واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سازههاي آبي شوشتر، جنگل هيركاني و دماوند در راه ثبت جهاني
مريم خبازعكس: حميد جانيپورچند روزي از ميانه ماه تير گذشته بود كه پرونده كليساهاي ايران (قره كليسا) در كبك كانادا براي ثبت جهاني مورد تاييد كارشناسان قرار گرفت.
اين كليسا كه 10 اثر تاريخي ديگر را نيز در كنار خود دارد، متعلق به دوهزار سال پيش است كه در جهان ارامنه با نام سنت تادئوس از حواريون حضرت عيسي (ع) شهرت دارد. البته كليساهاي نهنه مريم، مريم مقدس و چوپان به همراه چهار عبادتگاه و يك قبرستان نيز در كنار قره كليسا به ثبت رسيدهاند، اما اهميت اين كليسا به حدي است كه 10 اثر پيرامونياش را به نام خويش در لابهلاي آثار ثبتي جهان جاي داده است. چهل سال است كه سازمان يونسكو كارشناساني از سراسر جهان را برگزيده تا ميراث فرهنگي ارزشمند ملل متمدن دنيا را زير چتر حمايتي دوستداران فرهنگ جهاني قرار دهد. در اين ميان كشورمان نيز با همآهنگ شدن با قافله يونسكو سي سال ميشود كه آثار پرارزش تاريخياش را به جهانيان عرضه كرده است. البته حركت مسوولان در اين سالها به اندازهاي كند بوده كه با عقب ماندن از ساير كشورها تنها 9 اثر تاريخي را به ثبت جهاني رساندهاند. اهميت ثبت در كميته ميراث يونسكو از آن جهت است كه پس از ثبت جهاني، يك اثر ديگر تنها متعلق به كشور مادر نيست، چراكه از آن پس تمام دنيا خود را موظف به نگهداري از آن ميدانند. به همين جهت و از آنجايي كه ثبت جهاني قرهكليسا در اواخر دولت هشتم با شكست روبهرو شده بود رحيم مشايي، رييس سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي پس از مدتها در جمع خبرنگاران قرار گرفت تا اين رويداد را به همه ايرانيان شادباش بگويد. هرچند كه خبرنگاران نبود امكانات پيرامون اين اثر باستاني براي اقامت جهانگردان و دشواري رسيدن به آن از راههاي بينام و نشان را به رخ ميكشيدند اما رحيم مشايي ثبت جهاني قرهكليسا را گواهي مستند بر رابطه قوي ايرانيان با خداوند در سراسر تاريخ اعلام كرد «ثبت كليساها در جمهوري اسلامي معناي وسيعي براي دنيا دارد و آن اينكه ايران مهداديان الهي بوده و ايرانيان هميشه خداپرست بودهاند.»
او البته براي اثبات گفتههايش به وجود شش هزار امامزاده در ايران نيز اشاره كرد و با بيان اينكه كشورمان به لحاظ دارا بودن آثار مسيحي در بين كشورهاي اسلامي جايگاه نخست را دارا است و به خاطر تنوع انواع گرايشهاي مسيحي رتبهاي ممتاز در جهان دارد، اعلام كرد كه ايرانيان به خاطر اين همه شكوه بايد فخر بفروشند و به خود ببالند. رحيم مشايي اما اين سخنان را در شرايطي بر زبان ميراند كه در پاسخ به پرسش خبرنگاري كه از ثبت نشدن هيچيك از جاذبههاي طبيعي كشورمان در ميان ميراث جهاني گلايه ميكرد، به اين جمله بسنده كرد كه سالها است ثبت آثار تاريخي بر ثبت آثار طبيعي كشور پيشي گرفته است. او در عين حال از برنامههاي آينده سازمان ميراث فرهنگي براي به ثبت رساندن جنگل هيركاني كه پهنهاي گسترده در استانهاي گيلان، مازندران، گلستان و بخشي از جمهوري آذربايجان است، خبر داد و نويد داد تا به زودي پرونده جنگلهاي حرا در قشم و دماوند براي ارسال به يونسكو آماده شود.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]