واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اي ديو سپيد پاي در بند...*
گردون- شهرزاد فتوحي:
از پل پلور كه به دماوند نگاه ميكني پشتت ميلرزد، سربلند و مغرور چشم در چشمت ميدوزد. هرچه باشد، بلندترين قلة ايران است.
قلهاي كه هميشه نماد سرفرازي و استقامت ايرانيان بوده است. قلهاي يگانه و تنها، در ارتفاعي بسيار بالاتر از همة همتايانش در البرز شگفتانگيز. قلهاي كه اگر اين ازدحام دود و آلودگيهاي شهر بگذارد از دشتهاي ورامين و اطراف قم هم ميتواني آن را ببيني.
راستي چند نفر از ما جز نام و ارتفاع اين قله كه در كتابهاي درسيمان آمده است، از اين افتخار ملي سرزمين اسلامي مان چيزي ميدانيم؟ براي عاشق اين سرزمين بودن بايد آن را شناخت و دماوندِ شكوهمند با همه اسطوره ها و داستانها و ماجراهاي شگرفي كه در سينه دارد، پيري است سپيدموي لبريز از گذشتة اين خاك و در سينهاش آتشفشاني خفته.
عكس از محمد توكلي
در هفتاد كيلومتري شمال شرق تهران، آتشفشان دماوند خفته است. قلهاي با ارتفاع بيش از 5600 متر كه يادگار دوران چهارم زمينشناسي است.
بلندترين قلة ايران و خاورميانه، قلة مخروطي و تنهاي دماوند كه با كلاهي هميشگي از برف، سر بر آسمان ميسايد. برادران همانند او در سطح جهان قلة «فوجيياما» در ژاپن و قلة «كليمانجارو» در آفريقا هستند. به همت نوجوانان اين سرزمين، روزي اين كوه هم با حفظ تمام اصول زيستمحيطي يكي از قلههاي پربازديدكنندة جهان خواهد شد. دماوند از قلههاي مخروطي است و بهترين زمان براي صعود به آن حدود مرداد ماه است. كوهنوردان معمولاَ براي صعود به قله يكي از اين چهار مسير را انتخاب ميكنند: مسير شمالي، كه مسير دشواري است و صعود از ميان دو يخچال انجام ميشود. مسير جنوبي كه از« پلور» و «رينه» و « گوسفندسرا» و «بارگاه سوم» ميگذرد و مسير آسانتري است. مسير شمال شرقي كه پناهگاه «تختفريدون» در آن قرار دارد. مسير جنوب غربي كه پناهگاه «سيمرغ» در آن قرار دارد.
دامنههاي دماوند هميشه در طول بهار پر از گلهاي رنگارنگ و زيبا ميشود . يكي از زيباترين گلهايي كه در دشتهاي دماوند ديده ميشود، شقايقهاي درشتي است كه در دامنههاي اطراف دماوند و دشت لار ميرويد و هر كدام به قدر كف دستي است.
افسانههاي بسياري دربارة اين قله وجود دارد. نام اين قله با داستان به بند كشيده شدن ضحاك در شاهنامه همراه است ؛ آرش پهلوان اساطيري ايران، از فراز اين كوه تيري از دلوجان خود افكند تا مرز ايران و توران را تعيين كند. ميگويند اين تير از بامداد تا نيمروز ميرفت و در كنارة جيحون فرود آمد و آنجا را مرز ايران و توران قرار دادند.
جمعي از كوهنورداني كه دلشان براي محيطزيست و طبيعت ايران ميتپد، روز 13 تيرماه را به عنوان«روز ملي دماوند» اعلام كردهاند و چند سالي است كه مراسمي در اين روز يا در نزديكترين جمعه به اين روز در منطقه برگزار ميكنند و تلاش ميكنند تا با اطلاعرساني و فرهنگسازي به پاكيزگي اين منطقة زيبا كمك كنند.
دماوند قلهاي است كه نماد سرزمين ماست و از طرف سازمان محيطزيست به عنوان اثر طبيعيملي شناخته شده است و اميدواريم به زودي در فهرست يونسكو هم به ثبت جهاني برسد.
بياييد با هم تصميم بگيريم كه وقتي به اين قلة عظيم و منطقه هاي زيباي اطراف آن ميرويم، هيچ پسماند و زبالهاي بر جاي نگذاريم.
------------
* تيتر مطلب مصرعي از شعر محمد تقي بهار است
تاريخ درج: 10 تير 1387 ساعت 14:16 تاريخ تاييد: 18 تير 1387 ساعت 09:25 تاريخ به روز رساني: 18 تير 1387 ساعت 09:14
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 382]