واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گزارش رسمي از اوضاع بازار مسكن در نيمه اول 86
دنياي اقتصاد- فصلنامه تخصصي وزارت مسكن در تازهترين شماره خود تحليلي از اوضاع بازار مسكن در نيمه اول سال گذشته منتشر كرده و با اشاره به رشد 124درصدي قيمت زمين در تهران نسبت به مدت مشابه ماقبل، چنين تغييري را يك جهش قيمتي شديد دانسته كه از نظر تاريخي سابقه نداشته است.
براي نيمه اول پارسال منتشر شد
تازه ترين گزارش رسمي از اوضاع بازار مسكن
قيمت زمين ، مسكن و هزينه اجاره بها در نيمه اول سال 86 در تهران به ترتيب 125 ،85 و 36 درصد افزايش يافت
گزارش مكتوب وزارت مسكن: رشد شديد قيمت مسكن در سال گذشته از نظر تاريخي بيسابقه بوده است
فريد قديري
تازه ترين گزارش وزارت مسكن و شهرسازي از تغييرات قيمت مسكن حاكي است :قيمت مسكن در سال 86 نه تنها رام نشد، بلكه رشد كرد و رشد آن ركورد بيسابقهاي را در طول 15 سال گذشته رقم زد.
رشد قيمت مسكن در سال گذشته به قدري چشمگير بوده كه وزارت مسكن و شهرسازي در فصلنامه تخصصي خود(فصلنامه علمي اقتصاد مسكن) به صراحت آن را «جهش شديد قيمت» تعبير كرده است. وزارت مسكن و شهرسازي به عنوان نهاد مرجع در بخش مسكن، روز گذشته گزارش كاملي از شاخصها و تغييرات قيمت مسكن در نيمه اول سال 86 منتشر كرد. بر مبناي اين گزارش قيمت زمين، مسكن و هزينه اجاره آپارتمان در نيمه اول پارسال به ترتيب 125، 85 و 36درصد افزايش يافت. مسكن در سال گذشته در حالي ركورد گراني را با اين ارقام شكست كه تورم عمومي در نيمه اول پارسال 9/11درصد و در كل سال 4/18درصد بوده است.اين در حالي است كه قيمت زمين و مسكن در سال 85 به استناد گزارش وزارت مسكن حدود 30درصد افزايش يافته بود. در گزارشي كه در شماره اخير فصلنامه وزارت مسكن در اين باره منتشر شده آمده است: جهش شديد قيمت مسكن در سال 86 با توجه به رشد بسيار اندك آن در سالهاي قبل، از نظر تاريخي در كشور بيسابقه است. به گزارش دنياي اقتصاد تحليل قيمتي از معاملات انجامشده در بازار مسكن در سال 86 نشان ميدهد روند افزايش قيمت عينا مطابق با دورههاي رونق و ركود در بازار مسكن بوده است.شاخص قيمت مسكن از سال 74 تا 76 افزايش يافت از سال 76 تا 79 روند ثابتي را طي كرد و مجددا از سال 79 تا 82 اين شاخص به صعود خود ادامه داد.شاخص قيمت مسكن از سال 82 تا سال 85 ثابت ماند، اما از سال 85 گرانيها در اين بازار شروع شد كه براساس دورههاي رونق و ركود انتظار ميرفت تا سال 86 نيز ادامه پيدا كند.به گزارش دنياي اقتصاد متوسط قيمت يك مترمربع زمين معامله شده در بهار سال 86 در تهران برابر يك ميليون و 650هزار تومان و در تابستان همان سال برابر يك ميليون و 679هزار تومان بوده كه نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتيب 9/128درصد و 4/ 124درصد رشد داشته است.اين رشد براي يك سال رشد بسيار زيادي است، چراكه قيمت متوسط يك مترمربع زمين معامله شده در سال 85 (849هزار تومان) نسبت به متوسط كل سال قبل 1/31درصد رشد داشته است.
در بهار و تابستان سال 86 هر مترمربع واحد مسكوني در تهران به ترتيب به قيمت يكميليون و 356هزار و يكميليون و 431هزار تومان معامله شد كه نسبت به فصل مشابه در سال 85 به ترتيب 4/87درصد و 4/84درصد رشد داشته است. اين درحالي است كه رشد قيمت مسكن در سال 85 نسبت به سال 84 رقمي معادل 28درصد بوده است. بر اساس اين گزارش متوسط اجارهبهاي يك مترمربع مسكن در شهر تهران در بهار و تابستان سال 86 به ترتيب برابر با 544هزار و 578هزار تومان بوده كه نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتيب 8/36درصد و 3/36درصد رشد داشته است. متوسط اجارهبهاي يك متر مربع مسكن در شهر تهران در سال 85 رشدي معادل 7/23درصد داشته است. بر مبناي اين آمارها ميتوان گفت، رشد اجارهبها در سال گذشته به مراتب كمتر از رشد قيمت زمين و مسكن بوده است.
