واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: بازتابهاي سياسي - رسانهاي فيلم مستند ترور انورسادات؛اعدام فرعون؛ خوني كه خشك نشده است
روابط ايران و مصر پشت چراغ قرمز خيابان خالد اسلامبولي قفل شده بود كه تصوير نقش بسته بر خياباني كه شوراي شهر دوم نامش نهاد و تهرانيها ميگويندش، نقش فيلمي شد كه روابط تهران و قاهره را دستخوش بحران كرد. فيلميكه توسط ستاد پاسداشت شهداي نهضت جهاني اسلام تهيه شده، روايت يكساعتهاي است از ترور محمد انورسادات رئيسجمهور پيشين مصر توسط خالد احمد شوقي اسلامبولي و و خالد اسلامبولي پاسخ آن را با داد، چنانكه در وصيتنامهاش نوشت:
اسلامبولي يكي از سربازاني بود كه در ششم اكتبر 1981، در يك رژهنظامي در قاهره انورسادات را ترور كرد. وي در سال 1982 به دار آويخته شد و در پي آن تهران خياباني را به ياد وي نامگذاري كرد. شرح ماجرا بدينگونه است كه به هنگام رژه، دو افسر، دو درجهدار و دو سرباز از صف رژهروندگان خارج شدند و با نارنجك و سلاحهاي خودكار به سوي جايگاه انورسادات حمله كردند كه در اين حمله رئيسجمهوري مصر و 9 تن ديگر كشته و گروهي نيز مجروح شدند. پس از بازجوييهاي اوليه، 24 نفر از عوامل ترور سادات در دادگاه نظامي مصر محاكمه شدند.
ساداتها و ديپلماتها
خبر انتشار فيلم هم مبهم بود و هم حاشيهساز و هم جنجالبرانگيز كه از خانواده سادات تا وزارت خارجه مصر را به واكنش واداشت. يك روزنامهمصري يكشنبه هفته گذشته گزارش داد كه خانوادهانورسادات در حال بررسي اقدام حقوقي عليه تهيهكنندگان مستند ايراني به نام هستند كه از تلويزيون ايران پخش شده است. (در حاليكه تلويزيون ايران آن را پخش نكرده بود) روزنامه مصراليوم نوشت سازندگان اين فيلم آن را ترور انقلابي رئيسجمهور خائن مصر به دست شهيد خالد اسلامبولي توصيف ميكنند. رقيه دختر سادات گفت: سازندگان بايد پيش از ساخت اين فيلم از خانوادهي ما اجازه ميگرفتند. وي افزود: چنين تهمتي با پاسخي جدي روبهرو خواهد شد. طلعت، برادرزاده سادات و از نمايندگان مجلس مصر نيز گفت: به تبع آن وزارت امور خارجهمصر روز دوشنبه گذشته حسين رجبي مسوول دفتر حفاظت از منافع ايران در قاهره را در اعتراض به مستند ايراني احضار كرد. خبرگزاري فرانسه به نقل از يك مقامعاليرتبه وزارت امور خارجه مصر كه خواست نامش فاش نشود، خبر داد: تامر خليل، معاون امور آسيايي وزارت امور خارجهمصر گفته است اين فيلم و نشان ميدهد كه ايران حساسيتهاي مصر را اصلا درك نميكند. وي ادامه داد: اين فيلم بر هرگونه تحول مثبتي در روابط ميان مصر و ايران تاثيرگذار خواهد بود. فرداي آن روز حسام زكي سخنگوي رسمي وزارت امور خارجه مصر گفت: زكي در عين حال ابراز اميدواري كرد كه ديگر در ايران چنين اقداماتي انجام نشود. وي درباره احتمال خروج مسوول دفتر حافظ منافع مصر از تهران در واكنش به اين فيلم گفت:
موج اعدام فرعون در رسانههاي غربي و عربي
بيبيسي در گزارشي با عنوان به نقل از مجدي عبدالهادي، خبرنگار خود در قاهره مينويسد: با ساخت و پخش اين مستند، روند عاديسازي روابط ديپلماتيك ايران و مصر كه به تازگي آغاز شده بود، حداقل در آينده نزديك بعيد به نظر ميرسد.
به گفته وي، اين مستند اعتراض روشنفكران مصري را نيز به دنبال داشته كه سادات را قهرمان ملي مينامند. دويچهوله گزارش داد: عنوان شده، روابط ديپلماتيك با مصر را قطع كند. حدود دو سال و نيم بعد، انورسادات كه از طرف مصر اين قرارداد را امضا كرده بود ترور شد. اكنون فيلم مستندي كه از اين واقعه در ايران ساخته شده، روابط تهران و قاهره را تيره كرده است. روابط دو كشور در سالهاي اخير بهبودي نسبي پيدا كرده بود و هر دو طرف، بهويژه جمهوري اسلامي، تلاش فراواني در عاديسازي آن داشتند. اكنون اما ساخت فيلمي مستند در ايران، در مورد ترور انورسادات، بهشدت مورد اعتراض مصر قرار گرفته است.
يكي از دلايل واكنش تند مقامهاي مصري، انعكاس گسترده و جنجالبرانگيز اين فيلم در رسانههاي اين كشور و برخي از كشورهاي عربي است كه انورسادات را و ستايش از قاتلان او را توهين به ملت مصر عنوان ميكنند.> شبكه خبري العربيه در گزارشي درباره جنجالهاي ايجاد شده بر سر فيلم اعدام فرعون در سايت خود نوشت: نام برد و افزود كه فيلم مزبور از سوي ديگر سناريونويس مصري، وحيد حامد معتقد است كه اين كار ايرانيان نيازي به پاسخ سياسي ندارد، بلكه بايد با توليد هنري به اين ادعاها جواب داده شود. وي پيشبيني كرد سروصدايي كه فيلم ترور سادات راه انداخته، در روزهاي آينده فروكش كند. حامد افزود: كه خود در عمليات قتل سادات مشاركت داشت معرفي سادات بهعنوان يك خائن را رد و تاكيد كرد كه وي بزرگمردي است كه قهرمان پيروزي جنگ اكتبر بود. اين عضو رهبري الجماعهالاسلاميه افزود: وي همچنين تاكيد كرد: محمدعلي ابراهيم، سردبير روزنامه نيمهرسمي نيز نوشت: روزنامه هم در تحليلي نوشته است: مصطفي الفقي، رئيس كميسيون روابط خارجي پارلمان مصر هم در اين باره تاكيد كرده است كه روابط مصر و ايران، بالاتر از نام خيابان يا تصوير روي ديوار يا فيلم است.>
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]