واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: خداحافظي بيل گيتس امپراتور نرمافزار دنيا؛روزي نخواهد بود كه به مايكروسافت فكر نكنم - فاطمه ملكي
مشهور به در 28 اكتبر 1955 در سياتل، مركز ايالت واشنگتن آمريكا به دنيا آمد و در كنار دو خواهرش رشد كرد. وي در خانوادهاي به دنيا آمد كه از تاريخي غني در تجارت و سياست و خدمات اجتماعي بهرهمند بودند.پدرش وكيل دادگستري و يكي از سرشناسان شهر سياتل بود و مادر او آموزگار مدرسه و يكي از اعضاي هياتمديره يونايتد وي اينترنشنال بود كه در امور خيره نيز فعاليت داشت.گيتس در سال 1973 وارد دانشگاه هاروارد شد و با مدير اجرايي حال حاضر مايكروسافت آشنا شد و در هاروارد گيتس نسخهاي از زبان برنامهنويسي بيسيك را براي نخستين ميكروكامپيوتر نوشت.
او سال دوم، دانشگاه را رها كرد تا تمام انرژي خود را صرف مايكروسافت كند؛ شركتي كه او در سال 1975 با دوست دوران كودكي خود تأسيس كرده بود ، بر اين باور استوار بود كه كامپيوتر به وسيلهاي ارزشمند روي هر ميزي و در هر خانهاي تبديل خواهد شد. آنها شروع به ساخت نرمافزار براي كامپيوترهاي خانگي كردند و افق ديد گيتس براي محاسبات شخصي، محور موفقيتهاي شركت مايكروسافت شد.
گيتس براي گسترش نرمافزار، آسانتر شدن، كمهزينهتر و دلپذير شدن آن براي استفادهكنندگان كامپيوتر به پيشرفت خود ادامه داد. كمپاني به اهداف بلندمدت ميانديشيد و در سال مالي 2005 نزديك به 6/2 ميليارد دلار براي تحقيق و توسعه سرمايهگذاري كرده است.
بيل گيتس در ژانويه 1994 ميلادي با خانم از كارمندان مايكروسافت و اهل دالاس در ايالت تگزاس آمريكا ازدواج كرد و اكنون داراي سه فرزند هستند.
بيل گيتس كه در بين سالهاي 1995 تا 2007 ميلادي ثروتمندترين مرد جهان بود و داراييهاي او معادل 65 ميليارد دلار برآورد شده بود، در سال 2008 ميلادي سومين مرد ثروتمند جهان شد و پس از سرمايهدار آمريكايي و بازرگان مكزيكي قرار گرفت.
بيل گيتس در دنيا بهعنوان بنيانگذار تحول در رايانههاي شخصي بسيار مشهور است و نحوه تجارت بيل گيتس به دليل اينكه قدرت رقابت را از رقيبان سلب كرده، همواره مورد انتقاد بوده و در زمانهايي نيز از او به اين دليل شكايت شده است.
مايكروسافت از كجا پديد آمد؟
شركت مايكروسافت يك شركت آمريكايي چند مليتي با 89 هزار كارمند در 105 كشور دنيا است كه در زمينه فناوريهاي رايانهاي فعاليت ميكند و در زمينه طراحي، توسعه، ساخت، صدور مجوز، پشتيباني و ارائه خدمات نرمافزاري براي وسايل كامپيوتري فعال است. دفتر مركزي مايكروسافت در واشنگتن در ايالات متحده آمريكا قرار دارد و درآمد ساليانه اين شركت در سال 2007 ميلادي 5112 ميليارد دلار بوده است. پرفروشترين محصولات مايكروسافت سيستمعامل ويندوز و نرمافزار مايكروسافت آفيس هستند كه در راستاي شعار اصلي اين شركت يعني عرضه شدند كه اين دو محصول با سهميحدود 90 درصد در سال 2003 براي مايكروسافت آفيس و در سال 2006 براي ويندوز، جايگاه مهميدر بازار فروش محصولات كامپيوترهاي شخصي و كامپيوترهاي روميزي پيدا كردند. مايكروسافت در ابتدا كار خود را با ساخت و فروش Basic interpreters آغاز كرد و در اواسط دهه 80 ميلادي با طراحي MS-DOS بر بازار سيستمعامل كامپيوترهاي خانگي مسلط شد. گفته ميشود پس از ورود مايكروسافت به بورس و افزايش ارزش سهام آن، چهار نفر ميلياردر و حدود 12 هزار نفر از كاركنان آن ميليونر شدند. مايكروسافت همواره هدف نقدهاي مختلفي از جمله انحصارطلبي بوده كه موجب برپايي دادگاههاي قضايي بسياري براي آن به علت تجاوز از قوانين انحصار در وزارت دادگستري ايالات متحده آمريكا و كميسيون اروپا شد. مايكروسافت علاوه بر بازار سيستمعامل و نرمافزار اداري در زمينههاي ديگري همچون شبكه تلويزيوني MSNBC ، سايت اينترنتي MSN و دانشنامه چندرسانهاي انكارتا فعاليت ميكند. اين غول نرمافزاري دنيا در زمينه ساخت سختافزار رايانه با ساخت محصولاتي مانند ماوس و نيز سرگرميهاي خانگي از جمله xBox ، Ziun و MSN TV فعاليت دارد. تاسيس مايكروسافت به اين صورت است كه بيل گيتس پس از مطالعه شماره اول مجله پاپيولار الكترونيكز در ژانويه 1975 كه حاوي اطلاعاتي در مورد ريزرايانه التير 8800 )8800 (Altair بود، با MITS كه سازنده آن بود، تماس گرفت و آنان را از ساخت نرمافزار برنامهنويسي كه نام آن را بيسيك گذاشته بودند، مطلع كرد.
