واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رئيس حوزه هنري:فهم كاذب فرهنگي و درآمدهاي نفتي به "مظلوميت فرهنگ" دامن زده است
نشست خبري همايش توسعه و تحول در فرهنگ هنر صبح امروز دوشنبه 24 تيرماه با حضور دكتر حسين بنيانيان رئيس حوزه هنري و مجيد قدمي دبير همايش در حوزه هنري برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، بنيانيان در اين نشست با اشاره به فرمايش مقام معظم رهبري در خصوص رفع مظلوميت از فرهنگ در جامعه ايران اسلامي گفت: رهبر معظم جمهوري اسلامي ايران سال گذشته خطاب به دولت نهم فرمودند فرهنگ در جامعه ايران مظلوم واقع شده و بايد از آن رفع مظلوميت شود.
وي افزود: حضرت آيتالله خامنهاي در جمع دانشجويان و فرهيختگان خراسان رضوي در سال 85 و جمع نخبگان استان فارس در سال 86 به حضور مهندسي فرهنگي در كشور و همچنين لزوم طراحي الگوي فرهنگي اسلامي و نياز به تفاهم نخبگان كشور براي پيوندي فرهنگي جهت طراحي مشترك فرهنگي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي جامعه ايران اسلامي اشاره و تأكيد كردند.
رئيس حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي در ادامه سخنان خود يكي از نيازهاي اساسي براي رفع مظلوميت از فرهنگ در كشور را اقدامات مستمر و پيگير نخبگان جامعه اعم از مديران ارشد، مياني و تمامي كساني دانست كه با انديشه خود در تحول جامعه نقشي بسزا ايفا ميكنند.
بنيانيان اظهار داشت: اولين كمبود موجود در اين راه احساس كاذب فهم فرهنگي در مديران بخشهاي مختلف جامعه است كه نيازي به مكتوبات علمي در زمينه فرهنگي احساس نميكنند. اين عمل به مثابه تفكر افرادي است كه در كنار دريا زندگي و گمان ميكنند همه چيز را درباره آن ميدانند. در حالي كه اطلاعت كاملي نسبت به زندگي و شرايط موجود دريا ندارند.
وي در بخش ديگر سخنان خود يادآور شد: يكي ديگر از مشكلات ما در زمينه مظلوميت فرهنگي به تقسيمبندي اشتباه فضاها يا سازمانهاي مختلف نظير وزارت ارشاد، سازمان فرهنگي هنري شهرداي و نهادها و مراكز موجود درون سازمانها برميگردد. اين امر باعث شده برخلاف واقعيت موجود در نفس فرهنگ، تنها فعاليتهاي فرهنگي با تعريف محدود به نهادهاي درونسازماني يا در حالت كلان به وزارت ارشاد، سازمان تبليغات و نهاد روحانيت واگذار شود.
رئيس حوزه تأكيد كرد: فرهنگ حاصل عملكرد همه افراد جامعه در زمينههاي سياسي، اجتماعي، اقتصادي و هنري است. در كنار فهم كاذب فرهنگي مديران و سازمان تعريفشده براي فرهنگ، درآمد نفت هم به مظلوميت فرهنگ در جامعه دامن زده است. كشورهاي فاقد منابع برونزا به تقويت نيروي انساني و افزايش سطح كيفي كار و فرهنگ اقدام ميكنند. اما در كشور ما به دليل وجود منابع نفتي همه كاستيها با سوبسيد دولتي برطرف و به نيروي انساني و نقش آن در توسعه و فرهنگ بيتوجهي ميشود.
بنيانيان اين موضوعات را دلايل در حاشيه قرار گرفتن فرهنگ در جامعه، بيتوجهي به آن و استفاده از ابزارهاي غيرفرهنگي براي مبارزه با معضلات فرهنگي دانست و گفت: موضوعات عنوان شده باعث ميشود به جاي ايجاد اصلاحات اجتماعي از رهگذر اصلاح فرهنگ جامعه، مدام شاهد ارائه طرح و لايحههاي مختلف نمايندگان مجلس و تبديل آنها به قانون باشيم. وقتي قانون در جامعه زياد باشد، مردم خسته و در تمام موارد با محدوديت قانوني مواجه ميشوند.
وي با اشاره به توصيههاي رهبر معظم انقلاب و نگراني ايشان از بيتوجهي به فرهنگ به عنوان يكي از ابعاد مهم جامعه، اظهار داشت: اگر نهادها و عناصر فرهنگي به صورت مستمر مسائل فرهنگي را در جامعه مطرح نكنند، جامعه مسائل اقتصادي را مسأله روز خود قرار ميدهد. ما شاهد انتخابات متعدد سياسي در جامعه هستيم كه گروههاي مختلف سياسي براي نقد يكديگر مشكل اقتصادي مردم را مطرح ميكنند؛ اما هيچگاه فرهنگ به عنوان مشكل موجود در جامعه مطرح نبوده است.
اين مدير فرهنگي با اشاره به استفاده از هنر براي بهبود تحولات فرهنگي كشور به عنوان يكي از مأموريتهاي حوزه هنري گفت: ما از هنرمندان مستعد براي توليد كالاي هنري دعوت به عمل ميآوريم تا به اين طريق بخش عرضه را انجام دهند و با ارائه كالا به مخاطب زمينهاي براي تحول فرهنگي در كشور ايجاد كنيم.
