واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: پاندول سياسي ترور بوتو
جام جم آنلاين: وقتي آصفعلي زرداري، رهبر حزب مردم پاكستان به فاصله چند روز پس از ترور بينظير بوتو، همسرش و رهبر پيشين اين حزب در آخرين روزهاي سال گذشته ميلادي خواستار ورود سازمان ملل به پرونده ترور بوتو شد شائبه سياسي بودن اين حركت چيزي نبود كه او بتواند به آساني انكارش كند.
اگرچه حزب مردم به طور طبيعي اين حق را دارد كه به نتيجه تحقيقات پرونده ترور بوتو به ديده ترديد بنگرد اما يكي از خاصيتهاي دنياي سياست اين است كه حتي حوادث ناراحتكننده و تاثرآور را هم ميتوان دستاويز بهرهبرداري سياسي قرار داد.
پافشاري زرداري و حزب مردم بر واگذاري مسووليت تحقيقات به سازمان ملل و تاكيد چند باره بر لزوم تشكيل كميته حقيقتياب مستقل تلويحا به منزله متهم كردن هواداران پرويز مشرف، رئيسجمهور به مشاركت در توطئه قتل بوتو بود. مخالفان مشرف سرسختانه سعي دارند مشرف و متحدانش را به دست داشتن در ترور بوتو متهم كنند در حالي كه اين حادثه بيشتر از آن كه به نفع حاكميت مشرف تمام شود، به زيان او رقم خورد.
بازي سياسي در پاكستان چندان پيچيده نيست. دولتهاي پياپي كه در اين كشور روي كار ميآيند و ميروند براي كنترل كشور و جلوگيري از بحرانهاي اجتماعي هميشه به نوعي با احزاب و گروههاي افراطي در تعامل هستند. با افراطيون تعامل دارند تا مانع فوران و طغيان جامعه شوند و به اين گروهها به منزله سوپاپ اطميناني براي جلوگيري از انفجار جامعه مدني مينگرند.
با اين اوصاف فرقي نميكند مشرف در پاكستان قدرت را در دست داشته باشد يا زرداري. پاكستان با شمشير دولبه افراطيگري، اشاعه بيكاري، فقر تودهها، ناكافي بودن منابع مالي و بحرانهاي اجتماعي روبهروست.
دو حزب مردم و مسلم ليگ شاخه نواز كه در آستانه انتخابات پارلماني اوايل امسال از يكسو با تداوم حمايت بخشهايي از ارتش و جامعه از مشرف روبهرو بوده و از ديگرسو فاقد برنامهاي جامع و مدون براي حل مشكلات پاكستان بودند به جاي ارايه برنامه خود براي اداره پاكستان به شيوههايي چون اعمال فشار رواني بر مشرف و حاميانش روي آوردند.
ترور بوتو در انتخابات پارلماني به نفع كدام جناح تمام شد؟ مرگ نخستوزير فقيد پاكستان در آستانه انتخابات موجب شد احزاب مخالف دولت با اختلافي فاحش بر جناحهاي هوادار مشرف پيروز شوند و فضاي انتخاباتي بيش از پيش به نفع آنها سازماندهي شود.
اگرچه مخالفان مشرف در غياب حادثه ترور بوتو هم قطعا بر هواداران رئيسجمهور پيروز ميشدند اما پيروزي آنها در صورت زنده بودن بوتو تا بدين حد چشمگير و قاطع نبود.
اين جمعبندياي ساده است كه به طور قطع حاميان مشرف به راحتي قادر به رسيدن به آن بودهاند. با وجود چنين معادله سادهاي بعيد به نظر ميرسد حاميان مشرف خود را درگير توطئه ترور بوتو كرده باشند اگرچه آنها با بيتوجهي به تامين امنيت جاني بوتو ممكن است به طور غيرمستقيم راه را بر اجراي طرح ترور او توسط تروريستهاي خانگي هموار كرده باشند.
رضا سادات
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]