بيل گيتس تا آن زمان نه يك سيستم Altair و نه حتي يك مترجم ساده داشت، با اين حال در طول 8 هفته قبل از اجراي اوليه نرمافزار، او و آلن يك برنامه مفسر نوشتند و MTS نيز آن را خريد و محصول جديد خود را روانه بازار كرد. به دنبال آن بيل دانشگاه هاروارد را رها كرد و به نيومكزيكو جايي كه MITS قرار داشت، رفت و مايكروسافت را در آنجا تاسيس كرد.
در واقع مايكروسافت 26 نوامبر 1976 به عنوان علامت تجاري ثبت شد و نخستين دفتر بينالمللي مايكروسافت در نخستين روز نوامبر 1978 در ژاپن با نام ASCII Microsoft و نام فعلي مايكروسافت ژاپن تاسيس شد.
در سال 1980 به اين شركت پيوست و با مديرعاملي بيل گيتس هم موافقت كرد.
مايكروسافت نخستين سيستمعامل خود را سال 1980 به بازار عرضه كرد. اين سيستمعامل كه نسخه تغييريافتهاي از يونيكس بود، با كسب اجازه از شركت TِAT با عنوان زينيكس به بازار فرستاده شد.
مايكروسافت ورد با عنوان اصلي Multi-Tool Word به خاطر رواج ايده معروف شد. ورد همچنين نخستين برنامهاي بود كه قابليتهايي همچون نمايش متنهاي بولد را داشت.
نخستين بار كپيهاي مجاني نسخه نمايشي مايكروسافت ورد به همراه مجله پيسيورلد در نوامبر 1983 توزيع شد و با اين كار مايكروسافت ورد، نخستين برنامهاي شد كه روي ديسك همراه يك مجله پخش شد.
موفقيت اصلي مايكروسافت، با سيستمعامل داس اتفاق افتاد. IBM قراردادي با مايكروسافت بست تا نسخه جديدي از سيستمعامل CP /M را براي رايانههاي شخصي IBM تهيه كند.
مايكروسافت براي اين كار يك سيستمعامل مشابه اين سيستمعامل را با نام 86-DOS از شركت محصولات كامپيوتري سياتل و با قيمتي كمتر از 50 هزار دلار خريد.
IBM هم نام آن را به PC-DOS تغيير داد و بهخاطر قوانين كپي رايتي كه متوجه CPM بود، آيبيام آن را با قيمت 250 دلار در كنار PC-DOS كه 40 دلار قيمت داشت، به بازار عرضه كرد كه سرانجام بهخاطر قيمت كمترش به استاندارد تبديل شد.
معامله مايكروسافت با IBM به آن اجازه ميداد امكان توزيع و فروش نسخه داس مخصوص خود يعني MS-DOS را داشته باشد و به همين دليل مايكروسافت با فروش سيستمعامل خود در بازار داغ سيستمعامل براي رايانههاي مشابه IBM از يك شركت كوچك به يكي از بزرگترين شركتهاي نرمافزاري در صنعت رايانههاي خانگي تبديل شد.
با عرضه موشواره مايكروسافت در دوم مي1983 مايكروسافت توليدات خود را توسعه بخشيد.
