واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: زردآلو؛طلاى تابستان
فرزانه محمدحسينى
زردآلو درختى است به ارتفاع 6 متر كه در نواحى مختلف ايران پرورش مىيابد.
قسمت مورد استفاده: خود ميوه، مغز درون ، هسته.
تركيبات شيميايي:
قسمت گوشتدار ميوه به طور متوسط داراى 81 تا 84 درصد آب، 8 تا 12 درصد قند، 1/15 درصد اسيدهاى آزاد مخصوصا اسيد سيتريك، ماليك، وينيك، ساليسيكيك، 6/35 درصد هيدراتهاى كربن،43 % تا %49 درصد آلبومين و %12 مواد چرب است. همچنين داراى ويتامين A، آهن، فسفر، كلسيم و مس مىباشد. برگه زردآلو نيز داراى مس مىباشد. مغز زردآلوى تازه و رسيده سرشار از ويتامينهاى مختلف است و در آن ويتامين هاى Aٌ، 1B ، 2B ،C ،PP وجود دارد. مقدار درصد ويتامين A مورد نياز روزانه انسان است. مغز زردآلو داراى 41 درصد روغن قابل استخراج همراه با موادى نظير آسپاراژين، آلدرون قندهاى مختلف، موسيلاژ، كوتگلوتين، كازئين گياهى با فسفر و غيره است. در نوع تلخ مغز زردآلو %60 تا %80 آميگدالين وجود دارد كه اين گلوكزيد در مجاورت آب و تحت اثر امولسين، تجزيه گرديده، اسيد سيانيدريك يا پروسيك آزاد مىكند. برگ اين ميوه داراى گلوكزيد مولد اسيدسيانيدريك است. صمغ مترشح از درخت زردآلو كه به رنگ زرد كاهى است خود داراى 66 درصد از قندهاى احيا كننده است كه مقدار 38 درصد از اين قندها، آرا بينوز و 15 درصد آنها را گالاكتوز تشكيل مىدهد. از مغز هسته اين ميوه و سبوس برنج مادهاى استخراج گرديده كه به تفاوت، اسيد پانگاميك يا ويتامين 15B ناميده شده است و اين ماده در دانه گياهان و مخمر آبجو، خون گاون نر و جگر اسب يافت مىشود.
اين ميوه داراى انواع مواد معدنى از جمله مس، كلسيم، فسفر، پتاسيم، منيزيم و آهن است كه براى تقويت بدن و افزايش خون مفيد است.
خواص درمانى زردآلو:
زردآلوى رسيده به حالت تازه قابض و رفع كننده اسهالهاى ساده و شكم روىها مىباشد و براى آن اثر تصفيه كننده خون نيز ذكر شده است. همچنين براى مبتلايان به ورم مفاصل و كم خونى ناشى از خونروىها توصيه گرديده است، بهعلاوه براى درمان كم خونى نيز بسيار نافع مىباشد. بررسىهاى ارزنده دانشمندان در اين زمينه نشان داده شده است كه زردآلو در رفع كم خونىهاى ناشى از خونروىهاى متوالى اثر درمانى بهترى از خود مىتواند به جا بگذارد. خوردن هر روز 50 گرم برگه زردآلو يا قيسى را براى تقويت اعصاب مجرب، دانستهاند.
پزشكان مىگويند برگ زردآلو حاوى ويتامين D مىباشد كه خود همين ويتامين باعث تحكيم تقويت دندان و استخوانها مىشود. اگر به مقدار مساوى به مقدار 50 گرم از هر دو مغز گردو و برگه زردآلو را مخلوط كنيم و مصرف نماييم باعث تقويت لوزالمعده و درمان ورم روده مىشود. از خواص ديگر زردآلو مىتوان به اين نكات نيز اشاره كرد؛ برطرف شدن غليان خون، تنظيم كننده فشار خون، دفع كننده ترشى معده، دفع كننده سموم بدن، فعال كننده كليهها و دفع كننده صفرا. خيس شده آن را اگر شخص تبدار بخورد اخلاط فاسده را قى مىكند و تب او قطع مىشود. خوردن مغز هسته شيرين زردآلو تقويت كننده نيروى جنسى است.
