واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بهاي طلاي سياه سقوط كرد
انرژي- گروه اقتصادي:
بهاي جهاني نفت در كمال ناباوري كاشناسان اقتصاد انرژي و در پي افزايش نسبي ارزش دلار، نزديك به هفت دلار كاهش يافت.
بهاي نفت شيرين و سبك ايالات متحده آمريكا در آخرين معاملات صورت گرفته در بازار نايمكس به 136 دلار و 52سنت كاهش يافت و اين درحالي بود كه اين نوع نفت خام بهعنوان شاخص بورس نفت نيويورك يك روز پيش از اين در سطح 143 دلار دادوستد ميشد. همچنين بهاي نفت خام درياي شمال نيز به 136 دلار و 88 سنت به ازاي هر بشكه سقوط كرد.
سقوط بهاي نفت در بازارهاي بينالمللي در حالي صورت گرفت كه كارشناسان، نفت 150 دلاري را انتظار ميكشيدند و با اين حال بسياري براين باورند كه اين كاهش قيمتي موقت خواهد بود و بلافاصله بهاي نفت خام به سير صعودي خود باز خواهد گشت. از جمله عوامل عمده تاثيرگذار بر قيمتهاي نفت در حال حاضر مسئله پرونده هستهاي ايران و رايزنيهاي اخير اتحاديه اروپا با دولت جمهوري اسلامي است.
در حال حاضر غرب به نتيجه پيگيري پيشنهادهاي طرفين چشم دوخته است. برخي از مسئولان جمهوري اسلامي نسبت به تهديدهاي ضمني دولت بوش واكنش نشان داده و هرگونه تعرض آن كشور را منجر به مقاومت جدي قلمداد كردند.
غلامحسين نوذري، وزير نفت محمود احمدينژاد نيز چندي پيش در حاشيه نوزدهمين كنگره جهاني نفت در پايتخت اسپانيا به خبرنگاران گفته بود كه حتي درصورت بروز هرگونه مشكل ميان ايران و غرب و تنگتر شدن هر چه بيشتر حلقه ترحيمهاي سياسي – اقتصادي، دولت جمهوري اسلامي به توليد و صادرات نفت ادامه خواهد داد. از سويي برخي از مقامات بلند پايه نظام اعلام كردهاند كه امكان بستهشدن تنگه هرمز وجود دارد.
تنگه هرمز براي نقل و انتقال نفت كشورهاي حاشيه خليج فارس و نيز نفتكشهاي غيرعرب بسيار حايز اهميت است و هرگونه توقف در عبور و مرور نفتكشها در آن نقطه جغرافيايي ميتواند شوك عظيمي به بازارهاي جهاني نفت وارد سازد. با اين وجود و در كنار مسائل ديپلماتيك ايران كه دومين صادركننده نفت اوپك محسوب ميشود و كنترل تنگه هرمز را عهدهدار است، تورم جهاني اقتصاد و كاهش ارزش دلار در افزايش بهاي نفت دخيل بوده است. اكنون اما ارزش هر يورو در برابر دلار 57/1 گزارش ميشود. با اين همه بهاي نفت درياي شمال بهطور متوسط در قياس با شش روز گذشته 9دلار كاهش داشته است.
بهاي نفت در بازارهاي بينالمللي در سالهاي اخير به بالاترين رقمهاي تاريخ خود رسيده است. تا چندي پيش نفت يكصد دلاري از سوي بسياري از كارشناسان و مؤسسات تحقيقاتي يكرؤيا براي توليدكنندگان تلقي ميشد و در حال حاضر نيز رسيدن نفت به 150 دلار در هر بشكه دور از ذهن نيست. بر اين اساس كارشناسان مسايل اقتصادي بر اين باورند كه كاهش بهاي نفت كنوني بسيار موقتي است.
تاريخ درج: 19 تير 1387 ساعت 14:04 تاريخ تاييد: 19 تير 1387 ساعت 14:25 تاريخ به روز رساني: 19 تير 1387 ساعت 14:16
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]