واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاه كارشناسان به پاسخ ايران-1فرصتي جديد براي تعامل و همكاري هاي مجدد/ دوطرف گامهائي را بردارند
معاون وزير دفاع سابق ضمن تاكيد بر ضرورت مذاكره بر سر بسته پيشنهادي گروه 1+5 تصريح كرد كه با تعامل مي توان بخش قابل ملاحظه اي از منافع را حفظ كرده و فرصت را نيز از طرفداران بحراني كردن شرايط گرفت .
دكترعليرضا اكبري در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد بسته پيشنهادي گروه 1+5 به ايران محتواي اين بسته را مجزا از شرايط و مصلحت هاي زماني ارزيابي كرد و گفت : به عبارت ساده تر در مورد اين پيشنهاد غرب، در شرايط متفاوت مي توان ارزيابي هاي متفاوتي داشت هرچند كه در پيشنهاد عمومي غرب به زحمت مي توانيم حداقل هائي راجع به حقوق هسته اي و ساير حقوق اقتصادي سياسي امنيتي خود پيدا كنيم .
مسوول سابق مطالعات دفاع امنيت بين المللي مركزتحقيقات استراتژيك ادامه داد: قطعا شايستگي ها و حقوق دولت و كشور ايران به مراتب فراتر از آنچه در اين بسته لحاظ شده مي باشد .
اكبري در عين حال تصريح كرد : بايد ديد ما در كدام زمان و در چه وضعيتي با اين پيشنهاد مواجه شديم و در مجموع به نظر مي رسد كه بايد بين تغيير شرايط خود و محيط بين المللي به عنوان يك ضرورت نگاه كنيم .
وي درباره شرايط ايجاد شده فعلي براي از سر گيري مذاكرات هسته اي با غرب، قواعد اين تغيير شرايط را مورد اشاره قرار داد و گفت: اين قواعد را بايد در مورد مذاكره با غرب به نتيجه برسانيم اما درهمين وضعيت، پيشنهاد موجود غرب وپيشنهاد ابتكاري ايران مي تواند از جمله عواملي به حساب آيد كه مسير گفتگو و مذاكره را هموار مي كند.
اكبري ادامه داد: امروز در غرب نياز مذاكره با ايران به وضوح به چشم مي خورد اما انگيزها و عواملي مي خواهند مسير گفتگو را مسدود كنند و منافعي را از سد راه تعامل براي خود متصور شده اند.وي با تاكيد بر اينكه رژيم صهيونيستي نگران تفاهم ايران و غرب است، گفت: در ايالات متحد آمريكا نيز تركيبي از نظرات مختلف در اين مورد وجود دارد؛ گروهي اين مذاكرات را براي 6 تا 9 ماه آينده مفيد مي دانند و خواستار تفاهم و تعامل نزديك هستند.
رئيس موسسه راهبردي تصميم ادامه داد: گروه ديگر در آمريكا فشار بر ايران را شاهدي بر پيروزيهاي خود مي دانند به علاوه برخي انگيزها در محيط منطقه اي نيز از دستاوردهاي قابل ملاحظه ايران نگرانند و اين مجموعه عوامل تلاش مي كنند كه اين تفاهم شكل نگيرد.
اكبري با تاكيد بر اينكه منافع حياتي ما ايجاب مي كند در زمان معين فرصت خاصي را براي زايش بنيه خود ايجاد كنيم گفت : اين مسئله يك ضرورت مهم است چرا كه هميشه براي تقابل و روياروئي فرصت وجود دارد و در هر زمان و شرايطي مي توان اين وضعيت را ايجاد كرد ولي در هر موقعيتي نمي توان فرصت تعامل و همكاري را بدست آورد و اين مفهومي است كه اكثر كشور هاي اروپائي ، چين و عقلاي آمريكا آن را درك كردند و در ايران هم اين مفهوم درك شده است .
وي تصريح كرد : صرف نظر از بسته پيشنهادي غرب و وضعيتي كه تشريح شد شرايط ايجاب مي كند ما از دو فاكتور پيشنهاد ايران و بسته پيشنهادي غرب در وضعيت و شرايط محيطي و روندهاي دوجانبه ، چند جانبه و بين المللي و سياست خارجي استفاده كنيم و مسير تعامل را باز كنيم .
معاون وزير دفاع سابق در مورد اينكه ايران چه روشهائي براي بازنگه داشتن مسير مذاكره بايد اتخاذ كند؟ گفت : ايران بايد در اين راه بر يك سري اصول تاكيد كند و آن اصول اين است كه به طور بنيادي موازنه بين خود و محيط منطقه اي از يك طرف و موازنه بين خود و حريف هاي فرامنطقه اي را از طرف ديگر و موازنه منطقه اي با محيط جهاني را هدف قرار دهد و در اين مسير به اهداف ميان مدت تا بلند مدت فكر كند .
اكبري تصريح كرد : بايد به گونه اي تعامل دوره زماني كوتاه مدت را داشته باشيم تا هرچه بيشتر براي فرصت هاي موجود در دوره ميان مدت و بلند مدت را تحت كنترل قرا دهيم .
رئيس موسسه راهبردي تصميم با بيان اينكه گفتگوهاي مستقيم ايران با 6 وزير خارجه كشورهاي 1+5 به يك تفاهم بينابيني منجر مي شود، تاكيد كرد: نبايد اين فرصت را از غرب و از خودمان سلب كنيم ولي بايد نكات ظريفي را در راه رعايت كنيم .
مسوول سابق مطالعات دفاع امنيت بين المللي مركز تحقيقات استراتژيك با تاكيد بر اينكه چگونگي انجام اين گفتگوها حائز اهميت است، گفت: بايد در اين مسير هزينه ها تخفيف داده شود و آغاز گفتگو با نشانه مديريت از طرف ايران همراه باشد و شرايط براي ايران به حدود 1 سال پيش بازگردانده شود به اين معنا كه محدوديت هائي كه در طول يك سال گذشته براي ايران ايجاد كرده اند برطرف شود.
اكبري تصريح كرد : بايد محدوديت ها را بازپس گيرند و شرايط را حداقل در كلام و عمل به سمت يك شرايط عادي هدايت كنند و در مقابل ايران بتواند ريتم و آهنگ رشد كمي و كيفي غني سازي خود را در زاويه اي قابل اطمينان مهار كند يعني سياست مهار داوطلبانه كمي غني سازي در مقابل مهار وبرداشتن حصارها ومحدوديت هائي كه در1 سال گذشته براي ايران وجود داشته است .
وي با تاكيد بر اينكه اين روند نشان دهنده حسن نيت خواهد بود ادامه داد : در چنين فضائي دو طرف فرصت دارند در سطح وزير خارجه با مدل دو جانبه و چند جانبه به ايجاد مدل پايدارتر بيانديشند .
اين تحليلگر سياسي با بيان اينكه بايد بر اساس مشتركات بسته ايراني با بسته پيشنهادي غربي ها دو طرف بر شروع مذاكرات گشايشي توافق كنند گفت : بايد در اين دوره هركدام گامهائي را بردارند ، ايران كنترل داوطلبانه رشد كمي و كيفي غني سازي را داشته باشد و طرف مقابل به سمت عادي كردن شرايط تا مقطع يك سال گذشته حركت كند و اين مي تواند مقدمه اي باشد براي ادامه روند مذاكرات.
اكبري در پايان تاكيد كرد: در غير اين صورت مسير به سمت سخت ترشدن شرايط پيش خواهد رفت و اگر دو طرف تصميم به گرفتن ايجاد شرايط دشوار تر كنند شرايط غير قابل پيش بيني خواهد شد.
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]