واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آمريكا: روسيه در حل مساله ايران نقش مهمي دارد روسيه: پاسخ ايران را مثبت ارزيابي ميكنيم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
ويليام برنز تاكيد كرد كه روسيه نقشي "فوق العاده مهم" را در تلاشهاي جامعه جهاني براي حل مشكل هستهيي ايران ايفا ميكند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ويليام برنز، معاون وزير امور خارجه آمريكا در امور سياسي، روز چهارشنبه ضمن سخنراني در كنگره اين كشور اظهار كرد: روسيه نقشي بسيار مهم در ديپلماسي بينالمللي در رابطه با برنامه هستهيي ايران ايفا ميكند. من هيچ وضعيتي را نميبينم كه در آن بتوانيم مشكل ايران را بدون كار كردن با روسها حل كنيم. آنها بايد نقش فوقالعاده مهم خود را ايفا كنند".
بنا به گزارش خبرگزاري نووستي، وي گفت كه دولت جورج بوش، رييس جمهور آمريكا مانند سابق حل ديپلماتيك مشكل ايران را خواستار است و افزود: ما در دولت به ديپلماسي در رابطه با مسالهي هستهيي ايران كاملا پايبند هستيم و استفاده از نيروهاي نظامي را به عنوان گزينه اي مي دانيم كه روي ميز وجود دارد، اما از آن فقط به عنوان آخرين ابزار استفاده مي كنيم.
برنز با تاكيد بر اين كه هيچ كس ارزيابي درستي از پيامدهاي حمله نظامي به ايران ندارد، گفت كه به همين دليل تلاشهاي ديپلماتيك بايد ادامه يابد.
معاون وزير امور خارجهي آمريكا گفت: ما فكر نميكنيم كه در رابطه با مشكل هستهيي ايران تمامي امكانات ديپلماتيك انجام شده باشد و ما كاملا پايبند به استفاده از تمامي اين ابزارهاي ديپلماتيك هستيم".
برنز همچنين گفت كه دولت جورج بوش مانند سابق قاطعانه مخالف صدور سلاح از روسيه به ايران است.
وي افزود: رفتار روسيه مبهم است و از نظر ما عرضه سيستمهاي دفاع ضد هوايي به ايران جاي نگراني دارد. ما قاطعانه با اين موضوع مخالفت كرديم و به اعتراض عليه آن ادامه ميدهيم كه در نتيجه روسيه در چارچوب قوانين آمريكايي مشمول تحريمها قرار گرفت.
به گفته وي روسيه در رابطه با ايران رفتاري دارد كه در برخي موارد سبب نگراني شديد آمريكاست.
برنز تاكيد كرد كه اين پيشنهاد روسيه ضرورت غنيسازي مستقلانه اورانيوم را از بين ميبرد.
معاون وزير امور خارجه آمريكا در امور سياسي همچنين اعلام كرد كه دولت بوش با بررسي لايحهاي جديد در سناي آمريكا كه بر اساس آن تحريمهايي عليه ايران در نظر گرفته شده است، مخالف است، زيرا اتخاذ اين قانون به همكاريهاي صلحآميز هستهيي ميان روسيه و آمريكا معروف به "توافقنامه 123" ضربه خواهد زد.
او خاطرنشان كرد: ما از اين نگرانيم كه اتخاذ اين قانون امكان همكاري با روسها در زمينه هستهيي را به خاطر همكاري آنها با ايران تخريب كرده و در حيطه گستردهتري دست ما را در جلوگيري از اشاعهي تسليحات هستهيي خواهد بست.
مولفان اين لايحه به عنوان شرط اصرار دارند كه روسيه همه همكاريهاي خود را در زمينه هستهيي با ايران متوقف كند و همچنين از صدور تسليحات متعارف به ايران امتناع ورزد.
بنا به گزارش خبرگزاري رويتر برنز همچنين با اشاره به پاسخ ايران به بستهي پيشنهادي 1 + 5، گفت: ايران به يافتن فصل مشترك تمايل دارد. ما خواهيم ديد كه آيا ايرانيها جدي هستند يا خير.
به گزارش شبكهي خبري سي. ان. ان، برنز هر گونه خطر قريبالوقوع از جانب برنامهي غنيسازي ايران را با وجود بيمهاي قدرتهاي جهاني نسبت به اين برنامهي حساس كم اهميت دانست.
وي گفت: در حالي كه ايران به دنبال ايجاد تصور توسعهي برنامهي هستهيي خود است، پيشرفت واقعي دور است.
او در جلسهي استماع كه دربارهي «چالشهاي استراتژيك ايران» بود، ادعا كرد: ايران به دليل رفتارش نميتواند به دوستاني به غير از كوبا، ونزوئلا و بلاروس تكيه كند.
