضروري مورد نياز براي طي اين مسيرهاي جديد خبر داده و گفته كه اين اتفاق براي نخستين بار در كشور رخ داده است.
براساس اعلام محمدشريف ملكزاده، در اين بانك اطلاعات، زمان پيشنهادي سفر به مناطق مختلف كشور، جاذبههاي گردشگري، تاريخي و طبيعي مسير، وجود يا عدم وجود مكانهاي اقامتي و خدماتي بين راهي نظير پليس راه، پمپ بنزين و درمانگاه براي اطلاعرساني به مردم تهيه و تدوين شده است.
اين مسيرها با توجه به جاذبههاي گردشگري استانهاي كشور تعيين شده و براي مثال استان خراسان رضوي با 68 مسير تعريف شده در صدر و استان هرمزگان با 9 مسير در انتهاي جدول ارائه شده توسط معاونت گردشگري قرار دارند.
تعريف و ارائه مسيرهاي جديد ايرانگردي امري پسنديده است كه البته بسيار «دير» هم انجام شده است.
هنوز قفل شدن راههاي شمالي كشور در تعطيلات ميانه خردادماه سال جاري را از خاطر نبردهايم؛ روزهايي كه راهنمايي و رانندگي مكرر در اطلاعيههايشان از مردم ميخواست كه به همين علت سفر نكنند. دقيقاً همان مردمي كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مشوق آنها براي سفر كردن است!!.
اين سرازير شدنهاي ميليوني مردم در ايام تعطيلات به مسيرهاي كمظرفيت منتهي به چند شهر خاص كشور در نوروز هر سال هم رخ ميدهد و مشكلات عديدهاي را پديد ميآورد.
شكي نيست كه هم افزايش جمعيت جوان و مشتاق جامعه و هم فرهنگسازي رسانهها و سازمان گردشگري به توسعه امر سفر در سالهاي اخير انجاميده است، اما نكته مهم در اين ميان، نبودن تعادل ميان تقاضاي توقعسازي شده براي مردم با زيرساختهاي كم و فرسوده گردشگري در مقاصد سنتي و هميشگي سفر ايرانيان است.
مشهد مقدس، استانهاي ساحلي شمال كشور، اصفهان، شيراز و يزد از جمله اين مقاصد ديرينهاند كه مردم گاهي براي بار دوم هم آنها را ظرف مدتي كوتاه به عنوان مقصد سفر خود انتخاب ميكنند.
شايد علت اصلي اين امر آشنا نبودن هموطنان ما با همين مسيرهاي تازه ايرانگردي و جاذبههاي هنگفت نهفته در دل آنهاست.
اقدام اخير معاونت گردشگري ميتواند پاسخي به اين نياز باشد.
حال سؤال اصلي در مورد مرحله پاياني و مهمترين بخش اين طرح يعني رساندن اين اطلاعات به دست «عموم» مردم به منظور «همگاني كردن» سفر به عنوان يكي از برنامههاي جدي دولت عدالتمحور نهم است.گفته ميشود قرار دادن اين اطلاعات بر روي سايت اينترنتي يكي از روشهاي اطلاعرساني عمومي اعلام شده است. همچنين كپي گرفتن و دست به دست چرخيدن جزوه اطلاعات گردشگري كشور ميان دانشآموزان و جوانان نيز از جمله ديگر راهكارهاي اين مهم ذكر شده است.
بيشك همگاني و همه زماني كردن سفر كه شعار محوري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است جز با اطلاعرساني مناسب، فراگير و حرفهاي دستيافتني نيست.
بايد توجه داشت كه بخش اندكي از شهروندان ايراني به اينترنت دسترسي داشته و يا از آن استفاده ميكنند.
در اين اوضاع اقتصادي توقع كپي گرفتن اين اطلاعات توسط دانشآموزاني كه در كپي گرفتن جزوههاي درسي خودشان نيز ماندهاند هم توقعي زياده است و نميتوان از اين مناظر حساب ويژهاي براي اطلاعرساني باز كرد.
اطلاعرساني در حوزه گردشگري را نميتوان كاملاً به گردن ديگران انداخت، از زير بار مسئوليت مستقيم آن شانه خالي كرد و گفت كه اين بخش از طرح ديگر دست رسانهها را ميبوسد!!. بايد در اين زمينه با كمك كارشناساني «حرفهاي»، تعاملي «حرفهاي» با رسانهها برقرار و طرح را تا انتها مديريت كرد.
بدون شك اجراي طرح 1001 مسير جديد گردشگري كه اعلام شده داراي پشتوانه كارشناسي و علمي قوي است، بدون اطلاعرساني مناسب به «عموم» مردم، عقيم خواهد ماند.
محمدعلي مشكيان
[email protected]
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]