واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: مخالفت مسكو با اقدام يكجانبه عليه ايران
تايمز: مناقشه هستهاي ايران با تغيير دولت آمريكا حل ميشوددنياي اقتصاد – كمتر از يك هفته ديگر دور جديد مذاكرات ايران و كشورهاي 1+5 در ژنو آغاز ميشود.
به گفته مقامهاي ايراني محور اين مذاكرات درباره نكات مشترك بسته پيشنهادي كشورهاي يادشده و بسته پيشنهادي ايران خواهد بود. اين درحالي است كه طي روزهاي اخير بيش از پيش روسيه حمايت لفظي خود از ايران را تقويت كرده است. آگاهان ديپلماسي جديد مسكو را متاثر از ناديده انگاشتن مخالفت كرملين با استقرار سپر دفاع موشكي در اروپاي شرقي از سوي كاخ سفيد ارزيابي ميكنند. از سوي ديگر صاحبنظران پيشرفتهاي موشكي ايران را محرك اين اختلاف ميان مسكو و واشنگتن ميدانند.
در ادامه موضعگيريهاي اخير مسكو وزير امور خارجه روسيه از لزوم «گفتوگوي محترمانه» با ايران و نه تهديد سخن گفته و جامعه جهاني را از اقدام يكجانبه عليه ايران برحذر داشته است. در همين حال نيز مواضع تكراري اتحاديه اروپايي مبني بر لزوم تعليق غنيسازي اورانيوم از سوي ايران نيز شنيده ميشود. مساله هستهاي ايران همچنان بخشي از اخبار رسانههاي جهان را به خود اختصاص داده است و از همينرو، تحليلهاي مختلفي ارائه ميشود، تحليلهايي كه گاه بهبود در روند پرونده هستهاي ايران را به تغيير دولت در آمريكا منوط ميكنند.
درعين حال وزير امور خارجه روسيه اميدوار است كه بررسي پيشنهاداتي كه ماه گذشته به ايران ارائه شده بود، اجازه دهد كه در مورد مساله هستهاي ايران توافقاتي حاصل شود.
به گزارش ايسنا سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه در يك كنفرانس مطبوعاتي كه روز جمعه در مسكو برگزار شد، اعلام كرد: ما از پيشنهادات و تلاشهاي ديپلماتيك براي دستيابي به توافقات در مورد مساله هستهاي ايران حمايت ميكنيم.
وي افزود: اميدواريم كه بررسيهاي اين پيشنهادات كه ماه گذشته به ايران ارائه شده اجازه دهد كه شرايط لازم مهيا شود.
به گزارش خبرگزاري روسي نووستي، بسته مشوقها شامل پيشنهاداتي است كه بايد تهران را در راه اتخاذ تصميم توقف غنيسازي اورانيوم متقاعد سازد. اما بنا به درخواست گروه 1+5 (پنج عضو دائم شوراي امنيت به علاوه آلمان) پيش از آن ايران بايد غنيسازي اورانيوم خود را در جريان مذاكرات به حالت تعليق در آورد.
تهران اعلام كرده است كه تعليق غنيسازي اورانيوم را بهعنوان پيش شرط مذاكرات با گروه 1+5 نپذيرفته است. در اين ميان تهران آماده برقراري گفتوگو در مورد پيشنهادات غرب با در نظر گرفتن بسته پيشنهادي خود است كه پيش از آن ارائه كرده بود.
لاوروف همچنين اعلام كرد كه مناقشه هستهاي ايران را نميتوان با استفاده از روشهاي نظاميحل كرد.
وي كه در پايان مذاكرات با وزير امور خارجه اردن در مسكو صحبت ميكرد، اعلام كرد: ما طرفدار آن هستيم كه هرگونه مساله مربوط به ايران از طريق مذاكرات و روشهاي سياسي-ديپلماتيك و كشيدن ايران به سوي گفتوگويي متقابلا محترمانه و معين حل شود و نه از طريق تهديدهايي كه هر از گاهي شنيده ميشود مبني بر اينكه به زودي براي آنكه بتوان تماميمشكلات را به يك باره حل كرد، عمليات نظامي آغاز خواهد شد. اينطور نخواهد بود.
براساس اين گزارش، مسكو از جامعه جهاني خواست كه از اتخاذ گامهاي يكجانبه در رابطه با ايران خودداري كنند و معتقد است كه بايد تصميميجمعي در باره حل مساله ايران اتخاذ شود.
وزير امور خارجه روسيه با اشاره به آزمايش موشكهاي جديد در ايران اعلام كرد: از نظر ما صحبتها درباره تهديد موشكي از سوي ايران به عنوان دليلي براي استقرار كمربند سوم سپر ضد موشكي در اروپا خيالي است. همه كساني كه در عادي شدن اوضاع در منطقه ذينفع هستند بايد در اروپا پاي ميز مذاكره نشسته و به توافق برسند. در غير اين صورت گزينه ديگر اوضاع كنوني است كه عدهاي تهديد ميكنند، عده ديگر دست به آزمايشهاي موشكي ميزنند و برخي نيز اقدام به ايجاد كمربند سوم (سپر ضد موشكي) ميكنند، اما همه اين گامهاي يكجانبه درست در زماني صورت ميگيرد كه نياز شديدي به بررسي و توافقات مشاركتي وجود دارد. وي تاكيد كرد: ما براي همكاري در حل همه اين مشكلات آمادگي داريم.