برنز گفت كه «موسسات مالي برجستهي جهان معاملات با ايران را متوقف كردهاند به ويژه معاملات با بانكهاي ايراني يا هر گونه ارزي را، آنها نميخواهند ناخواسته با خطر تسهيل فعاليتهاي اشاعه يا تروريسم روبهرو شوند.»
وي گفت كه واشنگتن با كشورهاي ديگر براي تحت فشار گذاشتن ايران به منظور توقف برنامهي هستهيياش و حمايت از حماس و حزبالله همكاري ميكند و به نتايجي ضد و نقيض رسيده است.
بنا به گفتهي برنز، روسيه كه در ساخت راكتور هستهيي ايران كمك ميكند به طور يكجانبه، طرف آمريكا را نگرفته است و چين هم در حمايت از آمريكا عليه ايران بسيار آهسته حركت كرده است.
وي درباره گزارش مجلهي نيويوركر مبني بر اين كه بوش از كنگره 400 ميليون دلار بودجه براي عملياتهاي پنهاني داخل ايران درخواست كرده است، اظهار نظر نكرد و گفت: نميتوانم دربارهي مسايل حساس جاسوسي اظهارنظر كنم.
اين در حالي است كه سرگئي كيسلياك، معاون وزير امور خارجه روسيه نيز در اظهاراتي درباره پاسخ ايران به بستهي پيشنهادي غرب گفته است: اگر همكاران ايراني ما به طور جدي امكاناتي كه اين پيشنهادات براي آنها مهيا ميكند را بررسي كنند، عرصه وسيعي براي همكاريهاي جدي و سازنده به وجود ميآيد؛ چرا كه ما بر روي اين پيشنهادات كارهاي بسياري انجام داديم.
وي تاكيد كرد: در حال حاضر من اميدوارم كه در آينده نزديك تماسهاي جديدي با همكاران ايران برقرار شود و خواستار آن هستيم كه اين ارتباطات موجب آغاز روند مذاكراتي شود. اگر همه اين پيشنهادات اجرا شوند فكر ميكنم كه سود دراز مدت ايران در زمينههاي سياسي، اقتصادي و فنآوري مسلم است.
به گفته وي، همه در تثبيت اوضاع پيرامون ايران ذينفع هستند.
كيسلياك گفت: اين پيشنهادات در بر گيرندهي ايدهي توسعه برنامه انرژي اتمي ايران با كمك و همكاري كشورهاي گروه "1+5" از جمله روسيه و آمريكاست.
معاون وزير امور خارجه روسيه به ويژه تاكيد كرد كه اين پيشنهادات در نامهاي كه از سوي شش وزير امور خارجه گروه "1+5" از جمله آمريكا امضا شده بود، ارائه شده است.
او اعتراف كرد كه اوضاع دشواري پيش آمده چرا كه از سويي محمود احمدينژاد، رييسجمهور ايران قصد انصراف از غنيسازي اورانيوم را ندارد و از سوي ديگر تصميمهاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد از ايران ميخواهد اين برنامهها را متوقف كند.
اين ديپلمات عاليرتبه روسي اعلام كرد: اين مواضع بر همه روشن است، اما اگر در راه احياي روند تدريجي برقراري روابط عادي، پايدار و دراز مدت با آمريكا گام برداشته شود، ميتوان آنها را جايگزين كرد. پيشنهاد گروه "1+5" در اين رابطه بسيار جدي است.
به اعتقاد وي، اگر تهران به جديت به توسعه انرژي هستهيي خود علاقمند است بايد از اين پيشنهادات استفاده كند.
معاون وزير امور خارجه روسيه همچنين اعلام كرد كه روسيه پاسخ ايران به پيشنهادات گروه 1+5 را مثبت ارزيابي ميكند.
كيسلياك گفت: "علامتي كه ما از ايران دريافت كرديم، اگر ماهيت آن را بگيريم، به معناي آمادگي براي مذاكرات است."
اين ديپلمات بلند پايه روس با تاكيد بر اين كه طرف روسي آماده چنين چيزي بوده است، خاطرنشان كرد: "ما همواره معتقد بوديم كه تنها راه براي حل مشكل هستهيي ايران، راه سياسي است و براي اين به گفتوگويي جدي نياز است.
معاون وزير امور خارجه معتقد است: امروز همه عناصر لازم براي گفتوگوي خوب و جدي با ايران وجود دارد و بايد به همراه شركاي ايراني پشت ميز مذاكرات بنشينيم".
انتهاي پيام
جمعه 21 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]