وي افزود: در اين ميان موضوع تقاضا نيز مطرح ميشود. كليه واحدهاي جامعه اعم از سياسي، اقتصادي و اجتماعي با فرهنگ در ارتباطند. زيرا فعل، رفتار و نحوه عملكرد آنها در جامعه تأثير دارد و نقش ايفا ميكند. همچنين همه سازمانها در انجام فعاليت اصلي خود با موانع فرهنگي در جامعه مواجه هستند. اگر مديران نسبت خود با فرهنگ را بدانند متقاضي هنر خواهند شد كه بخشي از نياز جامعه را برطرف ميكند.
بنيانيان ايجاد بستري مناسب براي نيروها و جوانان مستعد را كه به دليل انزواي فرهنگ تقاضايي براي آنها وجود ندارد به عنوان يكي ديگر از اهداف حوزه هنري ذكر كرد و گفت: مشكل فرهنگ در كشور ما فقط معطوف به كمبود بودجه نميشود بلكه كمبود توجه نخبگان جامعه اعم از مديران و مسئولان مختلف سياسي، اقتصادي و قضايي به فرهنگ يكي از مهمترين مشكلات فرهنگ كشور است.
رئيس حوزه هنري با اشاره به تمدن و فرهنگ غني ايراني اسلامي و ارائه آن به جهانيان از طريق هنر تأكيد كرد: نبايد شرايط به گونهاي باشد كه ما خريدار سريالهاي كرهاي باشيم. از طريق هنر ميتوانيم تمدن و فرهنگ خود را در بازار جهاني ارائه دهيم. ولي در ابتدا بايد بازاري داخلي براي هنرمندان خود فراهم كنيم. به همين منظور و بر اساس تذكر جدي مقام معظم رهبري حوزه هنري اقدام به برگزاري همايش توسعه و تحول در فرهنگ و هنر كرده كه مورد استقبال نيز واقع شده است.
بنيانيان درباره تمهيدات و راهكارهاي اجرايي شدن موضوعات مطرح شده در همايش و رفع مظلوميت از فرهنگ خاطرنشان ساخت: رهبر معظم انقلاب اسلامي اهميت نياز جامعه و افراد آن به فرهنگ را در حد نياز انسان به هوا براي تنفس ذكر كردهاند. اين تلقي و نگاه بايد در مديران بخشهاي مختلف كشور شكل بگيرد. ما بايد فرهنگي جديد در نگاه به فرهنگ در جامعه ايجاد كنيم.
وي ادامه داد: ابتدا بايد اين نگرش را در اجتماع و مديران جامعه ايجاد كرد تا نگاهشان به فرهنگ شكل جامع داشته باشد. بايد مباني مطرح شده در همايش به صورت علمي باشد و فهمي مشترك در بين مديران شكل بگيرد. بايد همه سازمانها و بخشهاي مختلف در زمينه فرهنگي برنامهريزيهاي لازم را داشته باشند و به صورت فرابخشي به آن نگاه نكنند.
رئيس حوزه هنري در بخش ديگر سخنان خود اظهار داشت: فقدان تخصصهاي پيشرفته در فرهنگ يكي از دلايل نبود پيشرفت در عرصه فرهنگي است. بخش مهمي از بيتوجهي صورت گرفته نسبت به فرهنگ از رسانهها رقم ميخورد. خبرهاي فرهنگي منتشر شده عميق نيست و اصحاب رسانه تنها به نوشتن تيترهاي جنجالي و خبرساز توجه ميكنند.
بنيانيان با اشاره به شناسايي مديران موفق فرهنگي و معرفي و تقدير از آنها به عنوان يك راهكار اجرايي جهت رشد فرهنگ، خاطرنشان ساخت: مشكل موجود در فرهنگ ابتدا از نگاه مديران ارشد جامعه نشأت ميگيرد. ضمانت اجرايي براي رشد فرهنگ در جامعه نيازمند اصلاح نگرشها در نخبگان جامعه است.
در بخش ديگر اين نشست مجيد قدمي رئيس سازمان آموزش حوزه هنري و دبير همايش توسعه و تحول در فرهنگ و هنر گفت: حوزه با وظيفهاي كه بر خود احساس كرد پا به عرصه فرهنگ گذاشت. ما با نگاهي عميق به بخش پژوهش و محورهايي كه فرهنگ را تحت تأثير قرار ميدهد، موضوعات و مقولههاي مختلف را مطرح و همايش را برگزار ميكنيم.
وي ادامه داد: خوشبختانه شاهد حضور گسترده دانشگاهيان در اين همايش خواهيم بود. در حال حاضر 400 مقاله پژوهشي به دست ما رسيده كه از اين ميان توسط هيئت داوران 55 مقاله پژوهشي پذيرفته شده و 25 مقاله از 31 تير تا اول مرداد به صورت سخنراني ارائه ميشوند.
قدمي در پايان سخنان خود درباره هدف از برگزاري اين همايش تأكيد كرد: اين مقالات به صورت مداركي خواهند بود كه مديران بخشهاي مختلف ميتوانند از آنها براي فعاليت در حوزه فرهنگ استفاده كنند. اين همايش توليد دانش ميكند و مديران با استفاده از اين دانش ميتوانند نگرش خود را تغيير دهند و به رفع مظلوميت از فرهنگ اقدام كنند.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 277]