شاخص قيمت 86
وزارت مسكن و شهرسازي به همت دفتر برنامهريزي و اقتصاد مسكن اين وزارتخانه در اقدامي جديد اقدام به تحليل شاخص قيمتهاي مسكن در سال 86 كرده است. اين شاخص براساس قيمت پايه 100 براي سال 1371 تهيه و تنظيم شده است.براين اساس شاخص متوسط قيمت يك مترمربع زمين ساختمانهاي كلنگي در بهار و تابستان سال 86 در تهران به ترتيب به 3857 و 3924 رسيده است كه نشان ميدهد طي 15سال متوسط قيمت هر مترمربع زمين ساختمان كلنگي در تهران حدود 39برابر شده است.همچنين شاخص قيمت هر مترمربع زيربناي واحد مسكوني در تهران طي بهار و تابستان 86 به شاخص 2752 و 2903 رسيد كه اين شاخص نيز طي 15سال گذشته 29برابر شده است.در همين حال شاخص اجارهبهاي پرداختي بابت هر مترمربع زيربناي واحد مسكوني در تهران در بهار و تابستان سال 86 به ترتيب به 3338 و 3567 رسيد كه حدود 35برابر شده است.اين آمارها نشان ميدهد كه زمين، اجارهبها و مسكن به ترتيب بيشترين افزايش قيمت را در سال گذشته و سالهاي قبل داشته است.تحليلي كه در اين باره ميتوان مطرح كرد، اين است كه افزايش نسبي بيشتر قيمت زمين ناشي از محدود بودن اين عامل يعني زمينهاي موجود در شهر تهران است.از سوي ديگر افزايش رقابت در توليد و عرضه مسكن و درنهايت افزايش كارآيي و سرعت ساخت، هزينههاي احداث و فروش واحد مسكوني را كمتر از قيمت زمين افزايش داده است.
وعدههايي كه عملي نشد
با توجه به رشد سرسامآور قيمت مسكن طي يكسال و نيم گذشته ميتوان نتيجه گرفت طرحهاي مسكن آنچنان تاثيري در كاهش قيمت مسكن نداشته است.
دبير انجمن انبوهسازان ساختمان و مسكن استان تهران در گفتوگو با «دنياي اقتصاد» با اعلام اين خبر گفت: طرح مسكن مهر درواقع متعلق به اقشاري است كه دهكهاي پايين جامعه را تشكيل ميدهند و با توجه به رشدي كه مسكن طي دو سال گذشته داشته، بديهي است اين طرح آنطور كه مسوولان پيشبيني ميكردند موفق نبوده و نتوانسته نقشي در كنترل مسكن داشته باشد. سيدعليرضا قهاري خاطرنشان كرد: متاسفانه رشد غيرمنطقي قيمت مسكن نه تنها در بخش خريد و فروش، بلكه در اجارهبها نيز انعكاس داشته است و همين امر سبب شده است كه بخش مسكن در حال حاضر دچار ركود شود.وي گفت: بيشترين فاكتوري كه باعث رشد قيمت مسكن طي دو سال اخير شده است، هجوم نقدينگيهاي سرگردان و سوداگري بوده است كه همين امر رشد مسكن را به دنبال داشته است.در همين حال پيروز حناچي كارشناس مسكن نيز در گفتوگو با دنياي اقتصاد گفت: متاسفانه طي يك سال و نيم گذشته افزايش قيمت مسكن بيسابقه و سرسامآور بوده است. وي گفت: براي حل بحران مسكن يك راه وجود دارد و آن هم اين است كه دخل و خرج كارمندان دولت با هم همخواني داشته باشد؛ بهطوريكه مثل سالهاي گذشته يك سوم حقوق كارمندان اختصاص به تامين مسكن آنها داشته باشد و مابقي آن نيز براي گذران زندگي آنان تخصيص يابد. وي گفت: متاسفانه، بهرغم اينكه مسوولان پيشبيني كرده بودند كه طرح مسكن مهر باعث كاهش قيمت مسكن خواهد شد؛ اما ميبينيم كه درعمل اين اتفاق نيفتاده است. وي اظهار داشت: البته اين تناقضگويي تقريبا به امري عادي تبديل شده و مردم هم به آن عادت كردهاند؛ بهطوري كه وزراي دورههاي قبلي نيز قول تثبيت قيمت مسكن را داده بودند، اما در عمل شاهد بوديم كه اين وعدهها عملي نشد.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]