واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي فعاليتهاي ديني دانشگاه آليكانته اسپانيا در هفتهاي كه گذشت
گروه بينالملل: دانشگاه آليكانته اسپانيا با همكاري رايزني فرهنگي ايران در مادريد در طول يك هفته گذشته با برگزاري نشستهاي تخصصي به بررسي چالشهايي پرداخت كه جهان اسلام با آنها روبهروست.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) به نقل از رايزني جمهوري اسلامي ايران در اسپانيا، « بازتاب حركتهاي شيعي و حضور تشيع در جهان اسلام» و «نكاتي در درك و دريافت جامعه ايراني و اسلام شيعي در عصرحاضر (قرون شانزدهم تا بيستم)» از جمله نشستهاي تخصصي دانشگاه آلكانته طي يك هفته گذشته بود كه شخصيتهايي همچون دكتر «عثمان كوچك»، دكتر« هاني محمد ال اريان» و «دكتر مصطفي خارموني»، از اساتيد دانشگاه آليكانته، دكتر «خوسه كوتياس فرر» استاد مطالعات ايرانشناسي دانشگاه آليكانته و «نازنين باراني» مدرس فارسي دانشگاه سالامانكا درآن حضور داشتند.
«بازتاب حركتهاي شيعي و حضور تشيع در جهان اسلام»
دكتر عثمان كوچك، در ميزگرد«بازتاب حركتهاي شيعي و حضور تشيع در جهان اسلام» به تشريح مهمترين حركتهاي شيعي در قلمرو امپراتوري عثماني طي سدههاي گذشته و نيز نقش جريانهاي شيعي در تحولات سياسي تركيه در سالهاي اخير پرداخته و ضمن ارائه يك ارزيابي كلي از اين تحولات، نقش ايران را درصدور انديشههاي شيعي به آناتولي و آسياي صغير بسيار مهم دانست.
همچنين دكتر ال اريان به چگونگي حضور مذهب تشيع در شمال آفريقا پرداخته و ضمن تشريح خط سير تشيع در تاريخ اين منطقه، بسياري از سنن و آداب مشترك ميان مسلمانان آن منطقه و نيز تأثير تشيع بر فرهنگ آن خطه را بررسي و ارزيابي كرد.
دكتر خارموني نيز به حضور چشمگير حركتهاي شيعي در مصر و بيان مشتركات مسلمانان سني و شيعه اين كشور بر اساس يك ارزيابي كلي پرداخت؛ وي با اشاره به وقايع تاريخي مصر، تاريخ دانشگاه الأزهر و بسياري از متون ديني و آثار و ابنيه آن، حضور و تأثير مذهب تشيع را در اين كشور بسيار مهم و باعث اعتلا و غناي جريانهاي فكري مصر دانست.
در ادامه اين ميزگرد جلسه پرسش و پاسخ مفصلي برگزارشد كه علاقهمندان سؤالات خود را درباره موضوعاتي چون توازن قدرت سياسي و قدرت ديني در جامعه ايران، نقش تفكرات شيعي در تكوين جريانهاي سياسي عصر حاضر، تعاملات فكري مسلمانان شيعه در كشورهايي مانند ايران و لبنان، ايده امام غايب و نقش آن در آموزههاي شيعي، آداب و رسوم مذهبي شيعيان، چرايي و چگونگي گرايش ايرانيان و ديگر ملل به مذهب تشيع و ... مطرح كرده و سخنرانان به آنها پاسخ گفتند.
«نكاتي در درك و دريافت جامعه ايراني و اسلام شيعي در عصرحاضر (قرون شانزدهم تا بيستم)»
دكتر خوسه كوتياس فرر در نشست تخصصي «نكاتي در درك و دريافت جامعه ايراني و اسلام شيعي در عصرحاضر (قرون شانزدهم تا بيستم)» مقاله خود را ارائه كرد و درباره مراحلي كه جامعه ايراني طي چهارقرن اخير در مسير تحولات اجتماعي و فرهنگي طي كرده ، سخنراني كرد.
وي با اشاره به روند سريع تحولات در ايران معاصر، جامعه ايراني را، جامعهاي همواره مستقل و داراي پايگاههاي اجتماعي توانمند معرفي كرده و در اينباره گفت: ايران كشوري است كه در برهههاي مختلف تاريخي حوادث و دشواريهاي زيادي را از سرگذرانده و در خلال اين كشمكشها همواره استوار باقيمانده و نقش خاص خويش را به خوبي ايفا كرده است.
دكتر كوتياس در بخش ديگري از سخنان خود به موضوعات مختلفي از جمله نقش «امام» در تفكر شيعي، مفهوم اجتهادي امام در فقه و قوانين اسلامي، امام بهعنوان پيشواي سياسي و ديني، مهمترين شخصيتهاي شيعي در مقام مجتهد و كاركردهاي دين از منظر شيعه پرداخت.
در ادامه اين نشست نازنين باراني، استاد زبان فارسي دانشگاه سالامانكا درباره فرايض ديني شيعيان و اصول اعتقادي و عملي آنها سخنراني كرد و ضمن ارائه تعاريف كلي درباره برخي اصطلاحات مذهبي، به معرفي اجمالي مذهب تشيع و اركان آن پرداخته و اصول عملي آن را تشريح كرد.
وي با اشاره به اهميت مراسم عبادي و شعائر ديني در ميان مسلمانان، به تشريح روشهاي انجام فرايض ديني در ميان مسلمانان پرداخت.
باراني در سخنان خود به نكات ديگري از جمله نقش ائمه معصوم در تكوين بنيان هاي اعتقادي شيعه شاخههاي اعتقادي در تفكر شيعي و تشيع و رهبري جامعه اسلامي پرداخت.
همچنين دانشگاه آلكانته در هفته گذشته براي نخستين بار در تاريخ روابط فرهنگي ايران و اسپانيا دوره كوتاه مدت مطالعات ايراني با عنوان«بنياد هاي فرهنگي، سياسي و ديني در شناخت ايران معاصر» را در اين برگزاركرد.
دوره كوتاه مدت مطالعات ايراني با عنوان«بنياد هاي فرهنگي، سياسي و ديني در شناخت ايران معاصر»
برگزاري نشست مقدمهاي برشناخت ايران با سخنراني دكتر «ماريا خسوس روبيرا» رييس دپارتمان مطالعات عرب و اسلام دانشگاه آليكانته و دكتر «سيد احمدرضا خضري» استاد دانشگاه تهران با عنوان«تحولات تاريخي ايران در دوره اسلامي»، نشست تاريخ زبان فارسي با سخنراني«خواكين رودريگز وارگاس» مترجم و مدرس زبان فارسي دانشگاه سويا و دكتر «سعيد هوشنگي» استاد زبان فارسي دانشگاه كمپلوتنسه، ميزگردي با عنوان«بررسي حيات اجتماعي زنان در ايران» با سخنراني خانمها دكتر «ماريا خسوس روبيرا» رييس دپارتمان عرب و اسلام دانشگاه آليكانته، دكتر «خوسفينا بوئنو آلونسو» معاون بينالملل و استاد دانشگاه آليكانته، كتر «آمپارو سانچس روسل» استاد دانشگاه والنسيا و «هايلا منطقي»، استاد دانشگاه آليكانته از نشستهاي تخصصي دوره كوتاهمدت مطالعات ايرانشناسي در دانشگاه آليكانته اسپانيا بود.
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 563]