به گزارش خبرگزاري اينترفكس، وزير امور خارجه روسيه گفت كه آزمايش موشكي ايران بيفايده بودن طرحهاي آمريكا براي ساخت يك سيستم دفاع موشكي در اروپايي شرقي را آشكار ميكند. وي اظهار كرد: اين آزمايشها آن چه را كه ما گفتهايم مبني بر اينكه طرح آمريكا براي ساخت يك سيستم دفاعي در اروپا در شرايط موجود براي نظارت يا واكنش به چنين موشكهايي لازم نيست، را اثبات ميكند. لاوروف افزود: اين آزمايشها نشان ميدهد كه ايران اكنون موشكهايي با برد بيش از 2000 كيلومتر دارد.
نگراني اروپا از آزمايش موشكي
اين در حالي است كه اتحاديه اروپايي از آزمايش پرتاب موشك ايران كه روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه انجام گرفت، با ابراز نگراني، بار ديگر از ايران خواست فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم را متوقف كند.
فرانسه كه رياست موقتي اتحاديه اروپايي را بر عهده دارد روز جمعه در بيانيهاي نسبت به آزمايش پرتاب موشكهاي ايران ابراز نگراني كرد و گفت: اتحاديه اروپايي از ايران ميخواهد سرانجام نسبت به درخواست كل جامعه بينالمللي كه در قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل ابراز شده است، واكنش نشان دهد تا از طريق مذاكرات به يك راهحل براي حل مساله هستهاي ايران دست يابد. به گزارش خبرگزاري رويترز، آمريكا و سران اتحاديه اروپايي مدعياند كه ايران در تلاش است تحت پوشش برنامه هستهاي صلحآميز خود به سلاح هستهاي دست يابد و به همين دليل، تا كنون سه توافقنامه تحريم را در شوراي امنيت سازمان ملل عليه تهران اعمال كرده است. اگرچه واشنگتن تاكيد دارد كه متعهد به يافتن راهحلي ديپلماتيك براي حل مساله هستهاي ايران است و در ارائه بسته جديد مشوقها به ايران كه هدف آن متقاعد كردن تهران به توقف فعاليتهاي غنيسازياش است، به ساير قدرتهاي جهاني پيوسته است، اما هنوز اقدام نظاميعليه ايران را از روي ميز برنداشته است. احمد خادمالمله، سخنگوي شوراي امنيت ملي ايران روز جمعه گفت كه سعيد جليلي، دبير اين شورا و نماينده هستهاي ارشد ايران در مذاكرات هستهاي در 19 ژوئيه (29 تير) با خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا در ژنو ديدار خواهد كرد.
به دنبال آزمايش پرتاب موشكهاي ايران، روسيه كه روابط اقتصادي نزديكي با ايران دارد، گفت كه اين آزمايشها نشان ميدهد طرحهاي آمريكا براي نصب يك سيستم دفاع موشكي در لهستان و جمهوري چك غيرضروري است.
در همين حال، كاردينال تارچيزيو برتونه، نخستوزير و جانشين پاپ بنديكت شانزدهم در ملاقات با كاردار سفارت جمهوري اسلامي ايران در واتيكان گفت: مواضع واتيكان در باره فعاليتهاي هستهاي ايران بسيار شفاف و براي جهانيان روشن است.
نخستوزير و جانشين پاپ بنديكت شانزدهم در ملاقات با محمد حسين ميرزاآقايي، كاردار سفارت جمهوري اسلاميايران در واتيكان گفت: واتيكان به حق ايران در دسترسي به انرژي هستهاي احترام ميگذارد و قويا از آن دفاع ميكند.
برتونه تاكيد كرد: ما به صراحت گفتهايم كه واتيكان با هرگونه اقدام نظاميو استفاده از زور عليه ايران به شدت مخالف است و مذاكره توام با همكاري متقابل در چارچوب آژانس تنها راه تضمين صلح و حل موضوع هستهاي ايران به شمار ميرود.
اين مقام واتيكان همچنين اضافه كرد: ديپلماسي تنها راه حل موضوع هستهاي ايران است و همه چيز بايد در چارچوب آژانس بينالمللي انرژي هستهاي بررسي شده و حلوفصل شود. وي افزود: ما بهعنوان عضو رسمي آژانس بينالمللي انرژي اتمي تمام تلاش خود را بهكار خواهيم بست تا حق ايران در استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي بهرسميت شناخته شود.
به گزارش خبرگزاري فارس، روزنامه تايمز در گزارشي با تشبيه تغيير رييس جمهور آمريكا در ماههاي آينده به تغيير رژيم در اين كشور نوشت: احتمال حمله نظاميتوسط آمريكا يا اسرائيل اكنون بسيار كم است و تمايلي جديد در دولت جورج بوش، رييسجمهور آمريكا برقراري رابطه با مردم ايران به منظور افزايش احساسات طرفدار آمريكايي در ايران ديده ميشود.
تايمز با اشاره به پاسخ ايران به نامه كشورهاي 1+5 تاكيد كرد: صحبتهايي درباره تعليق در برابر تعليق وجود داشته است تا ايران در ازاي توقف تحريمها، غنيسازي اورانيوم در مراحل پيشرفتهتر را تعليق كند، اما در پاسخ ايران هيچ اشارهاي به تعليق غنيسازي اورانيوم تعليق در برابر تعليق وجود نداشته است.اين نشريه انگليسي تصريح ميكند: به عقيده مسوولان غربي آنچه ايران ميخواهد، خريد زمان است، اين در حالي است كه مقامهاي اين كشور منتظر رييسجمهور جديد آمريكا هستند و در عين حال به غنيسازي خود ادامه ميدهند. تايمز تصريح ميكند: اگر چنين نظريهاي صحيح باشد گروه 1+5 به سراغ اعمال تحريمهايي خواهد رفت تا روسيه و چين از آنها حمايت كند و اين در حالي است كه دو طرف منتظر نتيجه انتخابات رياستجمهوري آمريكا هستند.
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]