واضح آرشیو وب فارسی:مهر: LCD و پلاسما چه فرقي با هم دارند دوراهي انتخاب
اگر به تازگي تجربه گشتن در بازار ديجيتالي جهت خريد يك تلويزيون جديد را داشته باشيد حتما با اين دو اصطلاح برخورد كردهايد : LCD و پلاسما. دو محصولي كه در ظاهر بسيار به يكديگر شبيه هستند هر دو داراي يك صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ هستند ولي اين ظاهر ماجرا است حال اگر به اين موضوع برخوردهايد و گفتههاي بازاري فروشنده نيز قانع تان نكرده است خواندن اين مطالب خالي از لطف نيست.
شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابهشان در همين جا پايان ميپذيرد چرا كه اين دو از دو نوع تكنولوژي متفاوت براي نمايش تصوير استفاده ميكنند كه البته اين دو تكنولوژي نيز هر كدام مزايا و معايب مخصوص به خود را دارند.
1 - LCD يا Liquid Crystal Display (به عبارت سادهتر صفحه نمايش با تكنولوژي كريستال مايع) به اين صورت عمل ميكند كه ذرات ريز كريستال مايع در ميان دو صفحه شيشهاي تخت به صورت اصطلاحا ساندويچ شده قرار ميگيرند كه با تغيير اندازه جريان الكتريكي وارده به كريستالها تصوير نهايي شكل ميگيرد.
2 - پلاسما: تكنولوژي شكلگيري تصوير در اين نوع نمايشگرها نسبت دوري با اتفاقي كه در لامپهاي فلوروسنت رخ ميدهد، دارد. بدين نحو كه صفحه نمايش از چندين سلول تشكيل شده است كه در هر سلول دو صفحه مجزا شيشهاي وجود دارد كه اين دو صفحه توسط يك شكاف از يكديگر جدا شدهاند، در درون اين شكاف تركيب گاز نئون-زئون (Neon-Xenon) قرار ميگيرد كه در حين ساخت دستگاه اين گاز به فرم مايع (Plasma) درميآيد و هنگامي كه تلويزيون مورد استفاده قرار ميگيرد اين گاز باردار شده و توليد فسفر قرمز ، آبي و بالاخره سبز را ميكند كه اين نيز در نهايت موجب شكلگيري تصوير ميشود كه به هر واحد اين فسفرهاي رنگي در اينجا پيكسل گفته ميشود.
خب اينها اتفاقاتي هستند كه در پس زمينه اتفاق ميافتند ولي براي مقايسه بين اين دو، مهم كيفيت تصوير نهايي به نمايش درآمده است و نه آنچه پشت تصوير رخ ميدهد كه باز هم در اين زمينه هر تكنولوژي مزايا و معايب خود را دارد كه به آن ميبپردازيم:
الف) مزاياي پلاسماها بر LCDها:
شايد بزرگترين عامل برتري پلاسماها علاوه بر فاكتور قيمت توانايي آنها در به نمايش درآوردن كامل رنگ مشكي است چيزيكه بزرگترين عامل ضعف LCDها است تا جائيكه تقريبا هيچ LCD پيشرفتهاي نيز قادر به نمايش كامل رنگ مشكي نيست و در هر حال مقداري نور از پس زمينه به بيرون تراوش ميكند.
دومين عامل برتري پلاسماها زاويه ديد نسبتا بالاي آنها نسبت به رقيبان LCD خود است كه در اينجا با فاصله گرفتن از يك پنل LCD كيفيت تصوير به نمايش در آمده كمكم رو به افول ميرود در حاليكه اين موضوع در مورد پلاسماها تقريبا ثابت است كه اين مورد نيز مشابه بقيه موارد اين قسمت با پيشرفت سريع LCDها رو به بهبودي است.