تولد ويندوز
نسخه ابتدايي ويندوز در نوامبر 1985 به بازار آمد كه در واقع، همان نسخه گرافيكي MS-DOS بود. دو سال بعد مايكروسافت اعلام كرد كه نسخه آخر ويندوز يعني ويندوز3 را در سالهاي نخست دهه90 به بازار خواهد فرستاد.
مايكروسافت در مي1991 رسما اعلام كرد شراكت بر سر 2OS به پايان رسيده و از اين پس همه تلاش خود را صرف ويندوز خواهد كرد.
همزمان با اين تحولات، مايكروسافت يكي ديگر از محصولات خود يعني مايكروسافت آفيس را ارائه كرد كه به همراه مايكروسافت ورد و مايكروسافت Book Shelf يك مجموعه مرجع بود، محتويات نخستين ديسك شركت مايكروسافت را تشكيل ميدادند.
ويندوز 1/3 در نوامبر 1992 به بازار عرضه شد كه در عرض دو ماه، سه ميليون كپي فروخت. يك سال بعد، ويندوز مهمترين سيستمعامل گرافيكي در تمام دنيا بود و مجله Fortune ، مايكروسافت را مبتكرترين كمپاني در ايالات متحده در سال 1993 ناميد.
حضور پرقدرت
پيش از ارائه ويندوز 95، مايكروسافت يك شركت تجارت محور قلمداد ميشد اما ويندوز 95 موجب شد كه ديگر آن را يك شركت مشتريمحور بدانند و در سپتامبر 1995 دولت چين ويندوز را به عنوان سيستمعامل رسمي كشورش انتخاب كرد و از مايكروسافت خواست نسخه چيني ويندوز را برايشان آماده كند. اواسط دهه90 بيل گيتس تصميم گرفت مايكروسافت را وارد دنياي اينترنت كند و MSN بهوجود آمد كه يك سرويس آنلاين بود و قرار بود با AOL رقابت كند.
در سال 1997 اينترنت اكسپلورر4 همراه ويندوز به بازار آمد اما دادگستري آمريكا به اين دليل كه مايكروسافت با اين كار از توافقنامهاي كه در سال 1994 امضا كرده، تخطي كرده، از آنها خواست كه ديگر اينترنت اكسپلورر و ويندوز را همراه هم به بازار نفرستند. در سال 1998 ويندوز 98 به همراه اكسپلورر به عنوان فايل سيستم عرضه شد و در عين حال، جنجالهاي زيادي در پي افشاي يادداشتهاي داخلي مايكروسافت در اينترنت به وجود آمد: اين اسناد كه به اسناد هالووين معروف شدهاند، بخشي از اين خطرات را عنوان كرده و در عين حال از فعاليتهاي مايكروسافت عليه لينوكس پرده برميدارد. مايكروسافت نيز ضمن اينكه به صحت اين اسناد اعتراف كرد، آنها را صرفا تحقيقات مهندسي دانست.
دردسرهاي مايكروسافت
در آوريل سال 2000 حكم پرونده ايالات متحده و مايكروسافت صادر شد. اين حكم شركت را مجبور ميكرد كه به دو پاره تقسيم شود. البته بخشي از اين تصميم در دادگاه استيناف لغو شد. مايكروسافت كه اهداف تجاري و خانگي را توامان نشانه رفته بود، ويندوز XP را در سال 2001 آماده كرد. مايكروسافت براي رقابت با سوني و نينتندو، با سرمايهگذاري ميلياردي و توليد و پخش xBox وارد عرصه بازيهاي كامپيوتري شد.
تا سال 2005، xBox در بازار فروش آمريكا در رده دوم پس از پلياستيشن2 سوني و قبل از گيم كيوب نينتندو قرار داشت اما با اين وجود، با فروش 22 ميليون دستگاه در مقايسه با فروش بيش از 100ميليون دستگاه پلياستيشن2، ضرر سنگيني معادل چهار ميليارد دلار متحمل شده است.در سال 2004 به دنبال شكايت اتحاديه اروپا، مايكروسافت به پرداخت 613 ميليون دلار جريمه محكوم شد و متعهد گرديد كه توافقات قطعي خود با ساير رقبا را افشا كند. همچنين ملزم شد نسخهاي از ويندوز را تهيه و آماده كند كه فاقد مدياپلير باشد. در نوامبر 2005، مايكروسافت دومين كنسول بازي خود را با نام ايكس باكس 360 به بازار عرضه كرد. مايكروسافت در زمينه رقابت با كنسولهاي بازي تجربيات خوبي به دست آورده بود و اين بار كنسولي بسيار كاملتر و بهتر نسبت به نخستين كنسول خود به بازار عرضه كرد.