كسانى كه مىخواهند تنى فربه داشته باشند خوردن زردآلو به آنها توصيه مىشود. مغز هسته زردآلو از نظر طعم با مغزه بادام يكى است. مغز دانههاى تلخ آن به علت دارا بودن آميگدالين خطرناك است چون علاوه بر آميگدالين، امولسين موجود در آن يك آنزيم هيدروليز كننده گلوكزيد و آزاد كننده سيانور است كه ممكن است باعث مسموميت شديد شده و در نهايت به مرگ منجر شود. مصرف 4 گرم روغن اين ميوه كه مغز هسته است كشنده كرم است. بهترين زردآلو شيرين و آبدار و پوست نازك آن است. بعضىها زردآلوى خشك را بهتر از تازه آن دانستهاند.
زردآلو را موافق طبع اشخاص حرارتى و گرم مزاج مىدانند و نيز برطرف كننده رودل و التهاب معده مىباشد. اگر چند قطره روغن زردآلو را در گوش بريزيد صداى وزوز گوش را از بين مىبرد يا به طور كل كم مىكند. قرار دادن قسمتهاى گوشتى زردآلوى رسيده بر روى پوست صورت، اثر نرم كننده و مفيدى در پوستهاى خشك مخصوصا در فصل تابستان ظاهر مىكند و اگر بعد از اين كار يك لوسيون مقوى به پوست صورت داده شود نتيجه بهترى خواهد داد. همان طور كه گفته شد مغز تلخ زردآلو سمى است و هسته آن را تا شيرين نشده نبايد خورد. اگر هسته زردآلو را كه سمى است چند روزي، در آب نمك خيس كنند و چند بار آب آن را عوض كرده آب تازه روى آن بريزند به اين ترتيب خاصيت سمى آن برطرف مىشود. اين روش از قديم متداول بوده است. خوردن كوبيده شده شكوفه زردآلو باعث قطع خونريزى داخلى مىشود و ضماد آن براى قطع خونريزىهاى خارجى مورد استفاده قرار مىگيرد. روغن هسته زردآلو روغنى است كه در اثر فشردن هستهها به دست مىآيد و مشخصات آن مشابه روغن بادام شيرين است و آن را به عنوان حامل در صنايع داروسازى به كار مىبرند و مىتوان آن را در صنعت آرايش براى نرم كردن پوست، به كار برد. شيره زردآلو داراى ويتامينهاى مختلف و املاح معدنى زيادى است. در رفع خستگىهاى جسماني، روحي، كم خونى و همچنين در دوره نقاهت موثر واقع مىشود. آب زردآلو انرژى دهنده و نشاط آور نيز مىباشد.
توجه:خوردن زردآلو به حالت نارس، دير هضم است به طورى كه حتى مصرف نوع رسيده آن براى مبتلايان به سوء هضم و ضعف اعمال كبد ممنوع گرديده است. خوردن زردآلو بر روى غذا و آشاميدن آب بر روى آن بغايت مضر است. كسانى كه مبتلا به بيمارىهاى جهاز هاضمه هستند بهتر است آن را به صورت كمپوت مصرف نمايند. در صورتى كه بر اثر خوردن زردآلو دچار نفخ شديد شكم مىشويد از خوردن زردآلو و دوغ همزمان با هم يا قبل و بعد از يكديگر خوددارى نماييد زيرا ايجاد نفخ و ناراحتى مىكند. براى كسانى كه دچار سوزش معده هستند نيز مضر مىباشد و زيان آور است.
هر چه بيشتر سبزى و ميوه استفاده كنيم، از تن و روان آرامترى برخوردار مىشويم.
پنجشنبه 20 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 418]