سومين مورد تفوق پلاسماها در توانايي نمايش با كيفيت رنگهاست جائيكه باز هم همان تراوش نور از پس زمينه LCDها بر كيفيت رنگهاي به نمايش درآمده تاثير دارد . ممكن است اين نكته را نيز شنيده باشيد كه LCDها در توانايي دنبال كردن تصاوير سريع (مثلا در يك فيلم حادثه اي با فريمهاي سريع) كند عمل ميكند و سايه تصوير قبلي بروي تصوير فعلي تاثيرگذار است كه اين نكته مربوط به پنلهاي نسبتا قديميLCD بوده كه با كاهش زمان پاسخگوئي LCDها اين نكته نيز مرتفع شده است.
اما به بزرگترين عامل برتري پلاسماها بر LCDها و آن هم مطمئنا چيزي نيست مگر قيمت!
پلاسماها مخصوصا در سايزهاي بالا قيمت بسيار پائين تري را نسبت به LCDها ارائه ميكنند مثلا يك پلاسماي 42 اينچي در حدود 30 درصد بزرگتر از يك LCD با اندازه 37 اينچ است در حاليكه هردو قيمتي تقريبا مساوي دارند. (چيزي نزديك به 2 ميليون تومان) البته مطمئن باشيد كه در سالهاي آينده اين نسبت به علت سرمايهگذاري وسيع در صنعت LCD به نفع LCD تغيير جهت خواهد داد ولي در آن موقع هم باز اين نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسماي 52 اينچ در مقابل LCD ا42 اينچ ) برقرار خواهد بود.
ب) مزاياي LCDها بر پلاسماها:
اگر از LCDها نااميد شدهايد بايد يادآور شويم كه اين پايان ماجرا نيست. LCDها قادر به نمايش پيكسلهاي بيشتري نسبت به پلاسماهاي هم سايز خود هستند، علاوه بر آن مصرف برق LCDها نسبت به رقيبان پلاسماي خود در حدود 30 درصد كمتر بوده و از اينها گذشته وزن آنها نيز بسيار كمتر از پلاسماها است كه اين موضوع حمل و نقل و نصب ديواري آنها را آسانتر ميكند.
طول عمر LCDها نيز بالاتر از رقيبان پلاسماي خود است (كه اين نسبت در مورد پنلهاي قديمي پلاسما بيشتر مشهود بود كه عمري در حدود 20 هزار ساعت داشتند يعني چيزي در حدود تماشاي روزي 8 ساعت براي تقريبا 7 سال جائيكه LCDها طول عمر 60000 ساعت را دارا هستند) كه با توليد پلاسماهاي پيشرفته اين نسبت به طرز مشهودي بهبود يافته است و به رقمينزديك به همان 60 هزار ساعت نزديك شده است.(لازم به يادآوري است كه طول عمر يك پنل زماني است كه روشنائي صفحه به نصف مقدار اوليه نزول ميكند)
نكته نهائي در مورد ضعفهاي پلاسما در قبال LCD پديدهايست به نام جاافتادگي تصوير (Burn-in) كه در طي آن اگر تصويري به مدت طولاني روي صفحه ثابت بماند سايه اين تصوير تا مدتها روي صفحه نمايش باقي ميماند كه به لطف پيشرفت فناوري و ويژگيهاي پلاسماهاي جديد مثل استفاده از Screen Saver اين موضوع به حداقل رسيده است. يك نكته مهم ديگر نيز در اينجا باقي ميماند و آن هم پشتيباني دستگاه از فرمت HD است كه تصاوير با كيفيت را ارائه ميكند. براي اينكه از اين مورد مطمئن شويد حتما دستگاه شما (پلاسما يا LCD) بايد حداقل از رزولوشن 720 * 1280 پيكسل پشتيباني كند كه اين البته شرط لازم است و نه كافي.
حال پس از اينكه با اين دو نوع تكنولوژي آشنا شديم حالا نوبت به انتخاب ميرسد. مطمئنا پلاسما انتخاب بهتري است ولي اگر قيمت در درجه اهميت پائيني براي شما قرار دارد و كيفيت بالاي تصوير، حمل آسان، مصرف پائين انرژي و از همه مهمتر خلاص شدن از تكنولوژي دردسرساز "لامپ تصوير" برايتان مهم است بدون شك به LCD فكر كنيد.
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 277]