تلاش براي ادامه قدرت انحصاري
در 18 مي سال 1998 در دپارتمان دادگاهي ايالات متحده آمريكا، 19 ايالت شروع به مخالفت عليه مايكروسافت كردند. آنان بيان كردند كه مايكروسافت به صورت غيرقانوني با استفاده از قدرت انحصاري خود در حراج و فروش ويندوز سوءاستفاده كرده است.
در سوم آوريل سال 2000 دادگاه محدوده آمريكا قانوني براي مايكروسافت تعيين كرد كه مايكروسافت بايد فعاليتهاي خود را با استفاده از قدرت انحصاري خود به دور از اهداف مبارزهطلبي ادامه دهد. جكسون به مايكروسافت دستور داد تا به دو كمپاني تقسيم شوند؛ يكي براي توليد سيستمعامل و ديگري براي توليد باقي محصولات.
در ماه ژوئن سال 2001 اتحاديه از دادگاه خواهان بازگشت مايكروسافت به يك كمپاني شد. كمي بعد، در ماه سپتامبر سال 2001 به دستور رئيسجمهور جورج بوش مايكروسافت يكتا شد و نشستي با مايكروسافت در دپارتمان قضايي آمريكا انجام شد. اتحاديه اروپا در سال 2004 شروع به مخالفت با متحد بودن مايكروسافت كرد.
خداحافظي گيتس
بالاخره بعد از مدتها كه خبر كنارهگيري بيل گيتس از مديرعاملي مايكروسافت به گوش رسيد، سرانجام 27 ژوئن 2008 مراسم خداحافظي او كه مايكروسافت را با آرزوي قرار دادن يك كامپيوتر روي هر ميز و در هر خانه بنا كرده بود، برگزار شد. خداحافظي بيل گيتس با خاطرهگوييهاي وي و استيو بالمر جانشينش در جمع كارمندان مايكروسافت آغاز ميشود و وي به گفته خودش، بعد از 33 سال به كار در مايكروسافت اعتياد پيدا كرده است بهطوري كه بعضي روزها بچهها را در ماشين سوار ميكند تا به مدرسه برساند اما وقتي شروع به رانندگي ميكند، آنقدر ذهنش درگير كارهايش در مايكروسافت ميشود كه به آنجا حركت ميكند و بعد از اعتراض بچهها دوباره فرمان را به سمت مدرسه كج ميكند.
جلسه توديع با پرسش و پاسخ ادامه مييابد و پس از آن نوبت به خداحافظي ميرسد كه اين دو مدير كهنهكار مايكروسافت با چشمان اشكبار نطق خداحافظي خود را ايراد ميكنند. استيو بالمر گفت: به هيچ طريقي نميتوان از بيل تشكر كرد. او موسس و رهبر ماست. هيچكس نميتواند از او تشكر كند و ما بهخاطر فرصتي كه به ما در اينجا داده است، متشكريم. همه ما، چه آنهايي كه هفته پيش كار را آغاز كردهاند و چه آنهايي كه 28 سال را با مايكروسافت گذراندهاند، بهخاطر فرصتي كه براي بالفعل كردن پتانسيلهايمان به ما داد، ممنونيم. وي ادامه داد: ما اين شانس را داشتيم كه در كمك كردن به جامعه نقش داشته باشيم، اين شانس را داشتيم كه به عنوان يك حرفهاي رشد كنيم، اين شانس را داشتيم كه با بزرگترين و درخشانترين كمپاني در جهان كار كنيم و اين شانس را داشتيم كه پيشرفت كنيم و من بهخاطر همه اينها از بيل متشكرم. بيل گيتس نيز در آخرين سخنان خود اظهار داشت: زندگي كاري من در نرمافزار و كار كردن با افراد افسانهاي خلاصه شده است. من عاشق كار كردن با افراد باهوش هستم. من كار كردن با استيو را دوست دارم. كار كردن با همه افرادي كه اينجا هستند را دوست دارم. وي اضافه كرد: روزهاي بينظيري گذشتند. روزهايي كه IBM تصميم گرفت به مايكروسافت حمله كند و روزهايي كه حقوق مشروع، غيرقانوني ميشدند. گيتس در پايان افزود: روزي در زندگي من نخواهد بود كه به ايكروسافت و چيزهاي بزرگي كه بايد انجام دهد و كمكهايي كه بايد انجام دهم، فكر نكنم.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 395]